Tekvica je neodmysliteľnou jesennou zeleninou, bez ktorej to snáď už ani nie je ono. Objavuje sa v záhradách a domoch ako dekorácia, no tiež ju nájdeme už uvarenú v kuchyni. Sme zvyknutí na jej rôzne variácie, od lahodných krémových polievok až po prívarky alebo rizotá. Všetky tieto pochúťky sú však slané. Dá sa to však robiť aj inak a tekvicu použiť ako základ do skvelých dezertov.
Vláčna tekvicová bábovka
Potrebujeme:
● 260 g polohrubej múky (môže byť aj špaldová)
● ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
● 2 vajíčka
● 1 šálku tekvicového pyré
● 100 g hnedého cukru
● 2 PL medu
● 2 PL mlieka alebo vody
● 3 – 4 PL bieleho jogurtu
● vanilkový extrakt
● 100 g masla
● štipku soli
● mletú škoricu, zázvor, muškátový oriešok
● kakao (podľa chuti)
Postup: Najskôr zmiešame suché ingrediencie – múku, kypriaci prášok, soľ, škoricu, zázvor a muškátový oriešok. V inej nádobe vymiešame maslo, cukor a vanilkový extrakt. Po jednom pridávame vajíčka. Následne dodáme aj ostatné ingrediencie: múku, med, tekvicové pyré, jogurt, mlieko či vodu. Pokiaľ bude cesto suché, prilejeme ešte trošku mlieka. Ak sa rozhodnete, že pridáte aj kakao, do formy najskôr vylejte polovicu cesta a do zvyšku vmiešajte 2 polievkové lyžice kakaa. Pečieme na 190°C, približne 30 – 40 minút.
Mohlo by vás zaujímať: Tekvica je aktuálna delikatesa: Objavte túto sezónu jej tajomstvá aj vy
Rýchle tekvicové poháre
Táto maškrta je vynikajúca, keď vás zaskočí nečakaná návšteva. Je jednoduchá na prípravu, nenáročná na čas a zároveň originálna a chutná.
Potrebujeme (na 4 porcie):
● keksy alebo grahamové sušienky
● 200 g masla alebo kokosového oleja
● 350 g tekvicového pyré
● med podľa chuti
● tekvicové korenie
● 2 tégliky bieleho gréckeho jogurtu
● mletú škoricu
Postup: Na miernom ohni rozpustíme maslo a rozdrvíme sušienky, ktoré následne poukladáme nad dno misiek alebo pohárov. Zalejeme rozpusteným maslom, aby sa spojili. Do jogurtu zamiešame med, do pyré korenie spolu so škoricou a medom. Do pohárov vrstvíme pyré, sušienky a jogurt. Dobrotu môžete ozdobiť čokoládou alebo kakaom. Príprava trvá približne 10 až 15 minút.
Mohlo by vás zaujímať: Jesenná pochúťka menom tekvica: Tri variácie aj na váš stôl
Neodolateľné tekvicové truffles
Potrebujeme:
● 55 g smotanového syra
● 2 PL cukru
● 70 g tekvicového pyré
● 170 g grahamových sušienok
● 100 g bielej alebo horkej čokolády
● tekvicové korenie
● mletú škoricu
Postup: Na oleji alebo masle rozpustíme čokoládu. Potom pomocou ručného mixéra rozmixujeme smotanový syr spolu s cukrom. Následne pridáme pyré, rozdrvené sušienky, tekvicové korenie, škoricu a roztopenú čokoládu. Mixujeme 3 – 5 minút, aby sa ingrediencie spojili. Zmes prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky na 24 hodín. Keď si zmes postojí, začneme z nej tvarovať guličky, ktoré podľa ľubovôle môžeme obaliť buď v kakaovom prášku alebo rozpustenej mliečnej čokoláde. Truffles necháme odstáť ešte 30 minút pred podávaním. Z jednej dávky vyjde asi 30 – 35 guličiek.
Mohlo by vás zaujímať: Tekvica je zelenina aj pre vás: Očarí skvelou chuťou, postará sa o pevné zdravie
Voňavá tekvicovo-ovsená kaša
Aj milovníci teplých ranných kaší si nájdu niečo pre seba. Vyskúšajte túto ovsenú kašu napríklad v pochmúrne nedeľné ráno a uvidíte, ako sa vám zlepší nálada.
Potrebujeme:
● 1 – 2 veľké hrste ovsených vločiek
● 3 PL tekvicového pyré
● 1 šálku vody
● 1 hrušku
● mletú škoricu
● muškátový oriešok
● med podľa chuti
● vanilkový extrakt
● oriešky
Postup: Do hrnca nasypeme ovsené vločky, ktoré krátko na sucho osmažíme. Zalejeme vodou, pridáme nadrobno nakrájané hrušky. Zmes varíme na miernom ohni. Keď začne bublať, oheň stíšime o jeden stupeň, pridáme tekvicové pyré, mletý muškátový oriešok, škoricu a štipku soli. Keď už bude kaša takmer hotová, pre chuť môžeme primiešať kúsok masla. Dochutíme medom a orieškami.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vymeňte bábovku za tekvicový koláč s vôňou jesene
Tekvicový koláč
Potrebujeme:
● 1 väčšiu tekvicu (1 kg)
● 250 g hladkej múky
● 100 g masla
● 1 plechovku kondenzovaného mlieka
● 1 téglik smotany na šľahanie
● 2 PL kukuričného škrobu
● 2 PL melasy alebo medu
● 2 PL repkového oleja
● 3 vajíčka
● mletú škoricu
● štipku soli
Postup: Rúru predhrejeme na 200°C. Tekvicu rozkrojíme, ošúpeme a zbavíme semienok. Následne pokrájame na menšie kúsky a necháme piecť do mäkka, približne 1 hodinu. Medzitým si pripravíme cesto. Najskôr zmiešame suché ingrediencie (múka a soľ), potom pridáme maslo. Keď sa cesto začne drobiť, prilejeme 0,5 až 1 dcl vody, podľa potreby. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. Z upečenej tekvice urobíme pyré tak, že ju po vychladnutí dáme do mixéra a rozmixujeme. Potom do pyré pridáme kondenzované mlieko, smotanu na šľahanie, kukuričný škrob, med alebo melasu, vajíčka, olej, škoricu a soľ a dobre premiešame. Cesto vyberieme z chladničky, opatrne premiestnime do formy, zalejeme plnkou a pečieme 45 minút, pri teplote 200°C.
Aké chutné dobroty si z tekvice pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.
Zdieľať na