Tekvica chutí výborne aj na sladko: Vyskúšajte týchto 5 chutných dezertov

Tekvica

unsplash.com

Tekvica je neodmysliteľnou jesennou zeleninou, bez ktorej to snáď už ani nie je ono. Objavuje sa v záhradách a domoch ako dekorácia, no tiež ju nájdeme už uvarenú v kuchyni. Sme zvyknutí na jej rôzne variácie, od lahodných krémových polievok až po prívarky alebo rizotá. Všetky tieto pochúťky sú však slané. Dá sa to však robiť aj inak a tekvicu použiť ako základ do skvelých dezertov.

Vláčna tekvicová bábovka

Potrebujeme:

●       260 g polohrubej múky (môže byť aj špaldová)

●       ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku

●       2 vajíčka

●       1 šálku tekvicového pyré

●       100 g hnedého cukru

●       2 PL medu

●       2 PL mlieka alebo vody

●       3 – 4 PL bieleho jogurtu

●       vanilkový extrakt

●       100 g masla

●       štipku soli

●       mletú škoricu, zázvor, muškátový oriešok

●       kakao (podľa chuti)

Postup: Najskôr zmiešame suché ingrediencie – múku, kypriaci prášok, soľ, škoricu, zázvor a muškátový oriešok. V inej nádobe vymiešame maslo, cukor a vanilkový extrakt. Po jednom pridávame vajíčka. Následne dodáme aj ostatné ingrediencie: múku, med, tekvicové pyré, jogurt, mlieko či vodu. Pokiaľ bude cesto suché, prilejeme ešte trošku mlieka. Ak sa rozhodnete, že pridáte aj kakao, do formy najskôr vylejte polovicu cesta a do zvyšku vmiešajte 2 polievkové lyžice kakaa. Pečieme na 190°C, približne 30 – 40 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Tekvica je aktuálna delikatesa: Objavte túto sezónu jej tajomstvá aj vy


Rýchle tekvicové poháre

Táto maškrta je vynikajúca, keď vás zaskočí nečakaná návšteva. Je jednoduchá na prípravu, nenáročná na čas a zároveň originálna a chutná.

Potrebujeme (na 4 porcie):

●       keksy alebo grahamové sušienky

●       200 g masla alebo kokosového oleja

●       350 g tekvicového pyré

●       med podľa chuti

●       tekvicové korenie

●       2 tégliky bieleho gréckeho jogurtu

●       mletú škoricu

Postup: Na miernom ohni rozpustíme maslo a rozdrvíme sušienky, ktoré následne poukladáme nad dno misiek alebo pohárov. Zalejeme rozpusteným maslom, aby sa spojili. Do jogurtu zamiešame med, do pyré korenie spolu so škoricou a medom. Do pohárov vrstvíme  pyré, sušienky a jogurt. Dobrotu môžete ozdobiť čokoládou alebo kakaom. Príprava trvá približne 10 až 15 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Jesenná pochúťka menom tekvica: Tri variácie aj na váš stôl


Neodolateľné tekvicové truffles

Potrebujeme:

●       55 g smotanového syra

●       2 PL cukru

●       70 g tekvicového pyré

●       170 g grahamových sušienok

●       100 g bielej alebo horkej čokolády

●       tekvicové korenie

●       mletú škoricu

Postup: Na oleji alebo masle rozpustíme čokoládu. Potom pomocou ručného mixéra rozmixujeme smotanový syr spolu s cukrom. Následne pridáme pyré, rozdrvené sušienky, tekvicové korenie, škoricu a roztopenú čokoládu. Mixujeme 3 – 5 minút, aby sa ingrediencie spojili. Zmes prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky na 24 hodín. Keď si zmes postojí, začneme z nej tvarovať guličky, ktoré podľa ľubovôle môžeme obaliť buď v kakaovom prášku alebo rozpustenej mliečnej čokoláde. Truffles necháme odstáť ešte 30 minút pred podávaním. Z jednej dávky vyjde asi 30 – 35 guličiek.


Mohlo by vás zaujímať: Tekvica je zelenina aj pre vás: Očarí skvelou chuťou, postará sa o pevné zdravie


Voňavá tekvicovo-ovsená kaša

Aj milovníci teplých ranných kaší si nájdu niečo pre seba. Vyskúšajte túto ovsenú kašu napríklad v pochmúrne nedeľné ráno a uvidíte, ako sa vám zlepší nálada.

Potrebujeme:

●       1 – 2 veľké hrste ovsených vločiek

●       3 PL tekvicového pyré

●       1 šálku vody

●       1 hrušku

●       mletú škoricu

●       muškátový oriešok

●       med podľa chuti

●       vanilkový extrakt

●       oriešky

Postup: Do hrnca nasypeme ovsené vločky, ktoré krátko na sucho osmažíme. Zalejeme vodou, pridáme nadrobno nakrájané hrušky. Zmes varíme na miernom ohni. Keď začne bublať, oheň stíšime o jeden stupeň, pridáme tekvicové pyré, mletý muškátový oriešok, škoricu a štipku soli. Keď už bude kaša takmer hotová, pre chuť môžeme primiešať kúsok masla. Dochutíme medom a orieškami.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vymeňte bábovku za tekvicový koláč s vôňou jesene


Tekvicový koláč

Potrebujeme:

●       1 väčšiu tekvicu (1 kg)

●       250 g hladkej múky

●       100 g masla

●       1 plechovku kondenzovaného mlieka

●       1 téglik smotany na šľahanie

●       2 PL kukuričného škrobu

●       2 PL melasy alebo medu

●       2 PL repkového oleja

●       3 vajíčka

●       mletú škoricu

●       štipku soli

Postup: Rúru predhrejeme na 200°C. Tekvicu rozkrojíme, ošúpeme a zbavíme semienok. Následne pokrájame na menšie kúsky a necháme piecť do mäkka, približne 1 hodinu. Medzitým si pripravíme cesto. Najskôr zmiešame suché ingrediencie (múka a soľ), potom pridáme maslo. Keď sa cesto začne drobiť, prilejeme 0,5 až 1 dcl vody, podľa potreby. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. Z upečenej tekvice urobíme pyré tak, že ju po vychladnutí dáme do mixéra a rozmixujeme. Potom do pyré pridáme kondenzované mlieko, smotanu na šľahanie, kukuričný škrob, med alebo melasu, vajíčka, olej, škoricu a soľ a dobre premiešame. Cesto vyberieme z chladničky, opatrne premiestnime do formy, zalejeme plnkou a pečieme 45 minút, pri teplote 200°C.


Aké chutné dobroty si z tekvice pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: unsplash.com, unsplash.com, Simona
Odporúčame