Lasagne 3x inak: Bolognské, špenátové, tvarohovo-jablkové – všetky sú výborné!

Lasagne

thinkstockphotos.com

Korene tradičnej talianskej kuchyne siahajú až do starého Ríma. Kuchárske umenie sa storočiami menilo a pretváralo až do dnešnej podoby. Tajomstvom talianskej kuchyne sú jednoduché jedlá, ktoré zasýtia. Ochutnať jej špeciality môžete aj v pohodlí domova.

Pod pojmom talianska kuchyňa si všetci predstavia pizzu a cestoviny. Osobitý druh talianskych cestovín sú lasagne. Tie tradičné plnené boloňskou omáčkou sú pochúťkou, ktorá poteší každú domácnosť. Nechajte sa inšpirovať a ochutnajte ich rôzne variácie.

Tradičné talianske lasagne

Potrebujeme:

  • sušené alebo predvarené lasagne
  • 500 g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa
  • 250 g paradajok
  • 1 väčší paradajkový pretlak
  • bazalku
  • citrónovú kôru
  • cibuľu
  • oregano
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • maslo
  • 2 lyžice hladkej múky
  • pol litra mlieka
  • 200 g strúhaného parmezánu
  • muškátový orech
  • olivový olej

Postup: Cibuľu nakrájame na drobno a opečieme na oleji do zlatista. Pridáme mleté hovädzie alebo bravčové mäso. Keď je do hneda orestované a začne sa oddeľovať dochutíme ho soľou, korením, oreganom a bazalkou. Paradajky prelejeme vriacou vodou, necháme ich v nej chvíľu postáť a ošúpeme. Nakrájané nadrobno nasypeme do mäsa, ktoré sa zatiaľ dusí na miernom ohni. Prilejeme paradajkový pretlak a v prípade potreby aj vodu. Po 15 minútach odstavíme.

Kým mäsová zmes vychladne pripravíme si bešamelovú omáčku. Najskôr vyberieme mlieko z chladničky, aby malo izbovú teplotu. Na rozohriatom masle si opražíme múku. Pridáme mlieko a za stáleho miešania necháme zhustnúť. Dochutíme soľou, korením, trochou citrónovej kôry a muškátovým orechom. Do omáčky za stáleho miešania nasypeme polovicu strúhaného parmezánu a odstavíme. Nezabudneme občas premiešať, aby sa nevytvorila koža.

Predvarené lasagne nemusíme variť. Ak použijeme sušené cestoviny, tak si ich vložíme do vriacej vody a varíme 3 minúty. Dávame pozor, aby sa nezlepili. Vyberáme na čistú utierku, na ktorej necháme lasagne odkvapkať. Do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy si dáme na spodok vrstvu bešamelovej omáčky. Na to uložíme predvarené lasagne, na ktoré natrieme paradajkovo-mäsovú zmes. Takto vrstvy striedame. Na vrch natrieme bešamelovú omáčku a celé pečieme 25 minút pri 200 °C. Na záver posypeme lasagne zvyšným parmezánom a necháme zapiecť ešte 5 minút. Podávame ozdobené lístkom bazalky. Ak nie ste milovníkom bešamelu, striedajte vrstvu paradajkovo-mäsovej zmesi so strúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujať: Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak


Špenátovo-syrové lasagne

Potrebujeme:

  • 400 g čerstvého listového špenátu alebo mrazeného
  • 300 g syra ricotta
  • 1 smotanu na varenie
  • 200 g parmezánu
  • 3 vajcia
  • cibuľu
  • olivový olej
  • soľ
  • bazalku
  • mleté čierne korenie

Postup: Lasagne potešia aj vegetariánov. Cibuľku si nakrájame na drobno a opražíme na oleji. Pridáme listy špenátu alebo rozmrazený špenát a za stáleho miešania necháme 5 minút podusiť. Pridáme syr ricotta a tri rozmiešané vajíčka. Dochutíme soľou a korením a po troch minútach odstavíme. Kým špenátová omáčka vychladne v smotane na varenie si na miernom ohni rozpustíme polovicu parmezánu. Pridáme bazalku a omáčku odstavíme. Do formy na pečenie si na spodok dáme vrstvu syrovej omáčky a na ňu striedavo vrstvíme lasagne a špenátovú omáčku. Občas prestriedame aj syrovou omáčkou a na vrch lasagní natrieme zvyšok syrovej omáčky. Dáme zapiecť na 20 minút pri 200 °C a pred dokončením posypeme zvyškom parmezánu.


Mohlo by vás zaujať: Večera chutne, rýchlo a lacno: Tieto cestovinové recepty poslúžia aj vám


Sladké jablkovo-tvarohové lasagne

Potrebujeme:

  • 3 jablká
  • hrozienka
  • 1 jemný tvaroh
  • škoricový cukor
  • vanilkový cukor
  • maslo
  • 2 lyžice hladkej múky
  • pol litra mlieka

Postup: Sladkú bodku sme si nechali na záver. Fantázia nemá hraníc ani v kuchyni. Stačí si pripraviť bešamelovú omáčku s vanilkovým cukrom a sladkú jablkovú plnku. Postrúhané jablká posypeme škoricovým cukrom, pridáme tvaroh a hrozienka. Lasagne plníme rovnako ako v prípade slaných variácií a pečieme 30 minút.


Máte vy alebo niekto z vašich blízkych skúsenosti s vybočeným palcom? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Anka
Odporúčame