Vyprážaný syr je klasika, ktorú majú vo väčšine reštaurácií na Slovensku. Pre tých, ktorí by si túto nezdravú dobrotu radi pripravili aj doma, prinášame niekoľko rád a tiež receptov, ako tento štandard obedových menu oživiť.
Ako pripraviť dobrý vyprážaný syr?
- pred obaľovaním môžete syr vložiť na pár minút do mrazničky
- aby nevytiekol, obaľujte ho do dvojitého trojobalu a nechajte pár minút postáť v chladničke
- vyprážajte ho na skutočne rozpálenom oleji
- vyprážajte krátko z oboch strán
- prebytočný olej zo syra odstráňte kuchynskou utierkou
- najlepší syr na vyprážanie je ten s vysokým obsahom tuku, ideálne okolo 40%
Mohlo by vás zaujímať: Zbavte sa konečne tuku na bruchu: Naservírujte si týchto osem potravín
Pečený syr
Chuť vyprážaného syra mnohým chýba, špeciálne ak si ho odriekajú kvôli nezdravému vyprážaniu. No nie každý syr musí byť napitý olejom z panvice či fritézy. Chutný je aj pečený syr.
Potrebujeme:
- niekoľko plátkov tvrdého syra
- hladkú múku
- strúhanku
- olivový olej
Postup: Syr obalíme v trojobale, najskôr v múke, potom vo vajci a strúhanke. Po chvíli pridáme druhú vrstvu vajíčka a strúhanky, nech pri pečení syr nevytečie. Syr položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a posolíme. Pečieme 10-15 minút pri 180°, kým nie je obal zlatistý.
Náš tip: Pre zdravší obed nahraďte hranolky varenými zemiakmi a tatársku omáčku bielym jogurtom s cesnakom a bylinkami podľa vlastnej chuti.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Hermelín s karamelizovanou cibuľou a pivom: Bezchybná kombinácia!
Rýchly syr z hrnčeka
Puritáni budú protestovať, no „vyprážaný“ syr z hrnčeka skutočne nie je až tak zlým nápadom. Špeciálne, ak potrebujeme pripraviť rýchlu a výdatnú večeru. Navyše, opäť sa potvrdzuje, že to ide aj bez množstva prepáleného oleja.
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 200 g tvrdého syru, napríklad Eidamu
- šunku
- strúhanku
- olivový olej
Postup: Syr nastrúhame. Malú zapekaciu misu či hrnček vymastíme olivovým olejom a vysypeme strúhankou. Na dno nasypeme strúhaný syr, druhá vrstva bude na prúžky nakrájaná šunka. Do stredu rozbijeme vajce a pokračujeme naopak – šunkou a na záver opäť syrom. Do klasického plechu na pečenie nalejeme vodu a postavíme do nej hrnčeky. Pečieme na 180° približne 15 minút, kým povrch nebude zlatistý.
Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne
Vyprážané syrové guľky
Alternatívou ku klasickému vyprážanému syru môžu byť syrové guľky. Tie sa pripravia o niečo rýchlejšie a môžu poslúžiť aj ako chutná príloha k hlavnému chodu, prípadne ako slaná pochúťka po jedle či k televízii.
Potrebujeme:
- 250 g tvrdého syra, napríklad Eidamu
- 1 dl mlieka
- 1 vajce
- strúhanku
- soľ, čierne korenie
- mletú papriku
Postup: Tvrdý syr nastrúhame a v miske ho zmiešame s mliekom a vajcom. Ochutíme mletou paprikou, čiernym korením a soľou, vhodná je napríklad aj majoránka, či iné korenie podľa vašej chuti. Prisypeme toľko strúhanky, aby sa dali formovať guľky, prípadne iný želaný tvar. Každú guľku ešte obalíme v strúhanke a vyprážame na rozpálenom oleji na panvici.
Na aké spôsoby si doma vyprážaný syr pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na