V zime by sme mali jesť inak: Sú potraviny, ktoré zahrejú, alkohol to nie je

Citrón

pixabay.com

Náš organizmus sa počas zimy musí vysporiadať s množstvom rôznych nástrah. Tou najvážnejšou je úbytok energie súvisiaci s chladným počasím, nástrahami chorôb a kratšími dňami. Ako však prispôsobiť svoj jedálniček tak, aby sme sa cítili lepšie? Treba zvýšiť množstvo jedla či tekutín?

Ako nás zima ohrozuje?

Čo sa deje s organizmom, keď je chladno? Ak teplomer klesá, klesá tiež vnútorná teplota nášho tela. Pod 37 stupňami Celzia vznikajú niektoré procesy, ako je kožná vazokonstrikcia, čiže stiahnutie kožných ciev. Týmto spôsobom sa telo snaží zabrániť únikom tepla. Ak je skutočne zima, zvyšuje sa produkcia vnútorného tepla, do ktorej sa zapájajú rôzne metabolické procesy. Telo tak stráca teplo pomalšie ako ho produkuje. Keď je človek vystavený chladu dlhšie, vzniká riziko hypotermie, kedy telesná teplota klesá pod 35 stupňov Celzia. Okrem toho je tu nebezpečenstvo poškodenia kože, problémy so svalmi a kosťami a omrzliny.


Mohlo by vás zaujímať: Zimné pochúťky: Zaženú únavu a vyčarujú úsmev na perách!


Vyvážený režim

Aby sme sa tomu vyhli, je dobré pomôcť organizmu uspokojiť väčšiu metabolickú potrebu, aby mohol vyrábať viac vnútorného tepla. To možno urobiť zodpovedajúcim prísunom kalórií. Nie je nutné príliš zvyšovať príjem kalórií. Nepotrebujeme jesť viac, tým, že zjeme viac kalórií, sa neohrejeme. Dôležité je dodržiavať vyvážený režim a dávať prednosť čerstvým sezónnym potravinám. Konzumácia v správnej chvíli má vplyv na produkciu tepla a na to, aby sa telo vyvarovalo tepelnej nerovnováhe. Každá potravina podávaná v správnom čase, stimuluje metabolizmus, uvádza doktorka Roberta Monzaniová z Klinického inštitútu Humanitas v Miláne.

Zázvor, šošovica, jahňacina

Niektoré potraviny môžeme konzumovať celoročne, vrátane zimy. to celozrnné výrobky, hrášok, kukurica, huby, zemiaky, vajcia. Ich vyvážená konzumácia má vplyv na metabolizmus a na produkciu tukov, proteínov a cukrov bez nejakej nerovnováhy. V období medzi sezónami dávajme prednosť čerstvým pokrmom, ako sú jablká, baklažány, mlieko, na jar zase mäsu, repe, kurčatám a káve. V zimnom období si doprajme jahňacie, šošovicu či zázvor, ktorý je veľmi dôležitý, pretože pôsobí na cievny systém tak, že zvyšuje produkciu tepla. Podobne pôsobí aj čierne korenie, ktoré podporuje trávenie.


Mohlo by vás zaujímať: Zdravé a nezdravé potraviny? Fitneska dokazuje, že medzi nimi nie je žiaden rozdiel


A čo alkohol?

Hovorí sa, že alkohol v zime zahrieva. Je to tak? Je to falošná predstava, zdôrazňuje doktorka Monzaniová. Účinok alkoholu je prechodný, nepôsobí správne na metabolizmus a na rovnováhu metabolizmu cukrov. Naopak môže vyvolať prílišné plytvanie teplom, dodáva.

Dôležitá je hydratácia. Aj keď na rozdiel od leta mávame menší smäd, je dôležité zabezpečovať neustály prísun tekutín aj v zime. Ak máte problémy s tým, aby ste pili vodu, pripravujte si čaje a odvary. Týmto spôsobom prijmete dostatok tekutín, navyše teplých, ktoré prispejú k tomu, aby ste sa zahriali. A v prípade odvarov, ak si zvolíte správne ingrediencie, môžete dosiahnuť zvýšeného účinku: ideálny je napríklad odvar zo spomínaného zázvoru.


Ktoré potraviny uprednostňujete v zime vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Milan, ČTK, Corriere della Sera
Odporúčame