Maškrtenie bez výčitiek: Upečte si tieto dve dobroty aj bez cukru!

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Snažíte sa pri pečení používať čo najmenej cukru?

Piecť bez cukru je jednoduchšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Milujete pečené koláčiky, no bojíte sa priberania? Kalórie v podobe množstva cukru vás pri elektrickej rúre viac strašiť nemusia. To, čo samotné maškrty robí sladkým, totiž poľahky môžete nahradiť niečím menej energetickým a ďaleko zdravším. Inšpirujte sa receptami na pečené pochúťky bez použitia cukru – vaša rodina či známi si rozdiel ani nevšimnú. A ak náhodou áno, hodnotiť budú len pozitívne.


Jablkové potešenie

Jeden z najjednoduchších receptov nielen pre začínajúce gazdinky. Ak obľubujete svieže koláče s prirodzenou chuťou, ten nasledujúci je šitý presne pre vás.

Čo budete potrebovať: 300g hladkej múky, 220g tuku na pečenie, 1 dcl vody alebo podľa potreby, 2 žĺtky, cca 5 jabĺk, 1 lyžičku škorice, hrsť orechov (ideálne pomletých), hrsť drobného ovocia

*poznámka: Drobným ovocím sa myslia ríbezle, čučoriedky, maliny, lesné jahody, trnky alebo čo špajza dá – pokojne môžu byť aj z kompótu. V tom prípade ale rátajte s vyšším energetickým obsahom. Pri zaváraní kyslého ovocia totiž väčšina z nás cukrom príliš nešetrí.

Ako na to: Z múky, tuku, vody a žĺtkov vypracujeme cesto. To rozdelíme na dve polovice a každú zvlášť vyvaľkáme. Prvú polovicu opatrne prenesieme na plech. Na túto vrstvu cesta poukladáme nastrúhané jablká, ktoré posypeme škoricou, orechmi a drobným ovocím. Všetko prikryjeme druhou polovicou cesta a popicháme vidličkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote do 200 °C. Po vychladnutí nakrájame na štvorce a môžeme degustovať. V prípade, že hotový koláčik je na vás príliš originál a trpký, môžete si ho vylepšiť kvapkami medu.


Mohlo by vás zaujať: Milujete sushi? Takto si ho pripravíte doma – a ešte aj ušetríte!


Dobrota s príchuťou exotiky

Ak ste doteraz o agávovom nektári nepočuli, je na čase ho vyskúšať. Dostať ho už aj na Slovensku a jedna fľaška stojí okolo päť eur. Agávy patria medzi exotické rastliny, ktoré sa podobne ako palmy viažu k teplému prímorskému prostrediu. Rozšírené sú však aj v našich zemepisných šírkach, kde ich nadšenci pestujú vo veľkých vonkajších črepníkoch. Typický je pre nich ružicovitý tvar a ostnatý okraj veľkých zelených listov.

Na nesledujúci koláč si vopred pripravte: ¾ šálky polohrubej múky, postrúhanú kôru z jedného pomaranča, 1 čajovú lyžičku vanilky, 10 vaječných bielkov, ½ lyžičky prášku do pečiva, ½ šálky agávového sirupu

Postup: Rúru predhrejte na 170 °C a pripravte si tortovú formu. Tú pre istotu vysteľte papierom na pečenie. Vezmite ručný mixér a začnite šľahať bielka pri najvyšších obrátkach. Keď bielka začnú peniť, pridajte prášok do pečiva. Za stále miešania do bielej hmoty postupne prilievajte agávový sirup a vo finále pridajte vanilku. Nakoniec pri najmenšej rýchlosti vsypte múku zmiešanú s pomarančovou kôrou. Takto vymiešané cesto vlejte do pripravenej formy a pečte približne 30 minút. Nechajte vychladnúť a servírujte s čerstvým ovocím.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (6)

  • Eva 28.10.2017, 17:37

    Kto nevie čítatˇ, je tam napísané : 1 dcl vody a 200 stupňov .

  • Sona 12.02.2015, 16:21

    Tento receptik vyzera dobre a jablcka mam rada,vyskusam ho a potom napisem.

  • Eva 29.08.2012, 15:51

    ja vidím 1 dcl vody nie 1 l,treba dobre čítať a nie dristať..

  • Zora 06.02.2012, 07:13

    0,9 litra vody treba asi vypiť predtým ............. a posledný 1dl sa dá do koláča .........

  • slimko 06.02.2012, 01:22

    tých 325 stupňov myslia Celsia alebo Farenheita? moja rura ma len 250 C.

  • Blažena 05.02.2012, 18:15

    s tým litrom vody to myslia vážne ??? som zvedavá ako to vyvaľkali !!! akurát to musí byť skvelý koláčik na udržanie línie ha ha ha ...

1

Pridať komentár