Hoci sa nepečie tak často, ako sladké koláče a čiastočne ho nahradili kupované čipsy, slané pečivo je výborné a jednoduché. Ideálne je napríklad na víkendové zobkanie niekde pri televízii, alebo k poháru vína s priateľmi či rodinou. Inšpirovať sa môžete štyrmi jednoduchými receptmi na rôzne pagáčiky a rožteky.
Syrové pagáčiky
Potrebujeme:
- 1 trojuholník nivy
- 1 tuk na pečenie
- ½ kyslej smotany
- 1 vajce
- 350 g hladkej múky
- 1 prášok do pečenia
- soľ
- mak, sezam alebo rascu
Postup: Nivu, tuk, smotanu, múku a prášok do pečenia vymiesime do cesta. Následne vytvarujeme pagáčiky, s vykrajovaním nám môže pomôcť aj sklenený pohár. Pagáčiky potrieme žĺtkom a posypeme makom, sezamom alebo rascou. Pečieme pri 180°C asi 15 až 20 minút.
Mohlo by vás zaujímať: Pagáče trikrát inak: Vyskúšajte klasické oškvárkové, bryndzové aj zemiakové
Cibuláčiky
Potrebujeme:
- 3-4 cibule
- 400 g hladkej múky
- 150 ml olivového oleja
- 250 ml vlažnej vody
- droždie
- soľ
- rascu
- cukor
- 1 vajce
Postup: Z droždia, vody a cukru pripravíme kvások. Pridáme ho k preosiatej múke, premiešame a postupne pridávame olej, vodu a soľ. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme nakysnúť. Rozvaľkáme ho na hrúbku približne 1 cm a väčším pohárom povykrajujeme kolieska. Tie poukladáme na vymastený plech. Vrch natrieme vajíčkom a poukladáme pokrájanú cibuľu, ktorú popritláčame, posypeme soľou a rascou. Necháme kysnúť ešte asi ďalších 15 minút, následne pečieme v predohriatej rúre 20 až 25 minút na 180°C.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché slané dobroty: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia
Chrumkavé rožteky
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- droždie
- 3 dl mlieka
- 70 g masti
- 1 ČL cukru
- 2 ČL soli
Postup: Z droždia, cukru a mlieka pripravíme kvások. Zmiešame ho s múkou, masťou, soľou a vypracujeme vláčne cesto. To rozdelíme na dva kruhy a vyvaľkáme ich. Vidličkou ich rozdelíme na osem trojuholníkov, každý z nich následne zmotáme do rožteka smerom do stredu. Necháme podkysnúť, potrieme vajíčkom a posypeme hrubozrnnou soľou, rascou alebo sezamom. Pečieme 20-25 minút na 180 stupňov.
Mohlo by vás zaujímať: Rýchle slané drobnosti: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia
Syrové slimáčiky
Potrebujeme:
- 250 g tuku na pečenie
- 500 g polohrubej múky
- 2 dl studeného mlieka
- 1 ČL prášku do pečiva
- soľ
na syrovú hmotu:
- 250 g postrúhaného Eidamu
- 250 g masla
- 1 ČL mletej papriky
- 3 ČL mletej rasce
Postup: Z tuku, múky, mlieka a prášku do pečiva si vypracujeme cesto. Uložíme ho na pár hodín do chladničky. Následne ho rozdelíme na dve polky. Každú z nich natrieme plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním Eidamu s maslom, rascou a paprikou. Zvinieme, necháme stuhnúť v chladničke a následne pokrájame na slimáčiky. Pečieme približne 20 minút na 180°C.
Aké slané pečivo si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na