Ázijská kuchyňa sa teší čoraz väčšej obľube. Vyhľadávané sú už nielen čínske, ale aj vietnamské, indické či thajské reštaurácie. Prinášajú gurmánske zážitky a kombináciu chutí, ktoré ste doteraz nepoznali. Skúste si doma pripraviť tradičnú hovädziu polievku Pho Bo, medovú kačku s bambusovými výhonkami či kuracie rezance na čínsky spôsob.
Vietnamská hovädzia polievka Pho Bo
Pho Bo je vietnamská hovädzia polievka podobná slovenskému vývaru. Dokáže postaviť na nohy pri chorobe a aj po ťažkej noci. Príprava je trošku náročnejšia, no stojí za to.
Potrebujeme (4 porcie):
● 1 špikovú kosť
● 500 g falošnej hovädzej sviečkovice
● 300 g širokých ryžových rezancov
● 75 g bambusových výhonkov
● cca 5 cm koreňa zázvoru
● 2 kúsky kardamónu
● 1 väčšiu cibuľu
● 1 škoricu
● 1 čili papričku
● 1 limetku
● hrsť koriandra
● pár lístkov mäty
● kurkumu
● olivový olej
● soľ
Postup: Do hrnca dáme najprv variť mäso aj kosti. Po zovretí pozbierame vzniknutú bielu penu sitkom. Na suchej panvici si medzitým opečieme plátky zázvoru, prekrojenú cibuľu na polovicu a škoricu spolu s kardamonom aj kurkumou. Opraženú zeleninu pridáme do hrnca k mäsu, osolíme, okoreníme a varíme, až kým mäso nezmäkne, približne tri hodiny.
Po dovarení si z polievky vyberieme sviečkovicu a nakrájame ju na plátky. Potom si podľa návodu na obale pripravíme ryžové rezance a uvarené ich rozdelíme do tanierov. Zalejeme polievkou. Pridáme plátky sviečkovice, nasekané čili, koriander, lístky mäty, pokvapkáme šťavou z limetky a podávame.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Rýchle ázijské rezance z rozpálenej panvice: Sú výborné aj bez mäsa
Medová kačica s bambusovými výhonkami
Potrebujeme (4 porcie):
● 500 g kačacích pŕs
● 300 g bambusových výhonkov
● 250 g brokolice
● 150 g šampiňónov
● 1 lyžicu medu
● 2 menšie strúčiky cesnaku
● arašidový olej
● sójovú omáčku
● soľ
Postup: Najprv si pripravíme marinádu z nasekaného cesnaku, medu a horúcej vody. Namočíme do nej kačacie prsia, následne ich vyberieme a dáme na pár hodín do chladničky. Marinádu, ktorá zostala, zmiešame z pohárom vody, pretože ňou budeme podlievať kačacie prsia počas pečenia.
Ak sú už kačacie prsia odstáte, opražíme si ich na arašidovom oleji. Potom ich dáme do sklenenej misy a pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňoch zhruba dvadsať minút. Počas pečenia ich polievame medovou marinádou. Hotové kačacie prsia podávame nakrájané na plátky spolu s osmaženými šampiňónmi, bambusovými výhonkami a brokolicou. Na záver prelejeme omáčkou.
Mohlo by vás zaujímať: Recept na sushi: Pripravte si doma tradičné japonské jedlo podľa VIDEA
Kuracie rezance na čínsky spôsob
Potrebujeme (4 porcie):
● 500 g kuracích pŕs
● 300 g kapusty
● 3 stredne veľké mrkvy
● 2 väčšie cibule
● 1 konzervu kukurice
● 1 konzervu hrášku
● 1 PL medu
● olej
● soľ
● korenie
● sójovú omáčku
Postup: Začneme tým, že si kuracie prsia nakrájame na tenké rezance, orestujeme ich na oleji, podlejeme vodou a necháme pätnásť minút podusiť. Potom pridáme mrkvu, hrášok aj kukuricu a dusíme ešte pár minút. Následne dohodíme kapustu, osolíme, okoreníme a dusíme ešte ďalších desať minút. Na záver dodáme nadrobno nakrájanú cibuľu, sójovú omáčku, dobre premiešame, aby sa spojili chute, a podávame s ryžou.
Máte radi ázijskú kuchyňu? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na