Ako na domáce cestoviny? Docieliť chuť Talianska nie je vôbec tak zložité

Čerstvé cestoviny

thinkstockphotos.com

Niekomu sa to môže zdať ako prehnaná robota, keď si môže kúpiť hotové. No tak, ako to už býva zvykom, chuti domácich cestovín sa tak ľahko nič nevyrovná. Pritom im netreba posvätiť toľko času, ako sa môže zdať. Stačí si vyrobiť cesto podľa vlastných predstáv a s jednoduchým strojčekom vyrábať samotné cestoviny.

Domáce cestoviny sa môžu zdať módou posledných rokov, pravdou však je, že aj na Slovensku sa odjakživa vyrábali rezance do polievky či halušky. Skúšať napodobiť talianske cestoviny nie je vôbec taká babračka. Teda, ak sa nerozhodnete vyrábať zložitejšie tvary.

Šikovné strojčeky

Na trhu je dostať množstvo základných strojčekov na cestoviny. Väčšina z nich stojí okolo 30 eur až 50 eur. Tie sa zvyčajne skladajú z dvoch častí. Jedna z nich rozvaľká cesto na rovnomernú hrúbku, druhá ho zase nakrája na rezance.

Hrúbka a častokrát aj šírka cestoviny sa tak dá jednoducho regulovať. Vyrobiť môžete rôzne typy talianskych cestovín. Zároveň sú k strojčekom k dispozícii i rôzne nadstavce, s ktorými dokážete pripraviť aj iné tvary cestovín. A ak máte trpezlivosť, môžete cesto skúsiť spracovať na niektorý z komplikovanejších tvarov i ručne.


Mohlo by vás zaujímať: Vymeňte kupované cestoviny za domáce: Celozrnné lasagne či farfalle zachutia aj vám


Trpezlivosť a sila

Domáce cestoviny majú po uvarení výraznú žltú farbu a miernu vajíčkovú príchuť. Zároveň musia byť pod zubami cítiť, aby boli doslova al dente. Pri príprave je dôležitá trpezlivosť i sila. Cesto je pomerne tuhé a lepšie sa s nim narába, ak si chvíľu oddýchne, napríklad v chladničke.

Zo semolíny i hladkej múky

Čo sa týka zloženia platí, že na 100 gramov múky použijeme jedno vajíčko. Recepty sú rôzne, občas sa využíva celé, občas iba žĺtok. Rovnako to je aj pri využívaní múky. Pravé talianske cestoviny by mali byť pripravené zo semolíny, pšeničnej krupice pomletej z tvrdozrnnej pšenice. Cestoviny vyrobené z nej sa menej rozvárajú a majú vyššiu nutričnú hodnotu. Ak však vo vašej špajzli semolína chýba, nahradiť ju môžete aj pšeničnou hladkou múkou typu 00.


Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!


Základné cestovinové cesto pre dve osoby

Potrebujeme:

  • 200 g múky
  • 2 vajíčka
  • pol lyžičky soli

Postup: Preosejeme múku. Na doske v nej vytvoríme dierku, do ktorej rozbijeme dve vajíčka. Opatrne ich rozmiešame vidličkou s múkou, dodáme soľ a postupne miesime rukou. Ak je cesto príliš husté, pomôžeme si troškou vody. Ďalšou možnosťou je pridať ešte jedno alebo dve žĺtka.

Po vytvarovaní jednoliateho a dobre spracovaného cesta ho necháme chvíľu oddýchnuť v chladničke, ideálne aspoň polhodinu. Cesto následne rozdelíme na niekoľko menších kúskov, ktoré rozvaľkáme a následne vložíme do strojčeka. V prvej fáze sa nám vytvoria rovnomerné pláty, v druhej narežeme už samotné cestoviny. Tie môžeme niekoľko minút nechať oddýchnuť na doske, aby preschli. Následne varíme v osolenej vode s troškou olivového oleja. Dajte pozor na čas, keďže cestoviny sú čerstvé, nie je nevyhnutné ich variť tak dlho, ako kupované.


Pripravovali ste si už domáce cestoviny? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame