Bezlepková či bezlaktózová diéta módnym výstrelkom? U niektorých ľudí to je tak

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Držíte bezlepkovú diétu?

Vyradenie lepku zo stravy je pre celiatikov nevyhnutné

Reakcie na potraviny sa u ľudí líšia. Intolerancia laktózy či lepku sa v posledných rokoch stali akousi módnou vlnou, ktorá z veľkej časti rozdelila svet a to nielen odbornej verejnosti. Podľa českej výživovej poradkyne Moniky Těluprilovej ľudia vyraďujú jedlá z jedálničku často bezdôvodne, keďže vyradením jedného druhu sa môže rozšíriť množstvo potravín, ktoré naše telo odmieta. Ďalší z odborných názorov na lepok zase hovorí, že reakcie na glutén ešte nemusia automaticky znamenať, že človek trpí celiakiou.


Vyradenie lepku alebo laktózy

"Pod tlakom módnej vlny veľa ľudí zbytočne a bezdôvodne vylučuje niektoré potraviny z jedálnička. Môže to ale viesť k tomu, že je potom ich strava nevyvážená," vysvetlila poradkyňa. Potravinové alergie či intolerancie má od lekára diagnostikovaných len časť tých, čo napríklad lepok alebo laktózu odmietajú.

Nebezpečný je ale lepok len pre pacientov s diagnostikovaou celiakiou, teda poruchou imunity. Tí musia dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu, ich strava sa nesmie kontaminovať ani stopovým množstvom lepku.

Podľa európskych štatistík trpí celiakiou asi percento populácie, čo na Slovensku znamená asi 50 tisíc ľudí. Praktický lekár ju môže odhaliť rozborom krvi zameraným na lepok a potom gastroenterológ z odobratej vzorky sliznice tenkého čreva.


Mohlo by vás zaujímať: Ekopotraviny a bezlepková strava? Vraj to je len móda bez pozitívnych vlastností


Chorí aj ľudia bez celiakie

Ľudia, ktorí po konzumácii obilnín pociťujú nevoľnosť, no netrpia celiakiou, majú taktiež ochorenie imunitného systému. Vyplýva to zo štúdie amerických a talianskych vedcov, podľa ktorej ľudia citliví na obilniny zažívajú biologicky opodstatnené reakcie na lepok nachádzajúci sa v pšenici, žite a jačmeni. Ich príznaky sa však pritom líšia od tých, s ktorými sa stretávajú celiatici.

Odborníci na čele s Petrom Greenom z Columbia University Medical Center porovnali vzorky krvi 80 ľudí, u ktorých sa prejavuje neznášanlivosť na obilniny, 40 pacientov trpiacich celiakiou a 40 zdravých ľudí, pričom zistili, že podobne ako u celiatikov, aj u ľudí citlivých na obilniny dochádza k porušeniu tenkého čreva. Z analýzy však vyplynulo, že ide o odlišné porušenie, pričom neceliatici citliví na lepok mali v krvi iný typ protilátok a reakcia ich imunitného systému sa líšila od tej u celiatikov.

Podľa výsledkov zverejnených v odbornom časopise Gut, je možné u ľudí s citlivosťou na obilniny pozorovať identifikovateľné a merateľné príznaky, ktoré sa nezhodujú so symptómami celiakie. Ako však Green priblížil, bolo veľmi náročné bližšie zaradiť skupinu ľudí, ktorí hlásia tráviace ťažkosti spôsobené obilninami, keďže na rozdiel od celiatikov nie je u nich možné zistiť prítomnosť ochorenia výlučne prostredníctvom krvných testov a biopsie. „Okrem toho, že uvádzali nevoľnosť, keď jedia pšenicu, sme nemali žiadne biomarkery alebo niečo, čo by naznačovalo istý proces choroby," vysvetlil.


Mohlo by vás zaujímať: Bezlepková horúčka zachvátila Európu: Ide o zdravie alebo skvelý marketingový ťah?


Názory sa rôznia

V názoroch na škodlivosť či prospešnosť lepku pre zdravého človeka sa odborníci rôznia podobne ako v prospešnosti pitia mlieka, ktoré obsahuje mliečny cukor - laktózu. Alergie môžu byť tiež napríklad na vajcia, orechy, kakao, niektoré druhy ovocia a zeleniny. Kým alergie sa prejavujú najmä svrbením, žihľavkou alebo opuchom, zvracanie a hnačka môžu signalizovať ako alergiu, tak intoleranciu, ktorá znamená nedostatok enzýmov potrebných pre správne trávenie konkrétnej potraviny.

Napriek tomu, zdravé telo s dostatočne pestrým zložením baktérií v tráviacom trakte môže podľa Márie Vilánkovej, ktorá sa zaoberá detoxikáciou organizmu, prijímať v rozumnej miere všetky druhy potravín. "Potraviny, ktoré nemôžem jesť, by som mal postupne začať zaraďovať. Inak sa začne škála potravín, ktoré nemôžem jesť, rozširovať," vysvetlila.


Máte vlastné skúsenosti s bezlepkovou či bezlaktózovou diétou? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár