Diéta bez tuku alebo bez cukru? Účinné sú rovnako

Orechy

unsplash.com

Tuk a cukor patria k veľkým strašiakom, ktorým sa chcú vyhýbať ľudia túžiaci schudnúť. No pravda je taká, že ľudský organizmus potrebuje na správny chod aj cukry aj tuky. Navyše, preferovanie len jednej zo zložiek potravy môže pri chudnutí priniesť rovnaké účinky.

Keď ide o to zhodiť nejaký ten kilogram, ponúka sa otázka, akú diétu zvoliť. Máme vylúčiť zo stravy len potraviny obsahujúce veľa tukov? Alebo radšej zvoliť diétu s nízkym obsahom cukrov? V skutočnosti sú obe tieto diéty rovnako účinné, vyplýva zo štúdie, o ktorej píše francúzsky denník Le Figaro a ktorej výsledky boli zverejnené v časopise Journal of the American Medical Association (JAMA).


Mohlo by vás zaujímať: Diéta vďaka ktorej schudnú aj tí, čo diétovať nevedia: Účinne a bez jojo efektu!


Dve rôzne skupiny

Autori štúdie, vedci z lekárskej fakulty Stanfordovej univerzity v Spojených štátoch, pracovali so vzorkou 609 osôb vo veku od 18 do 50 rokov, ktoré mali nadváhu alebo boli obézne, ale neboli diabetikmi. Každá z týchto osôb si zvolila jednu z týchto diét. Po dobu ôsmich týždňov mali tieto osoby podľa typu diéty znížiť spotrebu cukru alebo tuku o 20 gramov. Priemerná fyzická aktivita, ktorá sa vyhodnocovala individuálnymi dotazníkmi, bola v oboch skupinách takmer rovnaká.

Osoby, ktoré dodržiavali diétu chudobnú na tuky, zhodili za rok v priemere 5,3 kilogramu, zatiaľ čo , ktorí držali diétu s nízkym obsahom cukrov, schudli o šesť kilogramov. Výsledky teda boli dosť podobné a vedci preto dospeli k záveru, že obe diéty sú rovnako účinné. Po ukončení pokusu nebol žiadny výrazný rozdiel vo vývoji váhy medzi diétou odľahčenou od tukov a diétou s nízkym obsahom cukrov, uviedli vedci.

Rozhodujú gény?

Vedci však išli ďalej. Podľa skorších štúdií vyšlo najavo, že niektoré gény zrejme hrajú úlohu v účinnosti diét. Niektorí ľudia sú pravdepodobne geneticky predurčení na to, aby zhadzovali kilogramy pri diéte odľahčenej od tukov, zatiaľ čo iným vyhovuje diéta s nízkym obsahom cukrov.

Táto myšlienka si našla svojich vyznávačov. Niektoré internetové firmy tvrdia, že dokážu zistiť, ktorá diéta je pre ich klientov najvýhodnejšia, podľa ich génov. Aby túto hypotézu overili, vedci vykonali genetickú sekvenciu niektorých génov účastníkov štúdie. Vo svojom závere kategorickí: účinnosť diéty nie je spojená s genetickým profilom.


Mohlo by vás zaujímať: Pred a po chudnutí: Pri prezeraní týchto fotografií nebudete veriť, že na záberoch je tá istá osoba


Inzulín nehrá rolu

Vedci tiež vyhodnocovali schopnosť účastníkov vylučovať inzulín. Iné štúdie totiž ukázali, že nízka sekrécia inzulínu u pacienta by mala viesť lekára k tomu, aby mu predpísal diétu chudobnú na cukry. Avšak aj tu výsledky bádania ukazujú, že vylučovanie inzulínu nehrá pri účinnosti diét žiadnu úlohu. Účastníci, ktorí ho vylučovali najmenej, nezhodili viac kilogramov pri diéte odľahčenej od cukrov než tí, ktorí držali diétu s nízkym obsahom tukov.

Mení sa len hladina cholesterolu

Vedci konštatovali jediný rozdiel medzi oboma skupinami pokusných osôb: zmenu hladiny cholesterolu. U tých osôb, ktoré držali diétu s nízkym obsahom tukov, rástla hladina zlého cholesterolu LDL, zatiaľ čo u tých osôb, ktoré dodržiavali diétu bez cukrov, stúpala hladina dobrého“ cholesterolu HDL a klesala hladina triglyceridov. Vysoká hladina LDL cholesterolu je rizikovým faktorom kardiovaskulárnych chorôb. Zatiaľ nie je teda jasné, či sú oba typy diéty ekvivalentné pokiaľ ide o zdravie srdca a ciev.


S ktorými diétami máte najlepšie skúsenosti vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: unsplash.com, unsplash.com, Milan, ČTK, Le Figaro
Odporúčame