Strava pre zdravé kĺby: Čo by ste im rozhodne mali dopriať?

Bolesť kĺbov

thinkstockphotos.com

Ak si niektorá časť nášho tela zaslúži špeciálnu pozornosť preto, lebo je namáhaná viac ako ostatné, sú to určite kĺby. S narastajúcim vekom sa ich bolesti objavujú častejšie, či už ako dôsledok úrazov z minulosti, alebo rôznych ochorení. So správnou stravou, ktorá im dodá potrebnú výživu, ale môžete mať aj v dôchodkovom veku kĺby zdravé ako dvadsaťročný človek.

Vitamíny a antioxidanty vás chránia

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by dospelý človek mal každý deň skonzumovať päť porcií zeleniny a ovocia, pričom jedna porcia je asi 80 gramov. Toto odporúčanie rozhodne nepodceňujte a svojim kĺbom doprajte vysoký príjem vitamínu C v podobe čerstvej zeleniny a ovocia. Je dobré konzumovať najmä listovú zeleninu a bobuľové ovocie ako maliny, jahody alebo čučoriedky. To popri vitamíne C obsahuje aj antioxidanty, ktoré pomáhajú zmierňovať priebeh artritídy a jej príznaky. Vitamín C je zase dôležitým prvkom pri tvorbe kolagénu, ktorý tvorí základ chrupaviek a šliach. Častejšie preto siahajte po potravinách, ktoré ho obsahujú veľa, napríklad citrusové plody alebo zelená zelenina, ako šalát či kapusta.

Okrem vitamínu C by vaša strava mala zahŕňať viac vitamínov A a E, ktoré takisto pôsobia ako antioxidanty. Najlepším zdrojom vitamínu A je pečeň (nesmali by ju ale konzumovať tehotné ženy), žlté ovocie a zelenina ako pomaranče, mrkva alebo marhule. Vitamín E zase nájdete v olivovom oleji, semienkach, orechoch alebo fazuli či avokáde.


Mohlo by vás zaujať: Trápia vás boľavé kĺby? Vyskúšajte osvedčené recepty z prírodnej lekárne!


Pridajte do stravy omega-3 mastné kyseliny

Tieto mastné kyseliny sú mimoriadne dôležité pre správne fungovanie nášho organizmu, pomáhajú zmierňovať bolesť a liečiť zápal. V ktorých potravinách sa vyskytujú prirodzene? Nájdete ich v mäse morských rýb ako sú tuniak, losos, makrela alebo sardinky. Zároveň v sebe majú vitamín D, ktorý je účinný pri spevňovaní kostí a zároveň pôsobí preventívne proti artritíde. Práve tuk z týchto rýb má preukázateľne pozitívne účinky v liečbe pacientov trpiacich artritídou.

Skupina výskumníkov pod vedením profesorky Susanny M. Proudmanovej z Adelaidskej univerzity v Austrálii zistila, že pacienti s artritídou, ktorým počas jedného roka podávali vysoké dávky rybích olejov, neskôr lepšie reagovali na liečbu a mali lepšie výsledky, ako pacienti, ktorým podávali veľmi málo rybieho oleja. Táto štúdia, zverejnená v online magazíne Annals of theRheumaticDiseases (Kronika reumatických ochorení), dokazuje, že úprava stravy u pacientov a zvýšený príjem rybích tukov, zlepšuje ich stav a zmierňuje zápal. Ak vás teda trápi artritída, alebo chcete preventívne zlepšiť kvalitu svojich kĺbov, morské ryby by sa na vašom tanieri mali objaviť aspoň dvakrát týždenne.

Bez selénu a kolagénu sa vaše kĺby nezaobídu

Nedostatok minerálu selénu v strave môže takisto byť príčinou neskorších problémov s kĺbmi. Selén zo stravy získate cez mäkkýše, celozrnné pečivo, obilniny a vajcia. Kolagén je bielkovina, ktorá je základnou stavebnou látkou chrupaviek a kostí a jeho dostatok určuje zdravie chrupaviek a kĺbov. Doplniť kolagén do stravy môžete domácimi mäsovými vývarmi, najmä hovädzím, alebo huspeninou. Pri zvýšenej spotrebe kolagénu pri už rozvinutých ochoreniach kĺbov je však lepšie prijímať ho v podobe výživových doplnkov, keďže vývar alebo huspeninu by ste nemali jesť častejšie ako dvakrát do týždňa.


Mohlo by vás zaujať: Bolia vás kĺby, alebo máte zápal? Pomôžte si týmito potravinami


Čo viac môžete spraviť pre svoje kĺby

  • Schudnúť – nadbytočné kilá zaťažujú vaše kĺby
  • Pravidelný nenáročný pohyb – najvhodnejšie športy sú bicyklovanie a plávanie
  • Obmedziť cukor, kávu, bielu múku – výžive vašich chrupaviek vôbec neprospievajú
  • Jesť veľa bielkovín –obilniny, sója, chudé mäso

Čo pri bolestiach kĺbov najlepšie pomohlo vám? Napíšte a poraďte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame