Domáci vyprážaný syr: Čo robiť, aby sa neroztiekol a ako ho pripraviť bez oleja?

Vyprážaný syr

gettyimages

Vyprážaný syr je klasika, ktorú majú vo väčšine reštaurácií na Slovensku. Pre tých, ktorí by si túto nezdravú dobrotu radi pripravili aj doma, prinášame niekoľko rád a tiež receptov, ako tento štandard obedových menu oživiť.

Ako pripraviť dobrý vyprážaný syr?

  • pred obaľovaním môžete syr vložiť na pár minút do mrazničky
  • aby nevytiekol, obaľujte ho do dvojitého trojobalu a nechajte pár minút postáť v chladničke
  • vyprážajte ho na skutočne rozpálenom oleji
  • vyprážajte krátko z oboch strán
  • prebytočný olej zo syra odstráňte kuchynskou utierkou
  • najlepší syr na vyprážanie je ten s vysokým obsahom tuku, ideálne okolo 40%

Mohlo by vás zaujímať: Zbavte sa konečne tuku na bruchu: Naservírujte si týchto osem potravín


Pečený syr

Chuť vyprážaného syra mnohým chýba, špeciálne ak si ho odriekajú kvôli nezdravému vyprážaniu. No nie každý syr musí byť napitý olejom z panvice či fritézy. Chutný je aj pečený syr.

Potrebujeme:

  • niekoľko plátkov tvrdého syra
  • hladkú múku
  • strúhanku
  • olivový olej

Postup: Syr obalíme v trojobale, najskôr v múke, potom vo vajci a strúhanke. Po chvíli pridáme druhú vrstvu vajíčka a strúhanky, nech pri pečení syr nevytečie. Syr položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a posolíme. Pečieme 10-15 minút pri 180°, kým nie je obal zlatistý.

Náš tip: Pre zdravší obed nahraďte hranolky varenými zemiakmi a tatársku omáčku bielym jogurtom s cesnakom a bylinkami podľa vlastnej chuti.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Hermelín s karamelizovanou cibuľou a pivom: Bezchybná kombinácia!


Rýchly syr z hrnčeka

Puritáni budú protestovať, no „vyprážaný“ syr z hrnčeka skutočne nie je až tak zlým nápadom. Špeciálne, ak potrebujeme pripraviť rýchlu a výdatnú večeru. Navyše, opäť sa potvrdzuje, že to ide aj bez množstva prepáleného oleja.

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 200 g tvrdého syru, napríklad Eidamu
  • šunku
  • strúhanku
  • olivový olej

Postup: Syr nastrúhame. Malú zapekaciu misu či hrnček vymastíme olivovým olejom a vysypeme strúhankou. Na dno nasypeme strúhaný syr, druhá vrstva bude na prúžky nakrájaná šunka. Do stredu rozbijeme vajce a pokračujeme naopak – šunkou a na záver opäť syrom. Do klasického plechu na pečenie nalejeme vodu a postavíme do nej hrnčeky. Pečieme na 180° približne 15 minút, kým povrch nebude zlatistý.


Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne


Vyprážané syrové guľky

Alternatívou ku klasickému vyprážanému syru môžu byť syrové guľky. Tie sa pripravia o niečo rýchlejšie a môžu poslúžiť aj ako chutná príloha k hlavnému chodu, prípadne ako slaná pochúťka po jedle či k televízii.

Potrebujeme:

  • 250 g tvrdého syra, napríklad Eidamu
  • 1 dl mlieka
  • 1 vajce
  • strúhanku
  • soľ, čierne korenie
  • mletú papriku

Postup: Tvrdý syr nastrúhame a v miske ho zmiešame s mliekom a vajcom. Ochutíme mletou paprikou, čiernym korením a soľou, vhodná je napríklad aj majoránka, či iné korenie podľa vašej chuti. Prisypeme toľko strúhanky, aby sa dali formovať guľky, prípadne iný želaný tvar. Každú guľku ešte obalíme v strúhanke a vyprážame na rozpálenom oleji na panvici.


Na aké spôsoby si doma vyprážaný syr pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Milan
Odporúčame