Vyrobiť si domáce maslo nie je vôbec zložité: Stačí vám zavárací pohár a smotana

Maslo

pixabay.com

V posledných mesiacoch sa maslo stalo horúcou témou nielen v domácnostiach, ale tiež v médiách a predovšetkým v obchodoch. Dôvodom je jeho vysoká cena, ktorá mnohých ľudí odradila od jeho kupovania. Takisto z času na čas maslo v obchodoch jednoducho chýbalo. Ak patrite k ľuďom, ktorí nedajú dopustiť na krajec čerstvého chleba s maslom a štipkou soli, vyskúšať by ste mali chuť toho domáceho. A aj keď sa to môže zdať, vyrobiť ho vôbec nie je tak náročné.

Bez mútovníka

Ak sa vám s výrobou domáceho masla spája obraz dreveného mútovníka a slovenskej dediny, dá sa to aj inak. Pri domácej výrobe masla vám dobre poslúži aj sklenený zavárací pohár s uzáverom a najmä množstvo trpezlivosti a sily v rukách.

Okrem skleneného pohára je kľúčový výber smotany. Práve tá dodá maslu tú pravú domácu chuť. Vyberajte takú, ktorá ma minimálne 30 a viac percent tuku. Ak na vašom miestnom trhu či v obchode s mliečnymi výrobkami môžete zohnať smotanu, ktorá by sa dala označiť za domácu, je pre vaše budúce maslo ideálna. Chuťovo to totiž bude úplne iný príbeh, ako pri tej z obchodu.


Mohlo by vás zaujímať: Domáci tvaroh, syr či maslo: Vyrobte si ich rýchlo a jednoducho!


Práca na niekoľko minút

Samotná príprava je už jednoduchá, aspoň čo sa týka teórie. Vezmite si veľký pohár a naplňte ho do polovice smotanou. Ak preferujete slanšie maslo, pridajte tiež štipku soli. Pohár uzatvorte a začnite proces miešania. Neexistuje konkrétna overená technika na trasenie a miešanie obsahu pohára. Triasť jednoducho musíte tak, aby ste to vládali robiť niekoľko minút.

Už po chvíli to začne s trasením ísť ťažšie. To je moment, ktorý treba skrátka prekonať. Následne sa začnú v pohári objavovať kúsky masla. Po niekoľkých minútach, keď budete mať v pohári viditeľne oddelené maslo, ktoré bude búchať do stien fľašky, oddelíte cmar od masla. Cmar nevyhadzujte, môžete ho vypiť alebo ho použiť napríklad do palaciniek či na pečenie chleba.

Maslo prepláchnite

Maslo následne položte na sitko alebo gázu a poriadne prepláchnite v čo najstudenšej vode, aby ste sa zbavili prebytočného cmaru. Z približne 250 gramov smotany by malo vyjsť okolo 100 – 130 gramov masla. Z neho môžete potom vytvarovať žiadaný tvar a uložiť do chladu.

Na výrobu masla môžete použiť aj ručný mixér. Určite vás to bude stáť menej námahy, napriek tomu chuť a kvalita masla je najlepšia, keď za ňou stojí práca vlastných rúk. Mimochodom, takéto domáce maslo je skvelé aj na varenie, no najlepšie chutí samé o sebe. Ochutiť ho môžete napríklad aj bylinkami či cesnakom a vytvoriť si tak chutnú alternatívu k pomazánkam.


Robíte si domáce maslo? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Filip
Odporúčame