Langoš je obľúbená pochúťka, ktorá sa nám asi vždy bude spájať s príjemnou atmosférou kúpalísk či kolotočov. Možno aj preto mnohí rezignovali z prípravy tejto vysmážanej placky v domácich podmienkach. Kysnutého cesta či plávania v oleji sa však nemusíte obávať. Chuť domáceho langoša totiž stojí za to.
Langoš má pôvod v Maďarsku a okrem Slovenska je populárny aj v ďalších krajinách strednej a východnej Európy. Jeho názov pochádza zo slova láng, čo znamená plameň. V minulosti sa totiž placky, vtedy ešte z chlebového cesta, opekali pri ohni. Túto variácia poznáme dnes pod menom podplamenník.
Klasický langoš
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 42 g droždia
- 1 kyslú smotanu
- 2 ČL soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 vajce
- olej
- 3 strúčiky cesnaku
Postup: Jedno deci mlieka mierne ohrejeme. Musí byť teplé, no nemôže ešte páliť. Vložíme doňho droždie a cukor, dobre premiešame. Medzitým múku zmiešame so zvyškom mlieka, smotanou, soľou, vajcom a rozmiesime. Po chvíli dodáme mlieko s droždím, dôkladne rozmiešame tak, aby sa nelepilo, zakryjeme fóliou a necháme odpočívať. Optimálne je ho odložiť na niekoľko hodín, ak nemáte čas, stačí aj dovtedy, kým cesto dostatočne nenarastie. Následne si na pomúčnenej doske rozdelíme cesto na cca 6 až 8 častí a vytvarujeme bochníky. Tie v rukách naťahujeme a pokladáme na panvicu s rozpáleným olejom. Toho musí byť toľko, aby bol langoš celý ponorený. Pri smažení dávame pozor, aby sa neprepiekli, keďže cesto je tenké a príprava rýchla. Langoš necháme odkvapkať nad kuchynskou utierkou a podávame so zmesou s pretlačeným cesnakom, soľou a vodou.
Mohlo by vás zaujímať: Langoše milujeme všetci: Pripravte si ich doma za pár minút!
Takto langoše nikdy nesklamú:
- cesnak s vodou a soľou
- kyslá smotana a strúhaný tvrdý syr
- kečup a strúhaný syr
- roztopená niva
Zemiakový langoš
Potrebujeme:
- 400 g hladkej múky
- 200 g uvarených zemiakov
- 42 g droždia
- 2 dl mlieka
- 1 dl vody
- 1 vajce
- 1 ČL kryštálového cukru
- soľ
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Keď budú mäkké, pod prúdom studenej vody ich ošúpeme a nastrúhame. Medzitým ohrejeme mlieko tak, aby nepálilo a rozmiešame s cukrom a droždím. K zemiakom prihodíme múku, vodu, vajce, soľ a rozmiešame. Po chvíli dodáme droždie s mliekom, rozmiesime tak, aby sa cesto nelepilo a necháme oddýchnuť. Langoše tvarujeme rovnako, ako klasické a vyprážame v rozpálenom oleji. Zemiakový langoš má výraznejšiu chuť a nadýchanú chlebovú konzistenciu. Výborne chutí jednoducho s cesnakom, ale tiež s kyslou smotanou a syrom.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Máte chuť na langoš? Túto jarmočnú pochúťku si ľahko pripravíte aj doma
Plnený langoš
Potrebujeme:
- cesto na langoš (viď prvý recept)
- šunku
- nivu
- nastúhaný tvrdý syr
- cibuľu
Postup: Vymiešame si cesto ako v prvom recepte. Následne na omúčnenej doske vytvarujeme tvar langoša a na jednu polovicu uložíme postupne nastrúhaný tvrdý syr (napríklad eidam, goudu alebo ementál), prúžky šunky prípadne salámy, trošku jemne nakrájanej cibuľky a nivu. Cesto preložíme, ako keby sme tvarovali pirohy a vypražíme na horúcom oleji z oboch strán. Podávame potreté cesnakovou zmesou.
Na aké spôsoby si pripravujete langoš vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na