Varte chutne a zdravo so špaldou: Dodá vám energiu, prospieva tráveniu aj srdcu

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Pšenica špaldová patrí k najzdravším potravinám

Pšenica špaldová patrí k najzdravším potravinám. Vďačí za to svojim výživovým hodnotám a bohatému zastúpeniu dôležitých živín. U nás je zrejme najekologickejšou obilninou, o čom svedčí aj mnoho jej účinných látok podporujúcich zdravie. Navyše, v správne upravenej podobe výborne chutí a dodáva potrebnú energiu.


Nenáročná obilnina

Na rozdiel od pšenice, špalda patrí medzi pestovateľsky najmenej náročné obilniny. Uspokojí sa s tvrdou, kamenistou pôdou a darí sa jej aj v podhorských oblastiach. Jej zrná sú obalené v dvojitej pleve, čím je odolná voči nepriaznivým klimatickým podmienkam. 

Priveľa dusíkatého hnojiva jej však môže ublížiť. Preto je ako stvorená pre ekologické poľnohospodárstvo. Vďaka jej odolnosti ju možno pestovať takmer bez použitia chemických prostriedkov.

Zelené zrno je vlastne zelená, nezrelo žatá špalda, ktorá dostáva sušením typickú korenisto-údenú arómu. Hovorí sa, že vzniklo z núdze. Aby v daždivom lete sedliaci zachránili úrodu, skosili nezrelé zrno a vysušili ho v peci.


Mohlo by vás zaujímať: Špalda patrí k najzdravším potravinám: Pripravíte z nej diétnu polievku i fašírky


Nabitá zdravím a energiou

Táto plodina je po tisícročia dôležitou základnou potravinou. Obsahuje veľa komplexných sacharidov a vlákniny. Sto gramov špaldy jej má okolo 10 g, čo zodpovedá tretine odporúčanej dennej dávky. Zároveň sa pýši dostatkom cenných bielkovín a nízkym podielom tuku. K zdravému zásobeniu tukmi prispievajú najmä klíčky s obsahom nenasýtených mastných kyselín.

Tento druh obilniny má však aj iné výhody. Vitamíny, minerálne látky a stopové prvky nie sú len v okrajových vrstvách zrna, ale tiež v múčnom jadre.

V malom zrniečku sú zastúpené B vitamíny, vitamín E a betakarotén, vápnik, horčík, železo, draslík, zinok, mangán i fosfor. Výživové hodnoty špaldového zrna sú oproti pšeničnému výrazne vyššie. Zrelá špalda vyniká aj vysokým podielom kyseliny kremičitej a sekundárnych rastlinných látok.

Zdravá náhrada pšenice

Neobyčajný druh pšenice významne prispieva ku každodennému udržaniu zdravia: sacharidmi ako spoľahlivým dodávateľmi energie a dostatkom vlákniny ako prirodzeným tráviacim prostriedkom. Vláknina spolu so sekundárnymi rastlinnými látkami pomáha chrániť pred onkologickými a srdcovými ochoreniami. Užitočne poslúži aj ľuďom, ktorých trápia hemoroidy, vysoký krvný tlak alebo cholesterol.

Železo stimuluje imunitný systém a podporuje krvotvorbu, horčík posilňuje svalové a nervové bunky. Betakarotén zase pôsobí regeneračne na telové bunky a môže ochrániť pred infekciami. Dostatok kyseliny kremičitej pomáha na zdravú pleť, pekné vlasy a pevné nechty.

Náš tip: Vďaka nízkemu glykemickému indexu sú výrobky zo špaldovej múky vhodné aj pre ľudí s cukrovkou.


Mohlo by vás zaujímať: Konkurentka pšenice: Špalda vám pomôže k dobrému tlaku aj proti migréne


Ak je lepok veľký problém

Napriek vyššiemu obsahu lepku sa špalda považuje za ľahko stráviteľnú. To však neplatí pre ľudí, ktorí neznášajú lepok. Celiatici, ktorí musia dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu, by sa jej mali vyhnúť. Môžu si zvoliť iné alternatívy, napríklad ryžu, pšeno, kukuricu či pohánku.

Čo s ňou v kuchyni?

Špaldová múka sa dá používať rovnako ako klasická. Má veľmi dobré pekárenské vlastnosti. Môžete si z nej upiecť chutný chlieb aj koláč. Jej lepok vytvára stabilnú kostru cesta, kysnuté cesto bude kypré a závinové sa bude krásne ťahať.

Alebo si z nej pripravte cestoviny, halušky, knedľu či palacinky, zahustite s ňou polievku i omáčku. V každom prípade však dajte prednosť zdravšej celozrnnej podobe.

Užitočné tipy

Ideálne je uskladňovať špaldu v dobre zatvárateľných nádobách, ktoré neprepúšťajú svetlo. Ochránite ju pred škodcami a stratou vitamínov. Pred varením treba zrná namočiť, ideálne cez noc. Pre tých, čo majú naponáhlo, existuje „rýchlovarná špalda“. Hotová je asi za 15 minút.

Zelená špalda sa dá takisto zohnať v celých zrnách, ako šrot, krupica či múka. Na rozdiel od pšenice špaldovej sa z nej nedá upiecť chlieb. Ak chcete vyskúšať netradičnú chuť kávy bez kofeínu, v obchodoch so zdravou výživou si kúpte špaldovú kávu.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Rizoto s bazalkovým pestom: Zvládne ho pripraviť naozaj každý


Špaldové rizoto s rajčiakmi

Potrebujeme (2 porcie):

  • 150 g špaldy
  • 1 šalotku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 50 ml rajčiakovej šťavy
  • 400 ml horúceho zeleninového vývaru
  • 2 PL posekaných čiernych olív
  • 1 väčší rajčiak (olúpaný, pokrájaný na kocky)
  • 80 g nastrúhaného parmezánu
  • 1 PL masla
  • 1 hrsť čerstvých bazalkových lístkov.

Postup: Špaldu na noc namočíme. Šalotku ošúpeme, pokrájame na kocky a zľahka osmažíme na horúcom oleji. Pridáme odkvapkanú špaldu, premiešame, po chvíli zalejeme rajčiakovou šťavou a necháme odpariť. Potom postupne pridávame vývar a prikryté dusíme na miernom ohni 20 až 30 minút. Pred dovarením vmiešame olivy a rajčiak a tesne pred servírovaním parmezán, maslo a bazalku.


Máte špaldu v obľube? Na čo všetko ju využívate vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • Jaro 28.07.2019, 00:38

    Špalda nie je náhrada pšenice, je to jej predchodca. Na Zemi je nás 7 miliárd a špalda dáva malé výnosy. Onak nie je nijak kvalitnejšia ako kvalitná pšenica. A ešte niečo, ktovie prečo toľké roky jeme pšenicu a teraz niekto vykope 100 a viac ročné zdroje obživy? Však sa skôr otrávite ako si pomôžete. Dnešné organizmy sú už uspôsobené súčasnému stravovaniu.

  • Matúš 15.07.2019, 12:01

    Nutričná hodnota špaldovej múky, aj tých bežných 3-5x drahších ako kvalitné pšeničné múky, je nižšia. Také fámy menom špalda nechajte deťom...

1

Pridať komentár