FOTORECEPT Guľôčky z cíceru v placke: Skúste domácu exotiku na tanieri

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi tortillu?

Falafel je tradičné arabské jedlo, ktoré sa podáva v pite alebo tortille

Falafel je tradičné arabské jedlo, ktoré sa podáva v pite alebo tortille. Sú to guľôčky pripravované z namletého cíceru. Tieto guľôčky môžeme brať ako náhradu mäsa, preto si k nim môžete pripraviť akúkoľvek prílohu, ako je ryža, zemiaky. Alebo môžete zvoliť - ako v tomto recepte - tortillu. Samotný falafel by bol v tortille suchý, preto ho doplníme osviežujúcim guacamole a zdravým špenátom.


Cícer, z ktorého sa falafel vyrába, je v našich končinách menej známou strukovinou, čo je obrovská škoda, keďže zo všetkých druhov strukovín obsahuje najviac bielkovín a zároveň nespôsobuje nepríjemné nafukovanie. Okrem nich v ňom nájdeme aj množstvo minerálov, najmä železa, vápnik, vitamíny A, B, C, E a K a, samozrejme, rovnako ako v ostatných strukovinách, vlákninu. 

Potrebujeme (3 tortilly):

  • za hrsť špenátu
  • 3 tortilly

guacamole:

  • 2 ks zrelého avokáda
  • limetku
  • malú červenú cibuľku
  • 5 cherry paradajok
  • strúčik cesnaku
  • soľ, korenie

falafel guličky:

  • konzervu sterilizovaného cíceru
  • ½ červenej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 6-7 PL cícerovej múky (môže byť aj iná)
  • 3 PL tahini pasty
  • 1 PL sušeného koriandru
  • 2 PL sezamových semienok
  • limetku
  • soľ, korenie

Mohlo by vás zaujímať: Zdravé a chutné avokádo: Skúste výborné recepty pre teplú aj studenú kuchyňu


Postup:

Zrelé avokáda vydlabeme a spolu s cesnakom, limetkou, soľou a korením popučíme vidličkou na kašu.
   
Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cherry paradajky.

Mohlo by vás zaujímať: Mexiko, to nie sú len telenovely: Vychutnajte si ich rýchle a výživné pochúťky
Cícer zlejeme (necháme iba 2 PL šťavy z neho), pridáme šťavu z limetky a rozmixujeme. Pridáme ostatné ingrediencie – nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, múku, pastu, koriander, sezam a dochutíme soľou a korením. Poriadne premiešame.
   
Zo zmesi vyformujeme guličky, ktoré sa budú trochu lepiť, tak treba viac trpezlivosti a upečieme ich v rúre.

Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč
Na suchej panvici si opečieme tortillu z oboch strán.
   
Na každú tortillu dáme guacamole, trochu špenátu a pár guličiek. Tortillu zatočíme a prekrojíme, aby sa lepšie konzumovala.

Máte radi tortillu? Napíšte ostatným čitateľom aké recepty si pripravujete vy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

  • Autor: plnielanu.sk/Michaela
  • Foto: plnielanu.sk/Michaela

Diskusia (2)

  • Karol 07.12.2018, 14:57

    Prečo máme na Slovensku pojedať arabské jedlo? Nemáme tu dosť našich?? Iste máme a aj chutnejších...

  • adamko 01.12.2018, 09:29

    Nenahovárajte ma na cudziu erotiku. Ja ostanem pri Slovenkách.

1

Pridať komentár