Zatracovaná bravčová masť je späť: Spoznajte jej silné stránky

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Na bravčovú masť niektorí nedajú dopustiť, iní ju odmietajú ako nezdravý živočíšny tuk

Vychvaľovaná i zatracovaná – to sa dá povedať o bravčovej masti, na ktorú niektorí nedajú dopustiť, iní ju odmietajú ako nezdravý živočíšny tuk. Pravdou je, že v posledných rokoch ju v slovenských domácnostiach nahradili rôzne druhy olejov a margarínov. Na stoloch našich predkov mala pritom svoje stále miesto a pred nástupom stužených rastlinných tukov na trh sa hojne využívala i v potravinárskom priemysle. Tento tuk by sme nemali úplne zavrhovať, pretože jeho používanie má svoje pozitíva i negatívna.


Nie je tuk ako tuk

Tuky sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho organizmu. Nemusíme sa ich báť, hoci obsahujú dvakrát viac kalórií ako sacharidy. Tuky sú totiž zdrojom energie pre svaly, srdce a sú súčasťou bunkových membrán. Takisto nám umožňujú vstrebávať vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch ako A, D, E a K. Tuky by mali tvoriť približne tretinu nášho denného príjmu energie z potravy.

Čo nájdeme v masti?

Bravčová masť má v sebe optimálny obsah esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú viazané práve v tukoch.

  • Kyselina olejová – pomáha znižovať hladinu cholesterolu, pôsobí preventívne proti cukrovke a očným ochoreniam.
  • Linolová mastná kyselina (omega 6 mastné kyseliny) – spomaľuje rast tukového tkaniva, znižuje cholesterol, bráni predčasnej ateroskleróze,  vysokému krvnému tlaku.
  • Linolenová mastná kyselina (omega 3 mastné kyseliny) – je nevyhnutná pre procesy v ľudskom tele, správnu funkciu nervov, srdcovo-cievneho systému.

Bravčová masť naviac neobsahuje žiadne zdravie ohrozujúce trans-mastné kyseliny, ktoré nájdeme v priemyselne vyrábaných margarínoch. Takisto v nej nenájdete žiadne umelé farbivá a duchocovadlá, ktoré sa do margarínov pridávajú, aby pripomínali maslo. Niektoré nové vedecké štúdie tiež priniesli údaje o tom, že konzumácia nasýtených tukov, ako je práve bravčová masť, nespôsobuje zvýšený výskyt ochorení srdca, ani nezvyšuje cholesterol.


Mohlo by vás zaujať: Pravda o bravčovej masti: Je výborná na dlhé vyprážanie aj zdravotné neduhy


Na vyprážanie je ideálna

Hoci nejde priamo o najzdravší spôsob tepelnej úpravy potravín, vyprážanie sa stále teší veľkej obľube. Len málokto aspoň občas nepodľahne chuti na dochrumkava vysmažený rezeň. Presne na takúto prípravu sa najviac hodí bravčová masť – je stabilná aj pri vysokých teplotách a neprepaľuje sa, čím sa z nej neuvoľňujú do jedla škodlivé látky. Hlavnou zložkou bravčovej masti je totiž kyselina olejová, ktorá má vysoký bod prehriatia a tak, na rozdiel od rastlinných olejov, vydrží aj veľmi vysoké teploty bez zmeny kvality. Naviac, bravčová masť pri vyprážaní neovplyvňuje chuť jedla. Samozrejme, aj pri bravčovej masti platí rovnaké zlaté pravidlo ako pri olejoch – pri každom vyprážaní použite novú masť, nevyprážajte na tom istom tuku dvakrát.

Dlho vydrží a poslúži aj miesto masla

Bravčová masť má však okrem nespornej výhody pri vyprážaní aj ďalšie dobré vlastnosti. Dá sa skladovať dlhú dobu bez pridania konzervačných látok – stačí ak je uskladnená v zatvorenej nádobe na chladnom a suchom mieste. Takisto dokáže nahradiť maslo u ľudí, ktorí trpia intoleranciou na laktózu. Masť sa totiž výborne hodí ako náhrada masla i do rôznych nátierok a iných pokrmov.


Mohlo by vás zaujať: Bravčová masť slávi návrat: Lepšia ako rastlinné maslo či olej na vyprážanie


Najlepšia je domáca

Čo sa týka živočíšnych tukov, zvieratá trpia podobným problémom ako ľudia – aj v ich tukoch sa ukladajú toxické látky, ako napr. ťažké kovy. Preto je najlepšie nájsť si domáceho výrobcu bravčovej masti, kedy máte istotu, že zvieratá boli chované vo vhodnom prostredí. Nemusíte si kupovať rovno vytopenú mať – postačí vám aj čistá bravčová slanina, z ktorej si ju môžete vytopiť doma.

Nič nemožno preháňať

Bravčová masť sa postupne zbavuje svojho imidžu „zlého“ tuku a dostáva sa do popredia ako zdravšia alternatíva iných upravovaných tukov. Nezabúdajte však na to, že aj masť by ste mali konzumovať s mierou, vyprážané jedlá si dopriať skutočne iba občas a dbať na pestrý príjem potravy a takisto tukov. Len nutrične vyváženou stravou, v ktorej budú mať zastúpenie všetky dôležité živiny potrebné pre váš organizmus, si udržíte pevné zdravie po celý život. 


Na čo všetko využívate bravčovú masť vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (27)

  • evelina pre A dovetok :( 12.01.2016, 14:13

    Z tvojho príspevku vyplýva, že máš asi patent na všetko :( a iný názor bez zosmiešovania nedokážeš prijať, ale to je tvoj problém, nie môj. Slovenská gastronómia je vynikajúca, ale ach joj :))) ...ty si o tom doteraz nepočula....... Neviem ako ty, ale ja mäso dusím na podstatne menšom množstve oleja ako pri vyprážaní, kedy musím mať na panvici oveľa viacej oleja. Mäso vložené do horúceho oleja sa začne okamžite vyprážať a pri jeho zakrytí sa tvorí iba minimum pary, takže do mäsa mi nič nesteká ! Ak by, tak začne okamžite škvrčať a vtedy panvicu odkryjem.... a doprážam odokryté. Ja robím aj hranolky uzavretej fritéze nikdy nie v otvorenej....veď preto má dekel :) Variť dobre ma naučila moja mama, vynikajúca kuchárka, čo ocenili všetci, čo od nej pripravené niečo zjedli. Máš pravdu, ja si naďalej budem variť podľa seba, ty si tu vypisuj čo chceš, ach joj :)))

  • A 11.01.2016, 22:54

    Spravne mas tak akurat ze rezen das do vriaceho oleja potom spravis fatalnu chybu kedy maso prikryjes a z pokrievky nazbierana para ti steka na rezen.Takto sa nevypraza,mozno tak podomacky.V gastronomii by si s tvojim postupom vela vody nenamutila.Ale tak zase aku mame gastronomiu na slovensku povedzme si rovne.V skole nas volakedy pucovali za vsetko a dneska sa vari uz pomali v rychlovarnej kanvice.Mrzi ma ze je to tak.A este ze na forach sa radia postupy ktore niesu spravne.Ja byt tebou dusim si reznizky v trojobale dalej pod pokrievkou ale nebudem to vypisovat ked ten postup nieje spravny.Ty si doma kludne tak vyprazaj

  • evelina pre A 11.01.2016, 17:46

    "Este som nepocula pri vyprazani reznov prikryt panvicu.To nieje spravny technologicky postup potom to je dusenie reznov nie vyprazanie.Ach jaj:))) " ........... ach jaj :))) moja zlatá, je nesmierne veľa toho, o čom si doteraz nič nepočula, nevidela a neskúsila, ale život ide ďalej :) Zjavne si nepochopila môj technologický postup...najdôležitejšie je, že mäso sa vkladá až do horúceho oleja, začne sa okamžite vyprážať, ale potom sa teplota zníži, takže vyprážanie pokračuje ďalej ! A zakrytie panvice zabezpečí, že mäso je nadýchané, šťavnaté a mäkké !Nejde o žiadne dusenie !!!!! ! A nakoniec, ach jaj :))) ja ti svoj postup nevnucujem, ty si rob podľa seba naďalej, ja budem podľa seba. Tot vsjo :)

  • evelina pre pačes 11.01.2016, 17:36

    Dakujem za radu, ale nevyužijem ju. Pri mojom spôsobe vyprážania mäsa je zbytkový olej minimálny a papierová utierka ho spoľahlivo zachytí.... ani na pohľad nie sú rezne !mastné" ale suché, chrumkavé a voňavé...

  • Pačes 11.01.2016, 16:35

    evelina, čo takto po vytiahnutí z panvice nabodnúť rezeň na vidličku a na 2-3 sekundy ho vložiť pod prúd studenej vody? Všetok prebytočný tuk odtečie s vodou. A nemusíš sa báť, že by prezla nasiakla vodou a rozmočila sa. Hneď po vytiahnutí z panvice má prezla teplotu vriaceho oleja, takže voda zachytená na prezli sa bleskovo odparí. To isté robím so všetkým vyprážaným, teda aj so zemiakovými plackami, fašírkami a pod.

  • Jarmila 11.01.2016, 16:07

    Nic sa nevyrovna dobremu chlebiku s mastou a cibulkou

  • A 11.01.2016, 13:43

    Este som nepocula pri vyprazani reznov prikryt panvicu.To nieje spravny technologicky postup potom to je dusenie reznov nie vyprazanie.Ach jaj:)))

  • evelina 10.01.2016, 23:43

    Konečne aj americkí vedci prišli na to, že bravčová masť je zdraviu prospešná. Mastný chlieb s cibuľou u nás pozná každý....Ale, rezne zásadne vyprážam na oleji, tak ako ma to naučila moja mama. Na panvici musí byť dostatok oleja, mäso vložiť až do horúceho oleja (odskúšať s odrobinkou strúhanky), potom okamžite plameň stíšiť, panvicu zakryť a pomaly vyprážať. Mäso sa dobre prepečie ale olej sa neprepaľuje. Po obrátení mäsa už panvicu nezakrývam ale zase pomaly pečiem. Rezne sú nadýchané, chrumkavé, voňavé a veľmi chutné! nehrozí, že kurča bude vo vnútri surové a krvavé...alebo spálená strúhanka. Vyberám ich do misy s papierovou utierkou, do ktorej odtečie zbytok oleja....Ak vložíte mäso do studeného oleja alebo masti, tak vám nasiakne olejom...A používam malú panvicu na dva rezne :)

  • Tomaš 10.01.2016, 20:13

    Ja si masťou natieram pery hlavne v zimnom období , a používam ju račej ako jelení loj . Myslím že každy pozná tie nepríjemné červené podraždene pery ktoré pália alebo štípu alebo ako to nazvať , po natretí bravčovou masťou mne osobne v tom momente to palenie a štípanie ustupuje a po krkratkej chvíli mizne aj začervenanie a mierny opuch . Takže vaše vajíčka s oriflejmu a neviem ake mastičky od výmyslu sveta ja nepodporujem keby mali rovno príchuť zlata(z vínimkou jelenieho loja ) ...... a čo sa tíka konzumacie to neni čo dodať všetko je tu už spomenuté .. Prajem pekný deň

  • stanislav 10.01.2016, 19:23

    Dobrá je aj husacia.

1 2 3 >

Pridať komentár