Voňavý a chutný liek z prírody: Škorica je univerzálna, môže však aj škodiť

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi škoricu?

Škorica je univerzálny pomocník, môže však aj škodiť

Škorica je cenená nielen ako zdroj jedinečnej chuti a arómy. Dokáže tiež pozitívne vplývať na naše zdravie. Vážili si ju už Egypťania a tiež v starovekej Číne, kde bola používaná ako protilátka pri otravách, alebo ako prostriedok bojujúci proti zápche a problémom s močovými cestami. Rovnako dobre vplýva tiež na krvný obeh.


Voňavá kôra stromu

Odkiaľ sa škorica berie? Je to vlastne vysušená kôra škoricovníka cejlónskeho, stromu, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v južnej Indii a na Srí Lanke. Tejto škorici sa hovorí pravá alebo cejlónska. Najčastejšie sa však z Ázie dováža takzvaná čínska zo škoricovníku čínskeho, známa tiež ako kasiová. Cejlónska je vzácnejšia a predáva sa v špecializovaných obchodoch, má tiež sladšiu chuť. Tyčinka cejlónskej škorice sa zároveň ľahšie melie. Čínska je zase o niečo tmavšia a tvrdšia, no v prvom rade ľahšie dostupná.

Pozitívne vlastnosti škorice:

  • pôsobí proti prechladnutiu a chrípke
  • znižuje cholesterol
  • podporuje chuť do jedla
  • zlepšuje trávenie
  • bojuje proti infekciám
  • znižuje množstvo cukru v krvi
  • bojuje proti celulitíde

Mohlo by vás zaujímať: Škorica je skvelá aj v lete: Pomáha pri chudnutí aj proti celulitíde!


Prírodný liek

Škorica je výborným zdrojom vlákniny, vápnika a železa. Je tiež prírodným antioxidantom, ktorý bojuje s voľnými radikálmi. Vďaka tomu spomaľuje starnutie buniek, dobre pôsobí proti chorobám obehovej sústavy a tiež znižuje pravdepodobnosť vzniku nádorov. Pomáha tiež organizmu chudnúť, keďže zrýchľuje metabolizmus. Jej vplyv na váhu sa tiež prejavuje v tom, že znižuje chuť na sladké a zároveň dodáva pocit sýtosti.

Antibakteriálna, antialergická, antimykotická

Bojuje tiež s baktériami, špeciálne so známou e.coli, ktorá je často spájaná s infekciami močového ústrojenstva. Pôsobí antialergicky a antimykoticky. Takisto sa hovorí, že už polka čajovej lyžičky denne znižuje takzvaný zlý cholesterol. Rovnaké množstvo škorice tiež údajne znižuje množstvo cukru v krvi, takže sa využíva pri liečbe cukrovky. Zároveň sa však odborníci zhodujú, že jedna lyžička je maximom, ktoré by ľudia mali denne konzumovať.

Náš tip: Je vhodným prostriedkom proti akné a ekzémom. Využiť sa v tomto prípade môže škoricová maska. Lyžičku medu zmiešajte s lyžičkou škorice a aplikujte na tvár. Nechajte pred spánkom pôsobiť a následne zmyte teplou vodou. Opakujte každé dva týždne.


Mohlo by vás zaujímať: Päť korení pre zdravie: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?


Proti chrípke i prechladnutiu

Počas jesenných a zimných mesiacov, keď na nás útočí chrípka či prechladnutia pôsobí škorica rozohrievajúco. Špeciálne je tak cenená vo fáze, keď choroba ešte neprepukla naplno. Dobre však funguje aj proti horúčke. Nápoj s citrónom, škoricou a medom tak môžete užívať počas prechladnutia, ale aj ako príjemnú a chutnú prevenciu.

Pozor na obličky a pečeň

V súvislosti so škoricou sa však spomínajú aj negatívne účinky na organizmus. Špeciálne v škorice čínskej sa objavuje látka kumarín, ktorá môže škodiť pečeni a obličkám. Preto by si mali na ňu dávať pozor špeciálne tí ľudia, ktorí majú problémy s týmito orgánmi.

Keďže rôzne druhy škorice obsahujú rôzne množstvo kumarínu, je pomerne problematické odhadnúť, koľko je jej pre organizmus škodlivé. Odporúča sa však prijať maximálne 0,1 mg kumarínu na 1 kilogram ľudskej váhy. 


Máte radi škoricu? Ako často si ju doprajete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • evelina 05.12.2017, 21:01

    Škorica je nedocenené korenie, spolu s pravým včelím medom je veľmi účinné prírodné antibiotikum, jedna čajová lyžička agátového medu a pol čajovej lyžičky mletej škorice zmiešať a zjesť ... namiesto tabletiek...

1

Pridať komentár