Zapekané cestoviny trikrát inak: Vyskúšajte ich po taliansky aj slovensky

Cestoviny

thinkstockphotos.com

Hoci sú zapekané cestoviny často symbolom nakladania s nedojedenými zvyškami, ide o skvelé hlavné jedlo, ktoré si zaslúži samostatnú pozornosť. Rovnako ide o nenáročné a rýchle jedlá, ktoré so zapekanou a chrumkavou hornou vrstvou syra potešia celú rodinu. Inšpirujte sa trojkou receptov.

Talianske zapekané cestoviny

Potrebujeme:

  • 400 g cestovín (napríklad penne, rigatoni…)
  • 1 plechovku lúpaných paradajok
  • olivový olej
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 dl červeného vína
  • soľ a čierne korenie
  • petržlenovú vňať
  • ½ pohára strúhaného parmezánu
  • 2 poháre strúhaného syru mozzarella

Postup: Najskôr si pripravíme omáčku marinara. Cesnak a cibuľu nakrájame na jemno a smažíme na oleji. Po piatich minútach podlejeme červeným vínom a necháme vypariť alkohol. Na panvicu pridáme konzervu lúpaných paradajok a poctivo miešame, aby sa rozpadli na čo najmenšie kúsky. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a petržlenovou vňaťou. Medzičasom si uvaríme cestoviny v osolenej vode. Varíme ich o 2-3 minúty menej, ako sa odporúča na balení. Predohrejeme si rúru na 180° a zapekaciu misu vymastíme olejom. Pridáme na ňu cestoviny a zmiešame s omáčkou marinara. Posypeme parmezánom, navrch husto nasypeme syr mozzarella a ako poslednú vrstvu dodáme ešte troška parmezánu. Prekryjeme alobalom tak, aby sa nedotýkal cestovín. Pečieme asi 30 minút. Pred konzumáciou necháme aspoň 15 minút odpočívať a mierne vychladnúť.


Mohlo by vás zaujímať: Zapekané cestoviny s brokolicou: Jednoduchá príprava a výborná chuť dostane aj vás


Slovenské zapekané cestoviny so šunkou a syrom

Potrebujeme:

  • 300 g nastrúhaného eidamu alebo goudy
  • 100 g šunky
  • 400 g cestovín
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 vajcia

Postup: V poctivo osolenej vode uvaríme cestoviny, ktoré scedíme chvíľku pred dovarením. Medzičasom si šunku nakrájame na tenké prúžky. Vo väčšej nádobe zmiešame kyslú smotanu s vajciami, pridáme korenie, soľ a polovicu pripraveného parmezánu. Zapekaciu misu vytrieme olejom a rúru predohrejeme na 200°C. So šunkou zmiešame tvrdý syr a zvyšok parmezánu, dve tretiny premiešame so smotanovou zmesou. Tou zalejeme cestoviny na zapekacej mise. Na vrch vysypeme zvyšok syrov so šunkou a zapekáme približne 25 až 30 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Cestoviny miluje snáď každý: Pozrite sa na 10 fantastických videotipov na ich spracovanie


Zapekané cestoviny s kuracím mäsom a brokolicou

Potrebujeme:

  • 400 g cestovín
  • 1 brokolicu
  • 2 kuracie prsia
  • 1 cibuľu
  • 2 zemiaky
  • slaninu
  • 200 g tvrdého syru, napríklad eidam alebo gouda
  • 1 sladkú smotanu
  • 1 vajíčko
  • soľ a čierne korenie

Postup: V osolenej vode uvaríme cestoviny. Zlejeme ich tesne pred dovarením, keďže pri pečení ešte zmäknú. Na malé kúsky nakrájame brokolicu a zemiaky. Varíme, kým nie sú zemiaky hotové. Nakrájame si cibuľu a slaninu na kocky, na rozohriatej panvici ich opražíme. Keď bude cibuľa zlatistá, pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie prsia. Keď budú hotové, zmiešame prsia so slaninou so scedenou brokolicou so zemiakmi. Zapekaciu misu si vymastíme a zmiešame v nej zmes z panvice s uvarenými cestovinami. Zalejeme ju smotanou zmiešanou s nastrúhaným tvrdým syrom, vajíčkom a korením. Vrch posypeme ešte trochou strúhaného syru. Pečieme okolo 25 až 30 minút pri 180°C.


Máte radi zapekané cestoviny? Na aké spôsoby si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame