Ryža ako príloha nie je nuda: S našimi receptami budú vaše obedy pestrejšie!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Radi experimentujete v kuchyni alebo sa radšej držíte klasických receptov?

Ryža sa už stala bežnou súčasťou našich jedál

Ryža sa už stala takpovediac bežnou prílohou našich jedál. No nemusí to byť vždy o tom istom. Vyskúšajte do jej prípravy zapojiť aj menej tradičné suroviny ako zázvor či šafrán. Uvidíte, že vy aj vaši stolovníci budete nadšení.


Vajíčková ryža

Milujete exotickú čínsku kuchyňu? V tom prípade určite viete, že k nej jednoznačne patrí vajíčková ryža. Obed bude vďaka nej zaujímavejší a navyše veľmi dobre chutí.

Potrebujeme:

  • ryžu
  • mrazenú zeleninu podľa chuti (nemusí byť)
  • olej
  • vajíčka (cca 1 kus na servírovanú porciu)

Postup: Ryžu dajte na olej a opražte. K tomu môžete pridať trošku mrazenej zeleniny, no nemusíte. Všetko zalejte vodou, osoľte a varte tak, ako ste zvyknutí. Keď je ryža takmer mäkká, zohrejte si na inej panvici olej. Potom doň vlejte vymiešané vajíčka a vytvorte z nich suchšiu praženicu. Následne ju zmiešajte s uvarenou ryžou. Pridávajte ako prílohu, najlepšie k čínskym pochúťkam, no hodí sa naozaj k čomukoľvek.


Mohlo by vás zaujať: Ryža je viac ako len príloha: Pripravte si nákyp či ryžovú polievku


Šafranová ryža

Potrebujeme:

  • dlhozrnnú ryžu
  • mletý šafran
  • suché biele víno
  • hydinový vývar
  • mleté čierne korenie

Postup: Trochu mletého šafranu premiešajte s vínom a pridajte do horúceho vývaru. Potom doň pridajte ryžu v klasickom pomere a dochuťte čerstvo pomletým čiernym korením. Nádobu prikryte a 15-20 minút pomaly varte dovtedy, kým sa všetka tekutina neodparí. Ryža by mala byť mäkká, no dajte pozor, aby sa nerozvarila.


Mohlo by vás zaujať: Ryža je chutná a zdravá: Vyčarte z nej niektoré z týchto jedál


Mexická ryža

A čo tak zájsť aspoň počas jedenia do Mexika? Výhodou našej mexickej ryže je, že nemusí byť len prílohou a jej príprava je naozaj jednoduchá.

Potrebujeme:

  • 250 g ryže
  • 200 g mäkkej klobásy
  • 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 100 g sterilizovaného hrášku
  • 2 cibule
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • mäsový vývar
  • soľ

Postup: Cibuľu nadrobno nakrájajte a speňte na rozpálenom oleji. Pridajte sparenú ryžu a opražte ju. Primiešajte k tomu paradajkový pretlak a sterilizovaný hrášok. Všetko zalejte vývarom, osoľte a pridajte aj olúpanú a nakrájanú klobásu. Hrniec zakryte a duste domäkka.


Mohlo by vás zaujať: Zostala vám uvarená ryža? Skvelé, prichystajte z nej tieto dobroty


Ryža so zázvorom

Účinky zázvoru už všetci poznáme, no vedeli ste, že s ním môžete vytvoriť aj zaujímavú ryžu s osobitou chuťou?

Potrebujeme:

  • ryžu
  • čerstvý zázvor
  • biele víno
  • sójovú omáčku

Postup: Ryžu prepláchnite a nechajte obschnúť. Zatiaľ si pokrájajte čerstvý zázvor na rezance a na hodinu ho namočte do studenej vody. Ryžu klasicky zalejte vodou a pridajte aj trochu sójovej omáčky a bieleho vína. Hrniec zakryte a pomaly duste, kým sa voda neodparí. Počas dusenia pridajte k ryži namočený čerstvý zázvor, ktorý jej dodá netradičnú chuť.


Ktoré zaujímavé a chutné jedlá si z ryže pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár