Jedlá z kyslej kapusty sú ešte stále aktuálne: Skúste tieto recepty

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pripravujete si kyslú kapustu doma sami, alebo si ju kupujete?

Ilustračné foto

Kyslá kapusta – tradičné a obľúbené slovenské jedlo. Túto zdravú pochúťku, ktorá je plná vitamínov, najmä vitamínu C, si môžete pripraviť na rôzne spôsoby, keďže receptov, ako ju uvariť, je nespočetné množstvo.


Zapečená plnená kapusta

Potrebujeme:

  • 250 g bravčového mäsa
  • 250 g ryže
  • 2 cibule
  • 2 vajcia
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 menšiu hlávku kapusty
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 2 dl smotany

Postup: Mäso zomelieme. Ryžu umyjeme, sparíme a necháme odkvapkať. Potom k nej pridáme zomleté mäso, nadrobno posekanú cibuľu, vajcia, soľ, mleté čierne korenie a všetko spolu zmiešame. Kapustné listy sparíme horúcou vodou, naplníme plnkou a previažeme niťou. Do väčšej vymastenej nádoby dáme vrstvu kyslej kapusty, na ňu uložíme naplnené kapustné listy a navrch znova kapustu. Všetko zalejeme smotanou a prikryté pomaly udusíme v rúre do mäkka. Podávame so zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Bôčikové závitky

Potrebujeme:

  • 700 g bravčového bôčika
  • 200 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľu
  • 50 g slaniny
  • 1 lyžicu masti
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • cesnak
  • drvenú rascu
  • čierne korenie
  • soľ

Postup: Očistený bravčový bôčik bez kože vykostíme, nakrájame na plátky, naklepeme ich, osolíme, okoreníme a potrieme roztlačeným cesnakom. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pokrájanú slaninu, pridáme pokrájanú a prepláchnutú kapustu, osolíme a okoreníme rascou. Touto zmesou naplníme plátky bôčika, zvinieme ich, upevníme špáradlami alebo obviažeme niťou a obalíme v múke. Závitky dáme do vymasteného pekáča a v rúre prudko zapečieme. Potom ich podlejeme vodou a upečieme dozlatista. Počas pečenia závitky prelievame vypečenou šťavou a obraciame. Vhodnou prílohou sú varené zemiaky alebo knedle.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Zapekaná kyslá kapusta

Potrebujeme:

  • 300 g zemiakov
  • 150 g mrkvy
  • 40 g masla
  • 250 g póru
  • 4 dl zeleninového vývaru
  • 500 g kyslej kapusty
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 1 lyžičku cukru
  • 200 g jabĺk
  • 200 g špekáčikov
  • 50 g tvrdého syra

Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na štvrtky. Mrkvu a pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Na rozohriatom masle niekoľko minút dusíme zemiaky, mrkvu a pór. Zalejeme 2,5 dl vývaru, prikryjeme a dusíme 10 minút. Vytlačenú kapustu nakrájame, pridáme k zelenine, osolíme, okoreníme, posypeme cukrom, prikryjeme a varíme 20 minút. Počas varenia podlievame zvyšným vývarom. Jablká očistíme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kúsky. Spolu s plátkami špekáčikov pridáme k zelenine a ešte 10 minút dusíme. Zeleninu dáme do vymastenej zapekacej misy, posypeme strúhaným syrom a vo vyhriatej rúre zapečieme. 


Aké ďalšie chutné recepty z kyslej kapusty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (7)

  • Laci 12.08.2019, 23:45

    Ak má mať kyslá kapusta nejaký zmysel, tak ju prosím NEVARTE! Také jedlo ako kapustnica je pre telo dosť veľká záťaž. Aj kvôli tej "zabitej" kapuste. Buď čerstvú, alebo kvasenú, určite nie varenú!!!

  • evelina 23.01.2019, 20:28

    Pridám môj tip : v trúbe PEČENÁ kyslá kapusta s plátkami krkovičky alebo s vykostenými kuracími stehnami (bez kože).... nebíčko v papulke a raj už na zemi. PS : a bez námahy, pečie sa to v trúbe samé :)))

  • evka 05.02.2017, 20:42

    Kyslá kapusta, nastrouhané jabličko, PL olivového oleja ....vyborný jednoduchý a zdravý šalat:-)

  • Daniela 14.02.2016, 13:11

    Tiez pridam tip: udusena kysla kapusta, zahustena postruhanym zemiakom a struckami cesnaku. K tomu varene zemiaky a pecena jaternica ... ina mnamka!

  • karel 10.02.2016, 22:11

    Tí čo sa velmi nudia aťse hrajkajú s dĺhymi receptami. Už aj kapusta sa vozí z číny ,čím dalej je nechutnejšia

  • show 10.02.2016, 11:06

    najlepšie jedlo z kyslej kapusty je kyslá kapusta. Len tak zo suda.

  • fero 10.02.2016, 08:58

    A čo takto strapačky s kyslou kapustou. Strapačky urobené z cesta ako na bryndzáky pomiešame s udusenou kyslou kapustou spolu so škvarkami z údenej slaniny a môže sa pridať aj smažená cibuľa. To je pravé slovenské jedlo pre drevorubačov a koscov

1

Pridať komentár