S rybou, mäsom, polievkou či zemiakmi: Ochutnajte naše syrové recepty

Pečený zemiak

thinkstockphotos.com

Človeka, ktorý nemá rád syr, by sme hľadali asi márne. Ide o jedinečnú surovinu v kuchyni. Dá sa použiť takmer v každom recepte, chutí skvele s mäsom i so zeleninou a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Niekoľko syrových variácií vám prinášame i my.

Zapečené rybie filé so syrom

Potrebujeme:

  • 500 g mrazeného rybieho filé
  • soľ
  • hladkú múku
  • 60 g oleja
  • horčicu
  • 200 g paradajok
  • 1 vajce
  • 60 g údeného syra
  • mletú červenú papriku

Postup: Rybie filé umyjeme, osušíme obrúskom, rozdelíme na plátky, osolíme, obalíme múkou, na rozpálenom oleji opečieme z oboch strán a vyberieme. Zvyšný olej prelejeme do ohňovzdornej misy a poukladáme naň opečené filé. Každý plátok potrieme horčicou, obložíme ošúpanými a pokrájanými paradajkami, polejeme vajcom rozšľahaným so strúhaným syrom a vo vyhriatej rúre zapečieme. Hotové posypeme mletou červenou paprikou.


Mohlo by vás zaujať: Milovníci syrov, pozor! Pripravte si dobroty, ktoré sa vám rozplynú na jazyku


Teľacie rezne so syrom

Potrebujeme:

  • 400 g teľacieho mäsa zo stehna
  • soľ
  • hladkú múku
  • 2 vajcia
  • 0,5 dl mlieka
  • 50 g ementálu
  • strúhanku
  • 200 g zrelých paradajok
  • 1 citrón
  • olej na vyprážanie

Postup: Umyté mäso osušíme obrúskom, odblaníme, pokrájame na rezne, naklepeme, osolíme a obalíme múkou. Vajcia rozšľaháme, pridáme mlieko, postrúhaný syr a dobre zamiešame. Pripravené rezne najprv ponamáčame v cestíčku, potom obalíme strúhankou a v rozpálenom oleji vypražíme z oboch strán. Paradajky umyjeme, pokrájame na hrubšie kolieska, opečieme na zvyšnom oleji, upravíme na vypražené rezne a pokvapkáme citrónovou šťavou.


Mohlo by vás zaujať: Plesnivé syry nám chutia: Môžu telu uškodiť alebo nie?


Brokolicová polievka so syrovými knedličkami

Potrebujeme:

  • 1 brokolicu
  • 150 g mäkkého nízkotučného syra
  • 1 vajce
  • strúhanku
  • pažítku alebo majorán
  • zeleninový bujón

Postup: Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky, dáme do vriacej vody a pridáme rozmrvený bujón. Keď je brokolica mäkká, trochu ju poroztláčame. Syr rozmiešame, pridáme 1-2 lyžice jemnej strúhanky, rozmiešané vajíčko a posekanú pažítku (majorán). Všetko spolu dobre zmiešame. Zo zmesi lyžičkou formujeme malé knedličky a vkladáme ich do polievky. Keď vyplávajú na povrch, polievku odstavíme. Ak treba, dochutíme ju soľou alebo vegetou.


Mohlo by vás zaujať: Omeleta trikrát inak: Rytierska, syrová či talianska – ktorú ochutnáte vy?


Rezne v syrovom obale

Potrebujeme:

  • 500 g bravčového mäsa
  • soľ
  • 2 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 70 g hladkej múky
  • 3 žemle
  • 50 g tvrdého syra
  • olej

Postup: Mäso pokrájame na rezne, vyklepeme ich, osolíme. Zo žemlí odstránime tenkú vrstvu kôrky, pokrájame ich na drobné rezančeky, dáme na plech a v mierne vyhriatej rúre vysušíme. Potom ich zmiešame s nahrubo postrúhaným syrom. Z mlieka, vajec a múky urobíme redšie cestíčko. Rezne poprášime múkou, obalíme v cestíčku a potom v syrovej zmesi. Obal môžeme jemne popritláčať, aby neopadával. Rezne pomaly vyprážame vo väčšom množstve oleja, alebo iného tuku.


Mohlo by vás zaujať: Zdravá strava, ktorá chutí: Vyskúšajte tieto originálne recepty s tofu


Zapekané zemiaky so syrom

Potrebujeme:

  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • petržlenovú vňať
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 125 g syra gouda

Postup: Zemiaky dobre umyjeme kefkou a v šupke upečieme. Potom ich zvrchu narežeme do kríža a vnútro opatrne čiastočne vydlabeme. Petržlenovú vňať posekáme nadrobno, premiešame s pretlačeným cesnakom a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme, okoreníme, pridáme polovicu postrúhaného syra a premiešame. Plnkou naplníme zemiaky, uložíme na plech, posypeme zvyšným syrom  vo vyhriatej rúre zapekáme asi 10 minút.


Aké ďalšie chutné jedlá s použitím syra si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame