Ázijská kuchyňa je v našej časti Európy mimoriadne populárna. Jedlá z ázijských bistier sú lacné, no často ich nemožno považovať za práve tie najzdravšie. Dokonca sa v ich súvislosti hovorí aj o takzvanom syndróme čínskej reštaurácie, ktorý súvisí s využívaním umelých dochucovadiel. Áziu si však môžete pripraviť aj doma, kde viete, aké používate ingrediencie a čím ich ochutíte. Vyskúšať tak môžete jednoduché a rýchle rezance so sójovými kúskami.
Potrebujeme:
- balenie ázijských rezancov
- 12 menších sójových kúskov
- 3 mrkvy
- sójovú omáčku
- rybaciu omáčku
- 100 g hrášku
- 1 vajce
- šťavu z ½ citrónu
- soľ, čierne korenie
- čili
- sezam
- olivový olej
- čerstvý koriander alebo mätu
Postup:
Vo vriacej vode necháme podľa návodu zmäknúť sójové kúsky. Vodu osolíme. Medzitým si uvaríme rezance. | ||
Mohlo by vás zaujímať: Kung pao či ostrokyslá polievka: Tieto čínske jedlá zvládnete aj doma |
||
Sójové kúsky vyberieme z vody, dlaňou z nich vytlačíme väčšinu vody a nakrájame ich na rezance. | ||
Na približne rovnakú veľkosť ako sójové kúsky nakrájame aj mrkvu. | ||
Mohlo by vás zaujímať: Jarné rolky či kung pao: Pripravte si chutnú „čínu“ aj u seba doma |
||
Na kvapke olejového oleja opražíme sójové kúsky. Keď sa ich strany opražia, pridáme mrkvu a premiešame. Osolíme a pokoreníme. | ||
Do panvice pridáme k sóji a mrkve hrášok, v tomto prípade mrazený. Nahradiť ho môžete aj tým z konzervy, prípadne čerstvým. | ||
Mohlo by vás zaujímať: Dodajte polievke nový šmrnc: Vyskúšajte domáce rezance alebo syrové halušky |
||
Ingrediencie dochutíme sezamovými semienkami, sójovkou a tiež kvapkou tmavej rybacej omáčky. Vytlačíme šťavu z polovice citróna. | ||
Pridáme rezance. Poctivo miešame, aby sa rezance obalili v šťave. | ||
Mohlo by vás zaujímať: Boli sme vo Švédsku a otestovali najodpornejšie jedlo sveta: Ako sme sa popasovali s legendárnou pochúťkou? |
||
Odstavíme z ohňa a na záver rozbijeme do panvice jedno vajíčko. Premiešame. | ||
Servírujeme s lístkami koriandru alebo mäty. |
Máte radi ázijskú kuchyňu? Aké chutné dobroty z Ázie si doma pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na