Naturálna ryža, najlepší pomocník pri chudnutí: Zhoďte s ňou rýchlo a ľahko

Ryža

thinkstockphotos.com

Ak už dlhšie premýšľate nad tým, že by ste mali svoju stravu obohatiť o niečo zdravé, skúste naturálnu ryžu. Patrí medzi najzdravšie potraviny na svete a obľúbená je aj vďaka tomu, že pomáha pri chudnutí. Na jar je navyše ideálna ako hlavná zložka detoxikácie organizmu. V čom sa líši od obyčajnej bielej ryže a ako si ju pripravíte?

Nedáte na ňu dopustiť

Na svete existuje niekoľko tisíc druhov ryže. Každý z nich sa musí olúpať aspoň čiastočne, pretože vrchná časť šupky je pre človeka nestráviteľná. Biela ryža, ktorú jeme najčastejšie, je olúpaná a celkom zbavená šupky. Vďaka tomu je len čistým a biologicky málo hodnotným škrobom. Naturálna ryža je zbavená len najtvrdšej a najvrchnejšej šupky. Zachováva si tak oveľa viac cenných látok.


Mohlo by vás zaujímať: Nie je ryža ako ryža: Ktorá je pre vaše zdravie tá najlepšia?


K  nim patria napríklad:

●       fenoly

●       esenciálne mastné kyseliny

●       vitamíny B a E

●       vláknina

●       betaglukán

●       selén

●       mangán

●       železo

●       horčík

●       meď

Môže ju jesť každý

Naturálnu ryžu môže jesť naozaj každý. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodná aj pre diabetikov. Takisto sa jej nemusia báť ľudia, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu, či trpia nejakými alergiami. Rovnako dobrá je aj pre športovcov alebo každého, kto sa snaží schudnúť.

Medzi jej najväčšie výhody patrí, že udržiava zdravé cievy, zlepšuje imunitu, reguluje váhu, podporuje činnosť čriev, znižuje vysoký krvný tlak i cholesterol a zlepšuje kvalitu pokožky, vlasov aj nechtov.

Príprava je náročnejšia

Príprava naturálnej ryže je o niečo náročnejšia, no nie je to nič zložité. Stačí si vyhradiť trochu viac času a nevzdať sa, ak sa vám ryža nepodarí na prvý pokus. Tajomstvo dobre uvarenej naturálnej ryže spočíva v dostatočnom množstve vody a dlhšom varení. Dôležité je mať na pamäti, že každý diel ryže potrebuje tri diely vody. Olej alebo kúsok masla prispejú k tomu, že sa ryža nezlepí. Potom už len stačí nechať vrieť na menšom plameni zhruba trištvrte hodinu.


Mohlo by vás zaujímať: Jar sa blíži, vyskúšajte ryžový detox: Vyberiete si dlhú alebo skrátenú verziu?


Detox s naturálnou ryžou

Naturálna ryža je ideálna potravina, ktorá vám pomôže detoxikovať celé telo. Je len na vás, koľko dní vydržíte. Ideálne by bolo vydržať ju jesť minimálne sedem až dvanásť dní. Po ukončení detoxu by ste mali mať zdravú pleť i vlasy, lepšie trávenie, nižší krvný tlak a nižšiu váhu.

Čo budete piť? Počas detoxu sa odporúča piť najmä čistá voda, no vhodné sú aj bylinné čaje. Ideálny je žihľavový alebo zelený čaj, ktoré prispievajú k detoxikácií.

1. – 3. deň: Prvé dni detoxu sú najťažšie, pretože jesť by ste mali len ryžu a to trikrát denne. Pripravte si jej toľko, aby ste nepociťovali hlad. Nepridávajte k nej však žiadnu zeleninu ani mäso a nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín. Takisto by sa do ryže nemal pridávať žiaden rastlinný ani živočíšny tuk.

Pozor! Vyhnite sa ohrievaniu ryže v mikrovlnke. Zničili by sa všetky cenné látky.

4. – 5. deň: Vaša strava by mala byť tvorená zo 75 % ryžou a 25 % by mala tvoriť zelenina. Rovnako, ako v predchádzajúce dni, jete trikrát denne. Ideálnym druhom prílohy je brokolica, mrkva, špargľa, uhorka, cvikla alebo kapusta. Vyhnite sa paradajkám, hríbom a mäsu. K ryže nemiešajte veľa typov zeleniny, ale len jeden alebo dva druhy. Nezabúdajte na pitný režim.

6. – 7. deň: K ryži môžete pridať za studena lisovaný olej, koreniny ale i sójovú omáčku. Ideálne je jesť ryžu zo strukovinami, pričom najlepší je hrach alebo fazuľa. Takisto jedzte trikrát denne a nezabúdajte na pitný režim.

Koniec detoxu: Ak nechcete, aby bol detox zbytočný, jedzte po jeho ukončení zásadité potraviny. Vyhnite sa sladkostiam a mastným jedlám, ktoré by vaše telo vrátili do pôvodného stavu.


Ako často si naturálnu ryžu doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lenka
Odporúčame