Domáce chutia najlepšie: Uvarte si skvelé ovocné sirupy na celý rok

Sirupy

thinkstockphotos.com

Pamätáte si ešte na chuť pravých domácich ovocných sirupov, ktoré nám kedysi pripravovali staré mamy? Na dlhú dobu sa z našich kuchýň vytratili, no v čase, keď sú všetky potraviny a nápoje doslova prepchaté umelými farbami či konzervantami, ich naozaj oceníte. Ktorý si pripravíte vy?

Čerešňový sirup

Potrebujeme:

  • 1 kg zrelých čerešní
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy

Postup: Čerešne dôkladne umyjeme, zbavíme kôstok a vo väčšej miske zasypeme pripraveným cukrom. Všetko premiešame a necháme odstáť približne na dve hodiny. Pripravíme si sitko s hustým výpletom a potom čerešňovo-cukrovú zmes prepasírujeme. Šťavu, ktorú sme takto získali, varíme na miernom ohni s citrónovou šťavou asi desať minút. Takto pripravený sirup nalejeme do sklených fliaš, uzavrieme a následne sterilizujeme ešte niekoľko minút. Keď je sirup hotový, uskladníme ho na chladné a tmavé miesto.

Citrónový sirup

Potrebujeme:

  • 3 väčšie bio citróny
  • 2 kg kryštálového cukru
  • 1 liter vody
  • 40 g kyseliny citrónovej

Postup: Citróny umyjeme v horúcej vode zmiešanej s troškou octu. Následne šupky očistíme a citróny nakrájame na tenké kolieska. Citróny dáme do hrnca, zalejeme litrom vody, prikryjeme a uskladníme na 48 hodín v chladničke. Po dvoch dňoch potom zmiešame vo väčšom hrnci dva kilogramy cukru s kyselinou citrónovou. Vlejeme i odstátu citrónovú vodu z chladničky a všetko spolu varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Takto pripravený citrónový sirup precedíme cez sitko a nalejeme do sklených fliaš. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.


Mohlo by vás zaujať: Bylinkové sirupy liečia a skvele chutia: Pripravte si ich doma aj vy!


Jablkový sirup

Potrebujeme:

  • 5 kg domácich jabĺk
  • 2 kg cukru
  • šťava z 2 bio citrónov
  • 4 klinčeky
  • 2 dl vody

Postup: Jablká umyjeme, ošúpeme a zbavíme jadierok. Následne ich nastrúhame do väčšieho hrnca, kde ich pokvapkáme šťavou z citrónov, aby nezhnedli. V inom hrnci si povaríme vodu s cukrom, tak, aby sa všetok cukor rozpustil. Sladkou vodou potom zalejeme jablká, prikryjeme pokrievkou a necháme stáť v 24 hodín. Potom ovocie s cukrovou zálievkou varíme päť minút. Pridáme aj klinčeky. Všetko potom následne prepasírujeme cez husté sitko a čistý sirup nalejeme do sklených fľašiek, ktoré dôkladne uzavrieme. Skladujeme v tme a chlade. 

Ríbezľový sirup

Potrebujeme:

  • 2 litre domácich ríbezlí
  • 2,1 kg kryštálového cukru
  • 1 liter vody
  • 1/2 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej

Postup: Ríbezle zbavíme stopiek, umyjeme a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Do väčšieho hrnca nalejeme rozmixované ríbezle, pridáme pripravenú kyselinu citrónovú, liter vody a všetko spolu premiešame. Následne pomocou celofánu a gumičky uzavrieme a necháme stáť 24 hodín. Na druhý deň odstátu zmes prepasírujeme cez husté sitko. Na každý liter ríbezľovej šťavy pridáme 70 dkg kryštálového cukru. Potom ešte všetko spolu povaríme za stáleho miešania od bodu varu 5 min. Keď nám vznikne pena, odoberieme ju a uvarený sirup nalejeme do pripravených sklených fliaš. Tie ešte sterilizujeme pri 70 stupňoch asi 10 minút.


Mohlo by vás zaujať: Medovkový, bazový či mätový: Domáce sirupy sú to pravé letné osvieženie


Malinový sirup

Potrebujeme:

  • 2 kg domácich malín
  • 1,6 kg kryštálového cukru

Postup: Maliny dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať. Následne ich dáme do väčšieho hrnca, kde ich zasypeme cukrom, premiešame a prikryté utierkou necháme stáť 24 hodín. Na druhý deň malinovo-cukrovú zmes rozmixujeme ponorným mixérom a cez husté sitko prepasírujeme. Čistú malinovú šťavu prevaríme na miernom ohni asi 10 minút. Počas varenia vzniká pena, ktorú odstraňujeme. Po desiatich minútach sirup prelejeme do pripravených sklených fliaš, dôkladne uzatvoríme a sterilizujeme asi 10 minút. Skladujeme rovnako v tmavej a chladnej miestnosti.

Mätový sirup

Potrebujeme:

  • 20 dlhých a hustých výhonkov čerstvej mäty
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 20 g kyseliny citrónovej
  • 2 litre prevarenej vody

Postup: Mätu dôkladne opláchneme pod tečúcou vodou. Obtrháme všetky lístky a vo väčšom hrnci ich namočíme do dvoch litrov dôkladne vychladnutej vody, ktorú sme predtým prevarili. Hrniec uzavrieme pokrievkou a necháme lúhovať na chladnom mieste 24 hodín. Na druhý deň listy vyberieme a mätovú vodu precedíme cez husté sitko do hrnca, v ktorom ju následne pomaly ohrievame. Postupne pridávame cukor a kyselinu citrónovú a privedieme k varu. Po dosiahnuté bodu varu varíme ešte 3 minúty. Potom odstavíme, necháme mierne vychladnúť a sirup prelejeme do sklených fliaš, ktoré dobre uzavrieme. Mätový sirup uskladňujeme na chladnom a tmavom mieste.


Aké sirupy si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame