Klasika menom koložvárska kapusta: Vyskúšajte ju s mäsom i bez neho

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi koložvársku kapustu?

koložvárska kapusta

Koložvárska kapusta sa nazýva podľa maďarského názvu rumunského mesta Kluž. Je to však pochúťka, ktorá je pevne ukotvená v slovenskej kuchyni. Okrem klasického receptu s mletým mäsom a klobáskou, môžete kvasenú kapustu upiecť aj vegetariánsky a dokonca aj vegánsky, teda bez mäsa i živočíšnych produktov. Inšpirujte sa troma variáciami na klasickú pochúťku.


Klasická koložvárska kapusta

Potrebujeme:

  • 1 kg kvasenej kapusty
  • 500 g mletého mäsa
  • 1 klobásu
  • 2 vajcia
  • 2 smotany na varenie
  • 200 g ryže
  • červenú mletú papriku
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie

Postup: Ryžu prepláchneme a varíme do polomäkka. Necháme ju vychladnúť. Medzitým si nakrájame cibuľu nadrobno a opražíme ju na oleji alebo masti. Pridáme kyslú kapustu, ochutíme ju čiernym korením, červenou mletou paprikou, pretlačeným cesnakom a dusíme približne 15-20 minút. Na druhej panvici si na oleji opražíme okorenené mleté mäso. Zapekaciu misu vymastíme maslom a ukladáme jednotlivé vrstvy, začíname kapustou, pridávame postupne ryžu, mleté mäso, na kolieska nakrájanú klobásu a zvyšok kapusty na koniec. Premiešame vajcia so smotanou a kapustu rovnomerne zalejeme. Pečieme približne 30-40 minút na 180 stupňov.

Náš tip: Kapustu preplachujte podľa vašej chuti. Čím menej kapustnej šťavy v kapuste ostane, tým bude jedlo menej kyslé.


Mohlo by vás zaujímať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!


Vegetariánska koložvárska kapusta

Potrebujeme:

  • 100 g sójového granulátu
  • 500 g kvasenej kapusty
  • 150 g ryže
  • 1 cibuľu
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie
  • červenú mletú papriku
  • 1 smotanu na varenie
  • hladkú múku

Postup: Ryžu uvaríme do polomäkka a osolíme ju. Sójový granulát necháme namočiť v horúcej vode, ochutíme ju soľou, paprikou a čiernym korením. Na panvici orestujeme polovicu nakrájanej cibule s mletou paprikou a po chvíli pridáme precedený a vyžmýkaný sójový granulát s pretlačeným cesnakom. Na druhej panvici podusíme na oleji a orestovanej druhej polovici cibule kvasenú kapustu do mäkka. Zapekaciu misu vymastíme a vrstvíme v poradí: kapusta, ryža, sójový granulát a zvyšok kapusty. Následne vrstvy zalejeme smotanou, do ktorej sme pridali trochu hladkej múky a jedno vajce. Pečieme asi 45 minút na 180 stupňov.


Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne


Vegánska koložvárska kapusta

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 150 g ryže
  • 150 g tofu
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 sójovú smotanu
  • červenú mletú papriku
  • hladkú múku

Postup: Ryžu uvaríme do polomäkka. Na panvici si opražíme polovicu cibule a podusíme na nej kvasenú kapustu. Na druhej panvici takisto opražíme cibuľu s troškou mletej červenej papriky a čiernym korením, pridáme tam na malé kocky nakrájané tofu. Využiť môžete naturálne a tiež údené, záleží od vašich preferencii. K tofu pridáme aj cesnak a soľ, podľa potreby. Zapekaciu misu vytrieme olivovým olejom a vrstvíme v poradí kapusta - ryža - tofu - kapusta. Kapustu necháme piecť asi 15 minút na 180 stupňov, medzitým si pripravíme zálievku zo sójovej smotany a hladkej múky. Kapustu zalejeme a pečieme ďalších 20 - 25 minút. 


Na aký spôsob si koložvársku kapustu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (4)

  • Vlado 21.02.2018, 15:21

    Ja mám koložvársku veľmi rád. Mama ju robievala a samozrejme tak ako každému, aj mne dodnes najviac chuti mamina strava. Robievala ju však s mäsom pokrájaným na malé kocky. A je to rozdiel oproti mletému mäsu. A taktiež používala chutné (rozumej cenovo drahšie ) klobásy, nie tie najlacnejšie s najviac múkou v objeme + nejaká tá koža + separát a iný odpad z mäsa, ako to robia v reštauráciách. A ani ryžu nepoužívala tú najlacnejšiu. Mňam, mňam. Jediné čo môžem koložvárskej vyčítať je, že sa nedá robiť pre dvoch ľudí. Ak urobím hrniec, tak máme týždeň čo jesť a aj keď ju mám rád, na tretí deň mi už lezie hore krkom.

  • zidoteka 21.02.2018, 09:16

    kolozvarska bez kaapusty je maso, maso bez kolozvraskej je stale kolozvarska,,lol,,,,

  • fero 21.02.2018, 07:44

    zase tie vaše sračky ,,inak". Koložvárska kapusta bez mäsa nie je koložvárska kapusta.

  • fero 21.02.2018, 07:35

    zase tie vaše sračky ,,inak". Koložvárska kapusta bez mäsa nie je koložvárska kapusta.

1

Pridať komentár