Zatracovaná bravčová masť je späť: Spoznajte jej silné stránky

Sadlo

thinkstockphotos.com

Vychvaľovaná i zatracovaná – to sa dá povedať o bravčovej masti, na ktorú niektorí nedajú dopustiť, iní ju odmietajú ako nezdravý živočíšny tuk. Pravdou je, že v posledných rokoch ju v slovenských domácnostiach nahradili rôzne druhy olejov a margarínov. Na stoloch našich predkov mala pritom svoje stále miesto a pred nástupom stužených rastlinných tukov na trh sa hojne využívala i v potravinárskom priemysle. Tento tuk by sme nemali úplne zavrhovať, pretože jeho používanie má svoje pozitíva i negatívna.

Nie je tuk ako tuk

Tuky sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho organizmu. Nemusíme sa ich báť, hoci obsahujú dvakrát viac kalórií ako sacharidy. Tuky sú totiž zdrojom energie pre svaly, srdce a sú súčasťou bunkových membrán. Takisto nám umožňujú vstrebávať vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch ako A, D, E a K. Tuky by mali tvoriť približne tretinu nášho denného príjmu energie z potravy.

Čo nájdeme v masti?

Bravčová masť má v sebe optimálny obsah esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú viazané práve v tukoch.

  • Kyselina olejová – pomáha znižovať hladinu cholesterolu, pôsobí preventívne proti cukrovke a očným ochoreniam.
  • Linolová mastná kyselina (omega 6 mastné kyseliny) – spomaľuje rast tukového tkaniva, znižuje cholesterol, bráni predčasnej ateroskleróze,  vysokému krvnému tlaku.
  • Linolenová mastná kyselina (omega 3 mastné kyseliny) – je nevyhnutná pre procesy v ľudskom tele, správnu funkciu nervov, srdcovo-cievneho systému.

Bravčová masť naviac neobsahuje žiadne zdravie ohrozujúce trans-mastné kyseliny, ktoré nájdeme v priemyselne vyrábaných margarínoch. Takisto v nej nenájdete žiadne umelé farbivá a duchocovadlá, ktoré sa do margarínov pridávajú, aby pripomínali maslo. Niektoré nové vedecké štúdie tiež priniesli údaje o tom, že konzumácia nasýtených tukov, ako je práve bravčová masť, nespôsobuje zvýšený výskyt ochorení srdca, ani nezvyšuje cholesterol.


Mohlo by vás zaujať: Pravda o bravčovej masti: Je výborná na dlhé vyprážanie aj zdravotné neduhy


Na vyprážanie je ideálna

Hoci nejde priamo o najzdravší spôsob tepelnej úpravy potravín, vyprážanie sa stále teší veľkej obľube. Len málokto aspoň občas nepodľahne chuti na dochrumkava vysmažený rezeň. Presne na takúto prípravu sa najviac hodí bravčová masť – je stabilná aj pri vysokých teplotách a neprepaľuje sa, čím sa z nej neuvoľňujú do jedla škodlivé látky. Hlavnou zložkou bravčovej masti je totiž kyselina olejová, ktorá má vysoký bod prehriatia a tak, na rozdiel od rastlinných olejov, vydrží aj veľmi vysoké teploty bez zmeny kvality. Naviac, bravčová masť pri vyprážaní neovplyvňuje chuť jedla. Samozrejme, aj pri bravčovej masti platí rovnaké zlaté pravidlo ako pri olejoch – pri každom vyprážaní použite novú masť, nevyprážajte na tom istom tuku dvakrát.

Dlho vydrží a poslúži aj miesto masla

Bravčová masť má však okrem nespornej výhody pri vyprážaní aj ďalšie dobré vlastnosti. Dá sa skladovať dlhú dobu bez pridania konzervačných látok – stačí ak je uskladnená v zatvorenej nádobe na chladnom a suchom mieste. Takisto dokáže nahradiť maslo u ľudí, ktorí trpia intoleranciou na laktózu. Masť sa totiž výborne hodí ako náhrada masla i do rôznych nátierok a iných pokrmov.


Mohlo by vás zaujať: Bravčová masť slávi návrat: Lepšia ako rastlinné maslo či olej na vyprážanie


Najlepšia je domáca

Čo sa týka živočíšnych tukov, zvieratá trpia podobným problémom ako ľudia – aj v ich tukoch sa ukladajú toxické látky, ako napr. ťažké kovy. Preto je najlepšie nájsť si domáceho výrobcu bravčovej masti, kedy máte istotu, že zvieratá boli chované vo vhodnom prostredí. Nemusíte si kupovať rovno vytopenú mať – postačí vám aj čistá bravčová slanina, z ktorej si ju môžete vytopiť doma.

Nič nemožno preháňať

Bravčová masť sa postupne zbavuje svojho imidžu „zlého“ tuku a dostáva sa do popredia ako zdravšia alternatíva iných upravovaných tukov. Nezabúdajte však na to, že aj masť by ste mali konzumovať s mierou, vyprážané jedlá si dopriať skutočne iba občas a dbať na pestrý príjem potravy a takisto tukov. Len nutrične vyváženou stravou, v ktorej budú mať zastúpenie všetky dôležité živiny potrebné pre váš organizmus, si udržíte pevné zdravie po celý život. 


Na čo všetko využívate bravčovú masť vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame