Život bez mäsa: Ohrozuje vege diéta naše zdravie?

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Aj stravovanie výlučne bez mäsa môže byť zdraviu prospešné

Veľký počet možností aj dostupnosť alternatív v obchodoch robí z bezmäsitých diét čoraz jednoduchší spôsob stravovania. Vegetariáni a vegáni sú v kuchyni mimoriadne kreatívni, často však musia odpovedať na zvedavé otázky ich okolia. Ohrozuje vege diéta zdravie človeka? A čím sa dajú látky z mäsa nahradiť?


Počnúc koženou kabelkou cez kozmetiku testovanú na zvieratách po vlnený sveter je vegánstvo životný štýl, ktorý odmieta všetky výrobky pochádzajúce zo zvierat. Jeho cieľom je vylúčiť pokiaľ možno zo života všetko, čo by prinášalo utrpenie zvieratám, všetko, čo by malo negatívny dopad na druhého. Tak to uvádza na svojich internetových stránkach združenie na ochranu zvierat L214.

Nie je vege ako vege

Je možné dodržiavať takú diétu, bez toho, aby človek trpel nedostatkom vo výžive? "Je potrebné rozlišovať vegánstvo, vegetalismus a vegetariánstvo," uvádza profesorka Irène Margaritisová, šéfka jednotky pre hodnotenie rizík spojených s výživou pri Národnej agentúre pre potravinovú bezpečnosť (ANSES). "Vegánstvo je životný štýl, ktorého potravinovým režimom je vegetalismus. Vegáni, rovnako ako vegetaliáni, nejedia mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky ani med," vysvetľuje. Vegetaliáni jedia výhradne potraviny pochádzajúce z rastlín, ovocie a zeleninu, cereálie či strukoviny. Naopak nie všetci vegetaliáni žijú vegánskym štýlom. Pokiaľ ide o vegetariánstvo, spočíva len v tom, že je zo stravy vylúčené iba zvieracie mäso, nie mlieko a vajcia.


Mohlo by vás zaujímať: Vegetariánstvo a jeho formy: Čo všetko by ste o ňom mali vedieť?


Zdraviu prospešná diéta

Správny vegetariánsky režim nepredstavuje žiadne riziká, dokonca môže byť blahodarný pre kardiovaskulárny systém. To isté však neplatí o vegetalisme. "Táto diéta, ak je správne dodržiavaná, nepredstavuje riziká, ale vyžaduje osobitnú pozornosť a pomoc lekára alebo nutričného poradcu," hovorí Irène Margaritisová. Zároveň konštatuje, že vegetaliánska diéta dodržiavaná amatérsky môže mať dramatické dôsledky.

Chýba jód i B12

Hlavné riziko spočíva v nedostatku vitamínu B12. Vegetaliáni nemajú žiadny prísun tohto vitamínu, ktorý sa nachádza výhradne v mäse a rybách a v menšom množstve v mlieku a vajciach. Vegetaliáni musia tiež dbať na to, aby mali prísun jódu, ktorý zaisťuje jodizovaná soľ, ryby a morské plody. Nedostatok vitamínu B12 a jódu je možné kompenzovať potravinovými doplnkami.

Doplniť vápnik a železo

Pokiaľ ide o vápnik a železo, ktorých prísun je z veľkej časti zabezpečovaný konzumáciou mliečnych výrobkov a mäsa, môžu vegetaliáni ich nedostatok kompenzovať vďaka konzumácii niektorých potravín rastlinného pôvodu, ktoré sú bohaté na vápnik, ako je brokolica alebo kapusta, petržlen, sója, tofu, mandle či sušené ovocie.

Železo sa nachádza v menšom množstve takmer všade, ale v menej stráviteľnej podobe ako je tomu u mäsa. "Vitamín C pomáha vstrebávaniu železa, a tak majú vegetaliáni zaistený dobrý prísun, pretože jedia veľké množstvo ovocia a zeleniny," uvádza Irène Margaritisová.


Mohlo by vás zaujímať: Famózny burger bez mäsa? Poradíme, ako na to! Je jednoduchý a chutí výborne


Neohrozovať zdravie

Možno povedať, že je možné byť vegetaliánom a neohroziť tým svoje zdravie? "U zdravého dospelého jedinca je to možné. Musí však dávať dobrý pozor na to, čo je. Nestačí vyradiť potraviny živočíšneho pôvodu a pokračovať v stravovaní tak, ako tomu bolo doteraz. Je potrebné kompletne upraviť celý jedálniček," zdôrazňuje Irène Margaritisová.

S výnimkou vitamínu B12, ktorý je potrebné telu dodávať v potravinových doplnkoch, je možné mať pri konzumácii produktov výhradne rastlinného pôvodu vyváženú stravu, pokiaľ ide o dospelého a zdravého jedinca. To však neplatí pre chorých či staré osoby. Než sa pustíme do vegetaliánskeho režimu, odporúča sa obrátiť sa na lekára špecialistu alebo nutričného poradcu.


Vyskúšali ste už vege diétu? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (5)

  • Vlado 08.06.2018, 05:42

    Som vegetarianom 24rokov nebanujem tento krok. Doporučujem každému

  • Jozef 17.05.2018, 19:14

    Ja som sa po niekolkych mesiacoch vegetarianstva musel vratit k mäsu, nakolko ako sportovec som v tom case vyrazne stratil vykonnost.

  • Frantisek 17.05.2018, 18:30

    Ja som vegetarián od roku 1980, po návrate zo ZVS (základná vojenská služba). Rozhodol som sa tak dobrovolne. Verím, že to má zdravotné účinky. Zatiaľ som ešte nebol chorý.

  • Hela 14.05.2018, 20:45

    Suhlasim s Petrom, ja som vegetarian treti rok ( po videach Garyho Yourovskeho) a vidim, ze sa da varit chutne a hlavne zdravsie bez masa, organizmus reaguje na absenciu mrtvej energie z masa ako na zivu vodu. Nech sa kazdy stravuje ako mu vyhovuje.

  • Peter 13.05.2018, 17:45

    Som vegetariánom už takmer 5 rokov a stále neľutujem svoje rozhodnutie, pretože sa cítim vynikajúco. Nikomu nič nenútim, nechvastám sa a neodsudzujem nikoho, kto je mäso. Každého slobodná voľba. Žiaľ nájdu sa aj prípady, kedy ste odsudzovaný vy...

1

Pridať komentár