Avokádo sa hodí k sladkému i slanému: Znižuje cholesterol a je vhodné pri diéte

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi avokádo?

Avokádo patrí aj u nás k jednej z najpopulárnejších potravín z kategórie takzvaných superjedál

Avokádo patrí aj u nás k jednej z najpopulárnejších potravín z kategórie takzvaných superjedál. Ide o tropické ovocie, plod hruškovníka amerického. Ak ste sa teraz náhodou zadivili, skutočne, napriek jeho neutrálnej chuti, ide naozaj o ovocie.


Jeho korene podľa fosílnych nálezov siahajú pravdepodobne do Mexika. Veľmi staré nálezy sa našli aj v Guatemale a západnej Indii. Dnes sa vďaka svojej popularite pestuje na mnohých miestach aj v Európe,  keďže  sa mu darí v tropickej a stredomorskej klíme.

Plné tukov

Aj na Slovensku ho nájdeme už v takmer každých väčších potravinách. Kedysi panoval kvôli vysokému obsahu tukov v plode názor, že sa z neho priberá. Tieto tvrdenia ale ostali vyvrátené a dnešní poradcovia v oblasti výživy sú avokádom nadšení. Niektorí odporúčajú jeho konzumáciu dokonca každý deň.

V avokáde sa teda nachádza veľa tukov, no nie tých, z ktorých sa priberá. Ide predovšetkým o kyselinu olejovú, ktorú nájdeme okrem iného aj v olivovom oleji. Je to nenasýtená mastná kyselina, ktorá má protizápalové účinky a priaznivý vplyv pri srdcovo-cievnych ochoreniach.

Vitamíny, minerály, vláknina

Avokádo ďalej obsahuje veľa vitamínov, napríklad tých zo skupiny B, C a K a tiež minerálov, napríklad draslík a vápnik. Nechýba ani vláknina a zdravé tuky. Práve draslíka obsahuje napríklad viac, než banány.

Avokádo je bohaté aj na takzvaný dobrý cholesterol HDL, ktorý je pre ľudský organizmus nevyhnutný. Má ho ešte viac ako napríklad olivový olej. Zlý cholesterol, LDL, sa nachádza predovšetkým v živočíšnych produktoch a nepriaznivo prispieva k vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Konzumáciou avokád však znižujeme jeho hladinu.

Vedci z Cambridgeskej univerzity tiež zistili, že u veľmi malého percenta populácie dokáže nepriaznivo vplývať aj dobrý cholesterol. U ľudí so zmutovaným génom SCARB1 je riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia spôsobeným takzvaným dobrým cholesterolom zvýšené až o 80%. Podľa doterajších zistení by týmto rizikom ale mal byť dotknutý len jeden človek z tisíc sedemsto. Zvyšok môže pokojne pokračovať s častou konzumáciou tohto ovocia.


Mohlo by vás zaujímať: Ochutnajte avokádo: Zdravú kalorickú bombu na vašom tanieri


Dobrý aj pri chudnutí

Vďaka nenasýteným mastným kyselinám a vláknine nám avokádo pomáha aj pri chudnutí. Keďže neobsahuje žiadne uhľohydráty, tak nás zasýti na dlhší čas a po jeho konzumácii nás neprepadne takzvaný vlčí hlad.

Avokádo obsahuje tiež dôležité karotenoídy, ktoré majú hneď niekoľko pozitívnych účinkov, napríklad proti starnutiu pokožky spôsobenému UV žiarením. Taktiež majú priaznivý vplyv na náš zrak, znižujú totiž riziko makulárnej degenerácie a šedého zákalu. Karotenoídy a vitamín E nás ochraňujú aj proti voľným radikálom.

Kedy je zrelé?

Avokádo sa zbiera, podobne ako banány, ešte nezrelé a dozrieva postupne. V našich obchodoch zvyčajne dostaneme takmer dozreté plody. Drsná šupka môže mať zelenú, tmavohnedú alebo takmer čiernu farbu. Ak je avokádo na dotyk veľmi tvrdé, tak je ešte nezrelé, ak je príliš mäkké, tak je prezreté a jeho dužina začína hnednúť. V strede ovocia sa nachádza guľatá kôstka, ktorá doma pomerne ľahko klíči a môžeme si ju zasadiť ako okrasnú rastlinu.


Mohlo by vás zaujímať: Avokádo je považované za pochúťku, bábätko na VIDEU má však iný názor


K sladkým aj slaným jedlám

Avokádo sa vďaka svojej neutrálnej chuti hodí k sladkým aj slaným pokrmom. Možno ho pridať do rôznych šalátov alebo jesť s pečivom. Obľúbené je tiež v rôznych dipoch, pomazánkach alebo ako avokádová nátierka guacamole.

Náš tip: Pri príprave jedál z avokáda ho môžete pozdĺžne od hora dole narezať nožom z oboch strán a potom jednoducho otvoriť. Zeleno žltú dužinu vyberte lyžičkou alebo nožom.

Jednoduchý recept na prípravu Guacamole:

1. Zrelé avokádo rozrežeme a dužinu vyberieme do misky.

2. Pridáme soľ, čierne korenie a citrón.

3. Zmes dobre premiešame vidličkou.

4. Očistíme a nakrájame jednu menšiu cibuľu na malé kocky a pridáme do misky.

5. Nadrobno nakrájame dve paradajky alebo štyri až päť cherry paradajok a pridáme k hmote.

6. Všetko dobre premiešame. Kto preferuje veľmi jemné guacamole, môže hmotu ešte rozmixovať tyčovým mixérom.

7. Podávame k pečivu alebo načos.


Máte radi avokádo? Aké jedlá si z neho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár