Chutné slané pečivo: Pagáčiky i rožteky sú jednoduché a chutia výborne

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pečiete slané pečivo?

Chutné slané pečivo si môžete pripraviť aj sami doma

Hoci sa nepečie tak často, ako sladké koláče a čiastočne ho nahradili kupované čipsy, slané pečivo je výborné a jednoduché. Ideálne je napríklad na víkendové zobkanie niekde pri televízii, alebo k poháru vína s priateľmi či rodinou. Inšpirovať sa môžete štyrmi jednoduchými receptmi na rôzne pagáčiky a rožteky.


Syrové pagáčiky

Potrebujeme:

  • 1 trojuholník nivy
  • 1 tuk na pečenie
  • ½ kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 350 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečenia
  • soľ
  • mak, sezam alebo rascu

Postup: Nivu, tuk, smotanu, múku a prášok do pečenia vymiesime do cesta. Následne vytvarujeme pagáčiky, s vykrajovaním nám môže pomôcť aj sklenený pohár. Pagáčiky potrieme žĺtkom a posypeme makom, sezamom alebo rascou. Pečieme pri 180°C asi 15 až 20 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Pagáče trikrát inak: Vyskúšajte klasické oškvárkové, bryndzové aj zemiakové


Cibuláčiky

Potrebujeme:

  • 3-4 cibule
  • 400 g hladkej múky
  • 150 ml olivového oleja
  • 250 ml vlažnej vody
  • droždie
  • soľ
  • rascu
  • cukor
  • 1 vajce

Postup: Z droždia, vody a cukru pripravíme kvások. Pridáme ho k preosiatej múke, premiešame a postupne pridávame olej, vodu a soľ. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme nakysnúť. Rozvaľkáme ho na hrúbku približne 1 cm a väčším pohárom povykrajujeme kolieska. Tie poukladáme na vymastený plech. Vrch natrieme vajíčkom a poukladáme pokrájanú cibuľu, ktorú popritláčame, posypeme soľou a rascou. Necháme kysnúť ešte asi ďalších 15 minút, následne pečieme v predohriatej rúre 20 až 25 minút na 180°C.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché slané dobroty: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia


Chrumkavé rožteky

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • droždie
  • 3 dl mlieka
  • 70 g masti
  • 1 ČL cukru
  • 2 ČL soli

Postup: Z droždia, cukru a mlieka pripravíme kvások. Zmiešame ho s múkou, masťou, soľou a vypracujeme vláčne cesto. To rozdelíme na dva kruhy a vyvaľkáme ich. Vidličkou ich rozdelíme na osem trojuholníkov, každý z nich následne zmotáme do rožteka smerom do stredu. Necháme podkysnúť, potrieme vajíčkom a posypeme hrubozrnnou soľou, rascou alebo sezamom. Pečieme 20-25 minút na 180 stupňov.


Mohlo by vás zaujímať: Rýchle slané drobnosti: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia


Syrové slimáčiky

Potrebujeme:

  • 250 g tuku na pečenie
  • 500 g polohrubej múky
  • 2 dl studeného mlieka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • soľ

na syrovú hmotu:

  • 250 g postrúhaného Eidamu
  • 250 g masla
  • 1 ČL mletej papriky
  • 3 ČL mletej rasce

Postup: Z tuku, múky, mlieka a prášku do pečiva si vypracujeme cesto. Uložíme ho na pár hodín do chladničky. Následne ho rozdelíme na dve polky. Každú z nich natrieme plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním Eidamu s maslom, rascou a paprikou. Zvinieme, necháme stuhnúť v chladničke a následne pokrájame na slimáčiky. Pečieme približne 20 minút na 180°C.


Aké slané pečivo si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • peter 21.06.2018, 07:54

    píha, to niekto aj cíta? Ze vyhodili toho stvrt kila drozdia z receptu?

  • peter 20.06.2018, 09:59

    štvrť kila droždia na cibuláčiky, tie budu asi naozaj dobre vykysnuté

1

Pridať komentár