Potraviny, ktoré chránia pred rakovinou: Zaraďte ich do svojej stravy čo najskôr

Červené hrozno

unsplash.com

Americký inštitút pre výskum rakoviny prišiel s novým tvrdeniami. Hovorí, že strava by mala byť z dvoch tretín tvorená ovocím a zeleninou a len jednu tretinu by mali tvoriť živočíšne produkty. Inštitút dodáva, že neexistuje potravina, ktorá by zabránila rakovine, avšak vhodná kombinácia viacerých potravín môže telo aspoň čiastočne ochrániť.

Ovocie a zelenina musia byť

Zakomponujte do vašej stravy čo najviac ovocia a zeleniny, pretože sú bohaté na živiny, ktoré bojujú proti rakovine. Nielen to, ovocie a zelenina vám pomôžu udržať si normálnu telesnú hmotnosť. Nadváha je tiež jedným z faktorov, ktoré zvyšujú riziko rakoviny pažeráka, hrubého čreva a obličiek. Jedzte tak všetky druhy zeleniny, avšak najmä tú tmavozelenú, červenú a oranžovú. Platí pravidlo, že čím je váš tanier pestrejší, tým lepšie.

Listová zelenina je najdôležitejšia

Niektoré druhy zeleniny sú proti rakovine účinnejšie ako iné. Odborníci tvrdia, že najlepšia je tmavozelená listová zelenina, ako je napríklad hlávkový šalát, kel, čakanka, špenát a špargľa. Práve tieto druhy zeleniny majú množstvo vlákniny, folátu a karotenoidov, ktoré pomáhajú chrániť pred rakovinou úst, hrtana, pankreasu, pľúc, kože a žalúdka.


Mohlo by vás zaujímať: Denný prídel ovocia a zeleniny: Koľko čoho treba zjesť, aby ste sa vyhli rakovine?


Bobuľové ovocie kvôli antioxidantom

Z ovocia sú najlepším bojovníkom proti rakovine čučoriedky, brusnice, maliny, jahody a černice. Napríklad také čučoriedky sú nabité kyselinovou listovou, množstvom vitamínov a minerálov, betakaroténom, ale predovšetkým antioxidantmi. Práve tie zbavujú telo voľných radikálov a to ešte predtým, než stihnú poškodiť bunky.

Jahody a maliny obsahujú fytochemickú látku, nazývanú kyselina elagová. Táto kyselina je silným antioxidantom, ktorý pomáha bojovať proti rakovine hneď niekoľkými spôsobmi. Deaktivuje látky spôsobujúce zákernú chorobu a spomaľuje rast rakovinotvorných buniek.

Červené hrozno plné resveratrolu

Červené hrozno a šťava z neho sú veľmi zdravé. Obsahujú veľké množstvo vitamínov, ktoré zlepšujú imunitu a tiež dodávajú telu resveratrol. Resveratrol je látka, ktorá má silné antioxidačné a protizápalové účinky. V laboratórnych štúdiách sa potvrdilo, že pomáha zabrániť poškodeniu buniek, ktoré môže zapríčiniť vznik rakoviny.


Mohlo by vás zaujímať: Top druhy zeleniny a ovocia proti rakovine: Ktoré mať na tanieri každý deň?


Skúste silu kurkumy na vlastnej koži

Korenina zvaná kurkuma pochádza z Ázie a našla si využitie nielen v kuchyni, ale aj v ajurvéde. Mnohí ju považujú za zázračnú. Okrem toho, že pomáha pri problémoch s kĺbmi či slabou imunitou, si vedci myslia, že môže byť potenciálnym bojovníkom proti rakovine. Najúčinnejšou látkou, ktorú kurkuma obsahuje, je kurkumín. A práve ten dokáže podľa odborníkov potlačiť transformáciu a inváziu rakovinových buniek.

Doplnky stravy nie sú najlepším riešením

Vitamíny môžu pomôcť predísť rakovine, ale len vtedy, ak ich prijímate v strave. Americký inštitút pre výskum rakoviny varuje, že vitamíny, ktoré beriete v rámci doplnkov stravy, nie sú rovnaké, ako tie z jedla. Najlepšie je konzumovať veľa orechov, ovocia a listovej zeleniny. Zdravá strava je vhodný spôsob, ako sa pred rakovinou uchrániť.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Rádioaktívne a explodujúce ovocie? Toto sú šokujúce fakty o ovocí!


Dôležité sú aj iné potraviny

Ak sa chcete pred rakovinou chrániť, mali by ste jesť aj:

●       červenú fazuľu

●       brokolicu a špenát

●       paradajky

●       ľanové semienka / olej

Naopak, zabudnite na:

●       alkohol

●       vysmážanie

●       grilovanie

●       fritovanie

●       klobásu a slaninu

●       veľké množstvo cukru


Ktoré zo spomínaných potravín si najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: unsplash.com, unsplash.com, Lenka
Odporúčame