Bez raňajok ani krok: Naštartujte žalúdok aj mozog – zdravo a vyvážene!

raňajky

sxc.hu

Zvyknete ráno do seba len narýchlo prevrátiť šálku kávy a utekáte do práce? Robíte veľkú chybu. Kvôli podobnému životnému štýlu je váš organizmus unavený už pred obedom a večer vás donúti zjesť všetko, čo nie je priklincované. Ak teda chcete mať dostatok energie po celý deň, začnite ho plnohodnotnými raňajkami. Poradíme vám, čo by na vašom tanieri rozhodne nemalo chýbať.

Prečo sú raňajky také dôležité?

Už naše prastaré mamy vedeli, že raňajky sú základom dňa. Svojim chlapom preto kedysi raňajky pripravovali na dvakrát. Jedny ľahšie ihneď po prebudení (napríklad kúsok chleba so slaninou) a druhé okolo desiatej predpoludním (bryndzové halušky, mastené zemiaky a iné). Z podobného zmýšľania zrejme vznikla aj tradičná múdrosť: „Raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ s priateľom a večeru daj nepriateľovi.“ Odvtedy sa doba síce zmenila, význam raňajok však aj v moderných časoch pretrváva. Vyváženým prvým jedlom dňa totiž naštartujete nielen metabolizmus, ale aj centrálny nervový systém. Únave a hladu tak nedáte najmenšiu šancu. A ak máte nejaké to kilo navyše, je celkom možné, že aj schudnete.


Mohlo by vás zaujať: Trápi vás neustály hlad? Vyhnite sa týmto potravinám a nápojom!


Čo sa pri vynechaní raňajok v tele deje?

Tajomstvo nesprávneho fungovania organizmu bez raňajok sa ukrýva v mozgu. Je to totiž výkonný orgán, ktorý spotrebuje veľké množstvo energie prijatej najmä v podobe cukru. Po nočnom odpočinku mozog očakáva, že jeho energetické zásoby budú primerane doplnené. Ak sa tak nestane, stráca schopnosť koncentrácie a vyšle telu signál, aby si všetky nasledujúce kalórie odložilo radšej do zásoby – pre istotu. S príchodom obeda tak neraňajkujúci príjme ďaleko vyšší kalorický obsah. A keďže telo začne túto energiu čím skôr ukladať, už po chvíli môže zaútočiť ďalšia vlna hladu. Takéto dojedanie sa, prirodzene, vedie k zvýšenému cholesterolu, cukrovke a v neposlednom rade k obezite. Teda k trom kľúčovým faktorom, ktoré sa podieľajú na civilizačných chorobách a celom rade zdravotných komplikácií.


Mohlo by vás zaujať: Namerali vám vysoký cholesterol? Môže za to aj ročné obdobie!


Aké sú ideálne raňajky?

Možno vás odpoveď trochu sklame, no ideálne raňajky, pre ktoré by platil jeden univerzálny recept, jednoducho neexistujú. Každý z nás má totiž chute, preferencie a trávenie nastavené inak. Najrozumnejšie je teda naslúchať vlastnému organizmu a zamýšľať sa nad tým, čo svojmu žalúdku vlastne servírujeme. Vo všeobecnosti by ste však mali venovať pozornosť nasledovným tipom:

1. Aspoň občas si doprajte niečo teplé – praženicu, hemendex, krupicovú kašu, či aspoň cereálie zaliate teplým mliekom.

2. Vyhýbajte sa „prázdnym kalóriám“ – biely cukor obmedzte na minimum. Skúste napríklad lievance s použitím prírodného hnedého cukru, ktoré si polejete kvapkami javorového sirupu a posypete čerstvým ovocím. Úplne nevhodné je napríklad veľké množstvo bieleho pečiva s lacnou presladenou marmeládou.

3. Nezabúdajte na výživné proteíny – ak vám chutia na ráno ryby, pokojne aj tie. Určite si však doprajte aspoň kúsok syra, jogurt či kefírové mlieko.

4. Doprajte si dostatok tekutín – ideálne čistú vodu, prípadne nesladený čaj alebo mlieko. S džúsmi buďte opatrní, buď si ich zrieďte alebo ak máte tú možnosť, odšťavte si čerstvé ovocie.

5. Strážte si kalórie – pre vyvážené raňajky je potrebné prihliadnuť na primeraný energetický obsah raňajok. Ak máte sedavé zamestnanie, pokúste sa zmestiť do 500 kcal.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Emma
Odporúčame