Ženám vraj chutí viac biele víno: Odborníci zistili, prečo je to tak

Víno

pixabay.com

Všetci máme troška iné chute. Pri víne to platí rovnako. Niekomu chutí viac červené, inému biele, ďalšiemu zase ružové, nehovoriac o suchých či sladkých vínach. Hoci sa môže zdať, že ide o čisto osobnú záležitosť, nie je to úplne tak.

Chuť je mimoriadne zložitým javom, ktorý sa rodí zo vzájomného pôsobenia našich génov, nášho životného štýlu a našej kultúry. Vyplýva to z medzinárodnej štúdie, ktorú koordinovali Alberto Bertelli z Milánskej univerzity a Roberto Baral z univerzity v Pise. Na výskume sa podieľali štyri univerzity a výskumné centrá nielen v Taliansku, ale aj v Nemecku a v Českej republike. Tá tiez potvrdila, že na bielom víne si viac pochutnajú ženy.


Mohlo by vás zaujímať: Víno môže byť skvelou prevenciou: Dožičte si ho a zostaňte vo forme


Horkú vnímame inak

Ide o citlivosť voči horkej chuti. Keď ochutnávame potraviny, ako je zelenina alebo čokoláda, a porovnávame naše pocity s pocitmi iných ľudí, zisťujeme, že sa naša citlivosť voči horkej chuti líši. Túto skutočnosť preukázali už skoršie štúdie. „Gény pre horkú a sťahujúcu chuť boli už identifikované a vieme, že ich máme všetci,“ vysvetľuje Alberto Bertelli. Čo sa však deje, keď ochutnávame červené víno?

Tím vedcov preto sledoval 300 Talianov a 300 Čechov, ktorí mali ochutnať červené, veľmi telnaté víno. Pokusné osoby potom opísali subjektívne pocity pri ochutnávke. Vedci následne obe skupiny podrobili genotypizácii pre gény horkej chuti.

Ženy majú radšej biele

„Inak povedané, pri našej štúdii sme sa snažili pochopiť rôzne spôsoby prejavu týchto génov čiže spôsob, ako sa tieto gény prejavujú,“ upresňuje Bertelli. „Z analýz vyplynulo, že u žien je náchylnosť cítiť horkú a sťahujúcu chuť viac rozvinutá, inými slovami, sú citlivejšie voči sťahujúcej chuti. To vysvetľuje, prečo väčšina z nich dáva prednosť bielemu vínu,“ konštatuje vedec.


Mohlo by vás zaujímať: Všetko čo (ne)viete o víne: Poznáte históriu aj typy nápoja bohov?


Nielen pohlavie, ale aj kultúra

Keď vedci obidve skupiny porovnávali, ukázalo sa, že Taliani sú viac citliví na horkú chuť, nezávisle od toho, aké majú gény. A to znamená, že aj kultúra zohráva zásadnú úlohu pri určovaní osobnej chuti. „Ak sme my Taliani menej citliví voči horkej chuti, mali by sme piť oveľa viac červeného vína než populácia zo severu Európy. Vieme však, že je to práve naopak,“ konštatuje Bertelli. „To možno svedčí o vplyve rôznej kultúry a rôzneho životného štýlu. Naša hypotéza je teda taká, že gény nie sú všetko a chuť môže ovplyvňovať aj kultúra,“ dodáva.

Je to len začiatok

Táto štúdia je prvým krokom na ceste výskumu toho, či kultúrne faktory môžu reálne ovplyvňovať genetiku a v tomto prípade aj chuť horkého. „Musíme zdôrazniť, že takéto výskumy treba ešte prehĺbiť a nezabúdať pritom, že umiernená konzumácia vína je typickou charakteristikou stredomorských krajín, obzvlášť Talianska,“ uzatvára Bertelli.


Ktoré vínko najviac chutí vám? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Milan, ČTK, La Repubblica
Odporúčame