5 skvelých zimných nápojov: Zahrejú na tele i duši, aj bez alkoholu

Káva

unsplash.com

Obdobie zimy je pre nás mimoriadne náročné. Číhajú na nás choroby a náš organizmus si musí poradiť s chladom. Jedným zo spôsobov dopĺňania dôležitých vitamínov a tiež na celkové rozohriatie organizmu, je príprava zimných nápojov. Inšpirujte sa týmito 5 receptmi, ktoré aj bez kvapky alkoholu rozprúdia energiu v tele.

Zázvorový čaj

Zimná klasika, na ktorú mnohí v chladných mesiacoch nedajú dopustiť. Je vhodná na dobitie energie, proti prechladnutiu, nádche, bolestiam hrdla i iným ranným štádiám chorôb. Tiež vynikajúco rozohreje uzimený organizmus.

Postup: Zázvor očistite a nakrájajte na tenké plátky. Zalejte vriacou vodou, pridajte citrón a med.


Mohlo by vás zaujímať: Zohrejú na tele i na duši: Vysúšajte tieto horúce nápoje, neoľutujete!


Mexická čokoláda

Táto čokoláda nielen rozohreje, ale tiež uspokojí mlsné jazýčky. Zároveň prebudí produkciu endorfínov, známych aj ako hormónov šťastia. Škorica navyše dodá omamnú vôňu. Pre ľudí, ktorí radi skúšajú niečo nové, je tu možnosť pridania štipky čili.

Postup: V hrnci zmiešame pohár mlieka, 2 lyžičky hnedého cukru a štipku soli. Keď sa cukor roztopí, dodáme pol balenia tmavej čokolády. Miešame, kým sa kompletne nerozpustí. Vtedy stiahneme hrniec z ohňa, pridáme niekoľko kvapiek vanilkového extraktu a poriadne rozmiešame. Nápoj podávame s celou škoricou.

Jablkový čaj so škoricou a medom

Škorica, med a klinčeky sú ďalšími skvelými pomocníkmi v zimných mesiacoch. Preto sa výborne hodia aj do jablkového čaju, ktorý je menej “agresívny” ako zázvorový, no rozohreje ideálne.

Postup: Hrsť sušených jabĺk alebo polovicu nastrúhaného jablka povaríme s dvoma klinćekmi v pol litre vody. Po asi 20 minútach pridáme mletú škoricu. Nalejeme do pohárov a pridáme čajovú lyžičku medu. Čaj nemusíme cediť, kúsky jabĺk môžeme pokojne zjesť.


Mohlo by vás zaujímať: Od hriata po vaječný likér: Voňavé vianočné nápoje zahrejú na tele i na duchu


Horúca maslová limonáda

Hoci limonáda sa spája prevažne s kúskami ľadu a horúcim letným počasím, dá sa pripraviť aj na teplo. Jej sladká chuť zároveň spôsobuje, že uspokojí aj ľudí, ktorí majú chuť na niečo sladké.

Postup: V hrnci privedieme do varu dva poháre vody, pridáme šťavu z celého citrónu a dve polievkové lyžice hnedého cukru. Vriacou vodou si sparíme citrónovú kôru a následne jej pridáme do nápoja približne jednu čajovú lyžičky. Pridáme tiež dve tyčinky celej škorice a polievkovú lyžicu masla. Necháme prevariť a servírujeme za horúca.

Zelený čaj s rozmarínom a pomarančom

Aj korenia a bylinky v horúcich nápojoch výborne pôsobia na rozohriatie tela a duše. K tomuto zelenému čaju s pomarančom pasuje výborne sušený rozmarín, bylinka, ktorá sa nám inak tradične spája skôr s pečením a varením, ako nápojmi.

Postup: Sypaný zelený čaj zalejeme horúcou, nie však vriacou vodou. Po dvoch až troch minútach pridáme tri narezané plátky pomaranča, dve lyžičky medu a vetvičku rozmarínu. Takýto čaj pôsobí nielen výborne na zimou skrehnuté telo, ale tiež proti zápalom a baktériám. 


Aké horúce nápoje na zahriatie si počas zimy pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: unsplash.com, unsplash.com, Filip
Odporúčame