Cukina je mimoriadne vďačným produktom našich záhrad. Rastie mimoriadne rýchlo, je nenáročná no a v obchodoch ju vieme zohnať takmer počas celého roka. A je tiež základom mnohých skvelých jedál, ktoré sú chutné a rýchle na prípravu.
Plnená cukina
Potrebujeme:
- 3 cukiny
- 4 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- sójovú omáčku
- 3 vajcia
- 250 g syru podľa vlastnej chuti (eidam, niva, mozzarella…)
- soľ a čierne korenie
Postup: Cukiny rozkrojíme po dĺžke a obsah vyberieme lyžicou. Na panvici si opražíme cesnak s 5 PL sójovej omáčky, pridáme soľ a čierne korenie a tiež najemno nakrájaný stred tekvíc. Necháme vychladnúť a zmes vrátime do cukín. Zmes zalejeme rozšľahaným vajíčkom a posypeme nastrúhaným syrom. Necháme niekoľko minút zapekať v rúre.
Mohlo by vás zaujímať: Cuketové recepty pre zdravie aj lepšiu líniu: Skúšali ste ich už?
Cukinová ihla
Potrebujeme:
- cukinu
- kuracie mäso
- cesnak
- cibuľu
- kolieska klobásy
- kolieska zemiakov
- soľ a čierne korenie
Postup: Na špajle alebo grilovacie ihly postupne napichujeme suroviny, solíme ich a potierame roztlačeným cesnakom a korením. Na pekáči ich prekryjeme alobalom a pečieme, kým nebudú zemiaky a mäso hotové. Na posledných desať minút pečenia ihly odkryjeme. Podávame s ryžou alebo zeleninovým šalátom.
Mohlo by vás zaujímať: Sezóna cukety je v plnom prúde: Pripravte si z nej doma tieto dobroty
Cukinové placky
Potrebujeme:
- 500 g cukiny
- 200 g eidamu
- 2 cibule
- 1 cesnak
- 1 zemiak
- 150 g polohrubej múky
- 3 vajcia
- petržlenovú vňať
- čierne korenie, soľ
Postup: Cukiny nastrúhame nahrubo a nasolíme. Necháme 20 minúť odstáť a následne scedíme prebytočnú vodu. Medzitým si nahrubo nastrúhame eidam, najemno zemiaky a rovnako najemno nakrájame aj cibuľu s cesnakom. Cukinu zmiešame so zvyškom, pridáme vajcia, múku a vňať, osolíme a okoreníme. Lyžicou formujeme malé placky, vyprážame ich na rozpálenom oleji.
Mohlo by vás zaujímať: Spoznajte pozitíva cukety: Skúste ju ako placky, polievku či výbornú prílohu
Cukinový koláč
Potrebujeme:
- 500 g cukiny
- 250 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 prášok do pečenia
- 2 vajcia
- hrozienka
- strúhané jablká alebo iné ovocie
- olej
- soľ
Postup: Do najemno nastrúhanej cukiny pridáme tri PL oleja a postupne múku, prášok do pečiva, vajcia a cukor. Zmiešame a jemne posolíme, dodáme tiež hrozienka. Cesto vylejeme na plech pokrytý papierom na pečenie. Na vrch poukladáme strúhané jablká alebo iné sezónne ovocie, posypeme cukrom a necháme piecť približne 30 minút na 180 stupňov.
Aké jedlá si z cukiny pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na