Znamenitý grapefruit: Pomáha tráveniu a znižuje hladinu cholesterolu

Grapefruit

Photl.com

Grapefruit sa do nášho jedálnička dostal až v 19. storočí. Dovtedy bol strom vysoký aj 10 metrov pestovaný ako okrasná rastlina. Poznáme ho v štyroch farebných variáciách – biely, žltý, ružový a červený. Na náš stôl sa dostáva prevažne z Turecka alebo Španielska.

Vďaka obsahu horčín sa grapefruit, alebo jeho šťava považuje za raňajkové ovocie. Podporuje trávenie a preto je vhodný aj ako predjedlo. Jeho mierne horká chuť zvádza ku konzumácii s cukrom, toto spojenie však spôsobuje v žalúdku kvasenie.

Užitočný pomocník

Grep je ako každé citrusové ovocie bohatý na vitamíny C, B1, K a trochu vitamínu E. Ďalšiu dôležitú zložku tvoria flavonoidy, pektín a prvky – draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo. Pôsobí blahodarne na celé telo. Má detoxikačné účinky, pomáha pri trávení, liečbe dýchacích ciest, zmierňuje gynekologické problémy. Zlepšuje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu. Konzumácia dvoch kusov tohto ovocia denne, môže znížiť hladinu cholesterolu až o 20%. Vhodný je i pri redukčnej diéte.  Dokonca i jeho kôstky majú silné antibiotické účinky.


Tiež by vás mohlo zaujať: Káva, víno alebo čokoláda: Tieto potraviny vás udržia vo forme


Grapefruitová tinktúra, grapefruitový olej

Sú určené nielen k vnútornému, ale najmä vonkajšiemu použitiu. Jedná sa o špeciálny bylinný výťažok z jadier grapefruitu so širokým spektrom účinkov. Dokáže zničiť až 770 kmeňov baktérií  a 93 kmeňov plesní. Účinky boli porovnávané s antibiotikami a proti plesňovými liekmi. Výsledky boli porovnateľné s jednou výhodou. Olej sa dá užívať dlhodobo a nepoškodzuje prospešnú črevnú mikroflóru.

Grapefruitový šalát

Za vyskúšanie stojí grapefruitový šalát s medom. Budeme potrebovať štyri grepy, lyžicu sušených hrozienok, koňak, rum, alebo len vodu s arómou a med. Hrozienka zalejeme alkoholom, alebo vodou, pridáme med podľa chuti a necháme cez noc nabobtnať.  Grapefruity ošúpeme, najlepšie aj z tenkej šupky na mesiačikoch, pokrájame na menšie kúsky a zalejeme napučanými hrozienkami aj s nálevom.


Tiež by vás mohlo zaujať: Citrón ako domáca medicína: Omladí a pomôže aj na bradavice


Grepový zákusok

Suroviny na tortovú formu – 200 g  kakaových sušienok, 200 g masla, 100g cukru, 1 balíček vanilkového pudingu, 3 dcl mlieka, polovicu lyžičky mletej škorice, 1 balíček tortového želé a ružový grep 1-2 kusy.

Postup – sušienky rozdrvíme, zvlhčíme mliekom (4 lyžice) a zmiešame so 100 g zmäknutého masla a škoricou. Formu (24 cm) vyložíme fóliou a sušienkovú hmotu utlačíme na dno, tak aby sme vyrobili asi 3cm vysoký okraj. Necháme zatuhnúť. Do uvareného a vychladnutého hustého pudingu vmiešame  zostatok masla. Získaným krémom natrieme korpus. Grepy ošúpeme, zbavíme blaniek, poukladáme na krém a dáme chladiť. Želé si pripravíme podľa návodu  a zalejeme povrch torty. Necháme v chlade  uležať, najlepšie cez noc. 

Zdroj: Photl.com, Photl.com, Janka
Odporúčame