Odhaľte liečivú silu bobkového listu: Oceníte ho v kuchyni, ale aj pri chudnutí

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Ako často využívate bobkový list?

Bobkový list sa využíva nielen v kuchyni, ale aj pri zdravotných ťažkostiach či pri chudnutí

Bobkový list, odborným názvom Vavrín pravý, pochádza zo Stredomoria. V jeho silu verili už v antike, kedy ho Rimania aj Gréci považovali za symbol mieru a múdrosti. Vavrínovými vencami sa dokonca zdobili hlavy cisárom, ktorí sa vracali z bojov. Dnes sa bobkový list využíva nielen v kuchyni, ale aj pri zdravotných ťažkostiach alebo pri chudnutí.


Dováža sa z teplých oblastí

Vavrín obyčajný je subtropický vždyzelený ker, respektíve strom, keďže môže narásť až do výšky dvadsať metrov. Je teplomilný a rastie len tam, kde je dostatok slnka a primerané teploty. Pestuje sa preto najmä v Turecku, Alžírsku, Maroku, Španielsku a Taliansku, odkiaľ sa k nám najčastejšie dováža. V kuchyni zvyčajne skladujeme sušený bobkový list, keďže sušením nestráca svoje pozitívne účinky na organizmus.

Obsahuje dôležité oleje aj triesloviny

V bobkovom liste nájdeme mnoho pozitívne pôsobiacich látok. Okrem vitamínov A, B1, B2 a C je v ňom hojne zastúpený aj fosfor, vápnik, draslík aj horčík. Za zmienku stojí aj podiel kyseliny listovej, bielkovín, sacharidov a vlákniny. Takisto v ňom nájdeme aj éterické oleje, silice a triesloviny, vďaka ktorým dodáva jedlu nezameniteľnú chuť. Zaujímavé je, že ju uvoľňuje postupne a pred jedením, by sa mal list z jedla vždy odstrániť.


Mohlo by vás zaujímať: Zázračný bobkový list: Skúste obklady na boľavé kĺby či sirup na kašeľ


Pomáha pri reume aj migréne

K priaznivým účinkom bobkového listu patrí:

  • pôsobí antisepticky
  • zlepšuje imunitu a trávenie
  • lieči choroby močových ciest
  • pomáha pri detoxikácii
  • odstraňuje z tela nadbytočnú vodu
  • upokojuje nervovú sústavu
  • pomáha s nespavosťou
  • zmierňuje príznaky dny
  • tlmí bolesti hlavy
  • zvyšuje chuť do jedla

Pozor: Bobkový list mierne riedi krv a zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Vďaka tomu môže spôsobiť krvácanie, pre ktoré sa neodporúča konzumovať vo veľkom množstve.

Bobkový list a chudnutie

Nie je to celkom tak, že by sa vďaka bobkovému listu chudlo rýchlo a ľahko. Pri chudnutí sa však odporúča preto, že čistí organizmus, zlepšuje trávenie a odstraňuje z tela nadbytočnú vodu. Je teda pravda, že je dobrým pomocníkom, netreba sa naň však úplne spoliehať. Jeho účinky môžu byť viditeľné len v kombinácii s pohybom a zdravou stravou.


Mohlo by vás zaujímať: Bobkový list: Využite ho ako výbornú domácu medicínu na reumu aj kašeľ


Kúra s bobkovým čajom

Bobkový list sa najčastejšie používa v kuchyni na dochutenie mäsa, polievok, marinád, zálievok pri zaváraní, ale aj do prívarkov. Prospešný pre organizmus je aj čaj, ktorý je vhodný pri problémoch s močových mechúrom, dnou, nespavosťou, kĺbmi alebo pri detoxikácii.

Postup: Na prípravu čaju potrebujeme zhruba desať kúskov bobkového listu, ktoré dáme do hrnca, zalejeme tromi dl vody a dáme variť. Od zovretia si stopneme pätnásť minút, potom čaj vypneme a necháme listy lúhovať po dobu troch hodín. Listy odstránime a čaj by sa mal piť od rána od siedmej hodiny do večera do siedmej. Dôležité je piť ho po troche. Kúra by sa mala zopakovať o tri dni, nasledujúci týždeň a potom o dva mesiace.

Babské rady, ktoré fungujú

  • Vďaka svojej typickej vôni pomáha bobkový list aj vtedy, ak sa v domácnosti premnožili mole. Stačí pár lístkov položiť do skrine alebo dať do múky či k orechom, ktoré sú pre mole lákavé.
  • Pri bolestiach kĺbov pomáha rozdrvený bobkový list zmiešaný s olivovým olejom, ktorý sa vyleje na čistý kus látky a prikladá na boľavé miesta.
  • Z 15 lístkov bobkového listu, 300 ml citrónovej šťavy a 500 g cukru sa dá pripraviť aj sirup proti kašľu. Ingrediencie spolu dobre zamiešame a hodinu varíme, kým nie je konzistencia hustá, ako med. Listy potom povyberáme a sirup nalejeme do fliaš, ktoré skladujeme v chladničke. Stačí užívať jednu lyžičku denne.

Na čo všetko využívate bobkový list? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár