Zemiakový, hrachový či šošovicový: Máme pre vás recepty na prívarky vášho detstva!

šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok vášho detstva (Zdroj: Instagram/recepty_iveta)

Hovorí sa, že prívarky sú chuťou nášho detstva. Možno aj preto im mnohí v dospelosti nepodľahli a iní na ne naopak nedajú dopustiť. Ide o zdravé a rýchle jedlá bohaté na vlákninu, ktoré výborne zasýtia ako príloha, ale aj ako hlavný chod. Inšpirujte sa klasickými receptmi na zemiakový, šošovicový alebo hrachový prívarok.

Hovorí sa, že prívarky sú chuťou nášho detstva. Možno aj preto im mnohí v dospelosti nepodľahli a iní na ne naopak nedajú dopustiť. Ide o zdravé a rýchle jedlá bohaté na vlákninu, ktoré výborne zasýtia ako príloha, ale aj ako hlavný chod. Inšpirujte sa klasickými receptmi na zemiakový, šošovicový alebo hrachový prívarok.

Zemiakový prívarok

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • 2 bobkové listy
  • 1 smotanu na šľahanie
  • 2 PL hladkej múky
  • červenú papriku
  • ocot
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • soľ a čierne korenie

Postup: Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakájame na kocky. Varíme ich spolu s bobkovým listom a kúskami čierneho korenia do polomäkka. Medzitým si zmiešame smotanu s múkou a vlejeme k zemiakom. Pravidelne miešame. Dochutíme mletou paprikou, octom podľa chuti a troškou kryšťalového cukru. Podávame napíklad k fašírkam alebo s vajíčkom na tvrdo.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Super rýchla a lacná dobrota zo zemiakov: Máte ju za pár minút


Prívarok zo sušeného hrachu

Potrebujeme:

  • 400 g sušeného žltého hrachu
  • 2 dl mlieka
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL hladkej múky
  • soľ a čierne korenie

Postup: Sušený hrach niekoľkokrát prepláchneme vodou, odstránime tiež prípadne nepekné kúsky. Varíme ho so soľou a korením približne hodinu, respektíve kým nezmäkne. Uvarený hrach rozmixujeme tyčovým mixérom. V mlieku rozmiešame hladkú múku, ktorú prilejeme k rozmixovanému hrachu, pridáme roztlačený cesnak a varíme do zovretia. Na panvici opražíme cibuľu, ktorou prívarok ozdobíme. Hrachový prívarok je vhodný aj ako príloha, napríklad k údenému mäsu.


Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne


Šošovicový prívarok

Potrebujeme:

  • 400 g šošovice
  • 2 bobkové listy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 kyslú smotanu
  • šťavu z ½ citróna
  • soľ a čierne korenie

Postup: Šošovicu prepláchneme a necháme vo vode odležať niekoľko hodín, ideálne cez noc. Varíme ju s bobkovým listom do zmäknutia. To závisí od toho, ako dlho bola šošovica namočená, nemalo by to však trvať viac ako 30 minút. Medzičasom si zmiešame kyslú smotanu s múkou a pomaly ju vlievame do uvarenej šošovice. Pridáme aj pretlačený cesnak. Necháme prevariť. Ochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávame ako prílohu k udenému mäsu, párkom či volskému oku.

Náš tip: Prívarok solíme, až keď je šošovica uvarená, inak nezmäkne.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame