Dobrota ideálna na chladné dni: Pripravte si vlastný pečený čaj

Fľaše

pixabay.com

Pečený čaj je praktické mať vždy po ruke. Počas chladných jesenných a zimných dní dokáže rýchlo rozohriať, zároveň úplne presne viete, čo sa v ňom nachádza. Pre ľudí so záhradkou je tiež ďalším originálnym spôsobom, akým môžu spracovať ovocie. Navyše, fantázii sa medze nekladú a každý jeden z upečených čajov bude chutným originálom.

Čo je vlastne pečený čaj? Ide o sterilizované ovocie, ktoré sme predtým upiekli v rúre. Po otvorení stačí do pohára s horúcou vodou pridať niekoľko lyžičiek a chutný nápoj je hotový. Zároveň zvyšky ovocia môžete pokojne zjesť a nemusíte sa tak trápiť s vyhadzovaním sáčkov či zalievaním sypaného čaju.


Mohlo by vás zaujímať: Chutná a zdravá dobrota na zimu: Pečený čaj si môžete pripraviť aj vy


Jablkovo-škoricový čaj

Recept na jablkovo-škoricový čaj je mimoriadne univerzálny. Jednotlivé ingrediencie sa dajú pokojne nahradiť inými. Rovnako môžete zvyšovať či znižovať množstvo cukru, prípadne ho vymeniť za stéviu alebo med. Využiť tiež môžete prirodzenú sladkastú chuť ovocia. Ak sa rozhodnete čaj piecť bez cukru, pridajte na plech trocha vody. Samozrejmosťou je aj možnosť vynechania alkoholu.

Potrebujeme:

  • 1 kg jabĺk
  • 100 g cukru
  • 1 citrón
  • 0,5 dcl umu
  • škoricu
  • zázvor
  • klinčeky
  • 2 sáčky bylinkového alebo čierneho čaju
  • ďalšie ovocie podľa chuti

Postup: Jablká nakrájame na kocky a pridáme na plech. Zasypeme ich kryštálovým alebo hnedým cukrom, pridáme tiež škoricu, klinčeky alebo iné koreniny podľa chuti, nastrúhaný kúsok zázvoru, rum a šťavu z jedného citrónu. Pečieme pri 180°C približne 40 minút. Medzičasom si necháme zovrieť vodu a pripravíme si silný čaj z dvoch sáčkov. Ideálne chutí čierny či bylinkový (napríklad mätový) čaj. Približne dva deci čaju po 20 minútach nalejeme na plech a necháme ďalej piecť. Po vybratí z rúry nakladáme do zaváracích pohárov, ktoré obrátime hlavou nadol.

Náš tip: Pokiaľ máte v mrazničke odložené maliny alebo jahody, sú ideálne na prípravu pečeného čaju. Rovnako môžete využívať aj kompóty, či už domáce alebo kupované alebo sušené ovocie.

Ovocie vhodné do pečeného čaju:

  • jablká
  • hrušky
  • slivky
  • pomaranč
  • maliny
  • jahody
  • broskyne

Mohlo by vás zaujímať: Využite sezónu ovocia na maximum: Pripravte si sirup, kompót či pečený čaj


Zázvorový čaj s citrusmi

Potrebujeme:

  • 1 kg citrusových plodov (pomaranče, mandarínky…)
  • 200 g hnedého cukru
  • zázvor
  • 1 citrón
  • celú škoricu
  • 2 ks badiánu
  • klinčeky
  • 0,5 dcl umu

Postup: Citrusové plody ošúpeme a nakrájame na kúsky. Citrón obaríme vriacou vodou a k zvyšku citrusov nastrúhame trošku citrónovej kôry. Zároveň z neho vytlačíme šťavu. Pridáme kúsok nastrúhaného zázvoru (podľa chuti) a zasypeme hnedým cukrom. Pridáme škoricu, badián, klinčeky a um. Pečieme približne 30 – 40 minút pri 180°C, po asi 20-25 minútach zmes premiešame. Sterilizujeme do dôkladne vyčistených pohárov, ktoré následne otočíme hlavou nadol.


Máte radi pečený čaj? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Filip
Odporúčame