Máte obličkové kamene? Týmto potravinám sa radšej vyhnite

Biela múka

thinkstockphotos.com

Obličkové kamene najčastejšie postihujú ľudí medzi 30. až 60. rokom života, u mužov sa však vyskytujú dvakrát častejšie ako u žien. Vytvárajú sa, ak sa niektoré z chemických látok v moči ako napríklad kyselina močová, fosfor, vápnik, či kyselina šťaveľová, stávajú vysoko koncentrovanými. Malé kamene dokáže telo odstrániť prirodzene bez väčších problémov. Väčšie obličkové kamene však zvyčajne spôsobujú silné bolesti.

Ich prítomnosť v obličkách však môžete spozorovať oveľa skôr, než nastanú neznesiteľné bolesti. Ide napríklad o časté či bolestivé močenie, krv v moči, páchnuci moč, nevoľnosť, vracanie, zimnica či horúčka.

Faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku týchto kameňov sú:

  • rodinná anamnéza obličkových kameňov,
  • dehydratácia,
  • nadváha,
  • choroby tráviaceho ústrojenstva,
  • infekcie močových ciest
  • konzumácia stravy s vysokým obsahom bielkovín, sodíka a cukru.

Ľudia, ktorí v minulosti už mali obličkové kamene, sú vystavení vyššiemu riziku ich opätovného vzniku. Kľúčovým sa preto stáva obmedzenie alebo úplné odstránenie niektorých potravín z jedálnička.

Potraviny bohaté na oxaláty

Obličkové kamene sa tvoria v dôsledku nahromadenia šťavelanu vápenatého, takže príjem potravín bohatých na oxalát zvyšujú riziko ich vzniku. Oxalát sa v moči kombinuje s vápnikom, čo spôsobuje tvorbu vápenato-oxalátového tvrdého predmetu. Ľudia, ktorí sú náchylnejší na vznik obličkových kameňov, by si mali dať pozor na množstvo potravín obsahujúcich túto látku. Je to špenát, rebarbora, ibištek, červená repa, kel, zeler, sójové mlieko či jahody.


Mohlo by vás zaujať: Aby vám obličky fungovali tak, ako majú: Tieto zásady sa vyplatí dodržiavať


Sladené sýtené nápoje

Pravidelne pitie sýtených nápojov s umelými sladidlami či energetických nápojov zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov, rovnako ako aj ochorenia obličiek. Obľúbená Coca-cola obsahuje kyselinu fosforečnú, ktorá pri zvýšenom príjme spôsobuje problémy s močením, podporuje tvorbu obličkových kameňov s zvyšuje riziko chronických ochorení obličiek. Podobné nápoje preto nahraďte pitím čistej vody, ochutených vody, citrónovej vody alebo čerstvej pomarančovej šťavy.

Rafinované sacharidy

Rafinované sacharidy (ako je rafinovaný cukor, biela ryža, rafinované múky) nútia telo k produkcii vysokej hladiny inzulínu, čo spôsobuje odplavenie vápnika z kostí až do močového traktu. Na druhej strane komplexné sacharidy telo trávi oveľa dlhšie, čo spôsobuje iba malý a najmä pomalý nárast hladiny glukózy a inzulínu v krvi. Ak teda chcete znížiť riziko vzniku obličkových kameňov, vyhnite sa potravinám, ktoré obsahujú  bielu múku, biely cukor, sladidlá a pod.


Mohlo by vás zaujať: Žlčníkové kamene vedia potrápiť: Akú stravu si dopriať a čomu sa radšej vyhnúť?


Červené mäso

Častý príjem veľkého množstva červeného mäsa, ktoré je zároveň zdrojom vysokého obsahu bielkovín, môže zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov. Pri jeho konzumácii totiž dochádza k zvýšeniu hladiny kyseliny močovej. Obličky navyše pomáhajú vylučovať dusík ako vedľajší produkt trávenia bielkovín, takže konzumácia potravín s vysokým obsahom bielkovín zvyšuje metabolickú záťaž na obličky. Červené mäso však nemusíte vylúčiť úplne, stačí ho obmedziť na maximálne dva razy do týždňa.

Veľké množstvo kofeínu

Kávičkárov zrejme táto informácia nepoteší. Príliš veľa kofeínu totiž zvyšuje vylučovanie vápnika v moči, čo rovnako môže vyvolať tvorbu obličkových kameňov. Kofeín má zároveň močopudné účinky. Časté močenie zasa môže viesť k dehydratácii,  čo je tiež rizikovým faktorom pre tvorbu obličkových kameňov. Kávu si teda doprajte len s mierou, nepite viac ako 2 šálky kávy alebo 3 šálky čaju denne. Okrem toho obmedzte i príjem energetických nápojov, čokolády či kakaa.


Máte vy alebo niekto z vašej rodiny skúsenosti s obličkovými kameňmi? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame