Pečené kura trikrát inak: Vyskúšajte klasiku s plnkou i plechovkou piva

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi pečené kura?

Nedeľný obed s pečeným kuraťom je jednoducho stávka na istotu

Nedeľný obed s pečeným kuraťom je jednoducho stávka na istotu. No nemusíte ho pripravovať vždy rovnako. Okrem klasiky s chutnou plnkou môžete napríklad upiecť lahodné kura s chrumkavou medovou kôrkou, prípadne si vychutnať šťavnaté mäso pri pečení s plechovkou piva. Akýkoľvek recept si zvolíte, bude to stáť za to.


Klasické kura s plnkou

Potrebujeme:

  • 1 kura
  • 4 staršie rožky
  • 3 vajíčka
  • 1 dl mlieka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • petržlenovú vňať
  • rascu
  • mletú papriku

Postup: Kura umyjeme a nasolíme. Plnku pripravíme tak, že do misky natrháme na malé kocky rožky, ktoré zalejeme mliekom. Rozbijeme k nim vajcia a na drobno nasekanú vňať s cesnakom. Osolíme a pridáme mletú rascu a papriku. Poctivo rozmiešame, aby vznikla hmota. Ňou budeme plniť kura. Vkladáme ju do otvoru v dutine, plniť kura môžeme tiež pod stehnami a pod kožou. Ak pripraveného cesta ostane viac, obložíme ním samotné kura na plechu. Otvory potom zošijeme ihlou alebo zopneme špáradlami. Pečieme pri 180 stupňoch asi 90 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Kura trikrát inak: Jednoduché a chutné recepty na víkendový obed


Kura na plechovke piva

Potrebujeme:

  • 1 kura
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 plechovku piva

Postup: Kura umyjeme a očistíme, potrieme zvnútra i zvonka olivovým olejom a nasolíme. Pridáme tiež čierne korenie. Otvoríme plechovku piva, ktorú necháme plnú približne do polovice a položíme ju na plech. Kura chytíme za nohy a nasadíme na plechovku tak, aby stálo. Takto umiestnime plech do rúry do čo najnižšej výšky. Pečieme v predohriatej rúre na 180°C približne 90 minút.


Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč


Kura s medovou kôrkou

Potrebujeme:

  • 1 kura
  • 1 citrón
  • 2 PL medu
  • 2 PL olivového oleja
  • ½ ČL škorice
  • ½ ČL mletej papriky
  • soľ a čierne korenie
  • rozmarín

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a rošt nastavíme približne do jej stredu. Zmiešame med, olivový olej, škoricu, mletú papriku so soľou s čiernym korením. Očistené a umyté kura posypeme soľou a čiernym korením, stehná previažeme niťou. Následne polovicou medovej omáčky potrieme kura, pridáme tiež na plátky narezaný citrón a rozmarín. Dáme piecť. Po 30 minútach kura vyberieme a potrieme ho zvyškom medovej omáčky. Pečieme, dokým nie je koža hnedá a chrumkavá.


Na aké spôsoby si pripravujete kura vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • Jozef 09.05.2018, 22:38

    A fajnšmekri môžu miesto plechovky použiť PET fľašu, bude to ešte zdravšie.

1

Pridať komentár