Langoš trikrát inak: Vyskúšajte najlepší klasický, zemiakový i plnený

Langoš

thinkstockphotos.com

Langoš je obľúbená pochúťka, ktorá sa nám asi vždy bude spájať s príjemnou atmosférou kúpalísk či kolotočov. Možno aj preto mnohí rezignovali z prípravy tejto vysmážanej placky v domácich podmienkach. Kysnutého cesta či plávania v oleji sa však nemusíte obávať. Chuť domáceho langoša totiž stojí za to.

Langoš má pôvod v Maďarsku a okrem Slovenska je populárny aj v ďalších krajinách strednej a východnej Európy. Jeho názov pochádza zo slova láng, čo znamená plameň. V minulosti sa totiž placky, vtedy ešte z chlebového cesta, opekali pri ohni. Túto variácia poznáme dnes pod menom podplamenník.

Klasický langoš

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 ml mlieka
  • 42 g droždia
  • 1 kyslú smotanu
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • olej
  • 3 strúčiky cesnaku

Postup: Jedno deci mlieka mierne ohrejeme. Musí byť teplé, no nemôže ešte páliť. Vložíme doňho droždie a cukor, dobre premiešame. Medzitým múku zmiešame so zvyškom mlieka, smotanou, soľou, vajcom a rozmiesime. Po chvíli dodáme mlieko s droždím, dôkladne rozmiešame tak, aby sa nelepilo, zakryjeme fóliou a necháme odpočívať. Optimálne je ho odložiť na niekoľko hodín, ak nemáte čas, stačí aj dovtedy, kým cesto dostatočne nenarastie. Následne si na pomúčnenej doske rozdelíme cesto na cca 6 až 8 častí a vytvarujeme bochníky. Tie v rukách naťahujeme a pokladáme na panvicu s rozpáleným olejom. Toho musí byť toľko, aby bol langoš celý ponorený. Pri smažení dávame pozor, aby sa neprepiekli, keďže cesto je tenké a príprava rýchla. Langoš necháme odkvapkať nad kuchynskou utierkou a podávame so zmesou s pretlačeným cesnakom, soľou a vodou.


Mohlo by vás zaujímať: Langoše milujeme všetci: Pripravte si ich doma za pár minút!


Takto langoše nikdy nesklamú:

  • cesnak s vodou a soľou
  • kyslá smotana a strúhaný tvrdý syr
  • kečup a strúhaný syr
  • roztopená niva

Zemiakový langoš

Potrebujeme:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g uvarených zemiakov
  • 42 g droždia
  • 2 dl mlieka
  • 1 dl vody
  • 1 vajce
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • soľ

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Keď budú mäkké, pod prúdom studenej vody ich ošúpeme a nastrúhame. Medzitým ohrejeme mlieko tak, aby nepálilo a rozmiešame s cukrom a droždím. K zemiakom prihodíme múku, vodu, vajce, soľ a rozmiešame. Po chvíli dodáme droždie s mliekom, rozmiesime tak, aby sa cesto nelepilo a necháme oddýchnuť. Langoše tvarujeme rovnako, ako klasické a vyprážame v rozpálenom oleji. Zemiakový langoš má výraznejšiu chuť a nadýchanú chlebovú konzistenciu. Výborne chutí jednoducho s cesnakom, ale tiež s kyslou smotanou a syrom.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Máte chuť na langoš? Túto jarmočnú pochúťku si ľahko pripravíte aj doma


Plnený langoš

Potrebujeme:

  • cesto na langoš (viď prvý recept)
  • šunku
  • nivu
  • nastúhaný tvrdý syr
  • cibuľu

Postup: Vymiešame si cesto ako v prvom recepte. Následne na omúčnenej doske vytvarujeme tvar langoša a na jednu polovicu uložíme postupne nastrúhaný tvrdý syr (napríklad eidam, goudu alebo ementál), prúžky šunky prípadne salámy, trošku jemne nakrájanej cibuľky a nivu. Cesto preložíme, ako keby sme tvarovali pirohy a vypražíme na horúcom oleji z oboch strán. Podávame potreté cesnakovou zmesou.


Na aké spôsoby si pripravujete langoš vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame