Zvykli sme sa na ne pozerať ako na škodlivú burinu a celkom sme zabudli, že ide o liečivé rastliny mimoriadne prospešné pre naše telo. Skorocel, žihľava, žerucha a mnohé ďalšie sa vytratili z našich jedálnych lístkov. Pritom rastú skoro na každom kroku a predstavujú prírodný poklad. Ak sa stanú súčasťou našej kuchyne, odvďačia sa nám celým radom pozitívnych účinkov.
Zdravé sú všetky podoby
Už naši dávni predkovia konzumovali rastliny a tak zistili, že mnohé z nich prospievajú zdraviu. Pri liečbe chorôb sa spočiatku používali čerstvé, potom ich šťavy a odvary, neskôr výťažky a tinktúry. Dajú sa naložiť do alkoholu alebo sa macerujú v oleji.
Na terapeutické účely sú však najúčinnejšie, až na malé výnimky, čerstvé rastliny. Nemožno ich zbierať hocikedy, ale prevažne v jarných a letných mesiacoch. Príprava šťavy zo zelených lístkov je dosť prácna, a preto nie sú také obľúbené ako napríklad sušené rastliny. Zaslúžili by si však viac pozornosti.
Burina, či prírodné bohatstvo?
Divá zeleň pre nás nie je bezcenná, práve naopak. Pitím šťavy z čerstvých rastlín zásobujeme všetky bunky a tkanivá výživnými enzýmami, aminokyselinami, vitamínmi a minerálnymi látkami. Sú bohaté na chlorofyl. Ten telo zbavuje toxínov a prináša novú energiu. Navyše, organizmus ich dokáže zužitkovať oveľa lepšie ako kupované ovocné šťavy. Tie bývajú stabilizované chemickými prípravkami.
Mohlo by vás zaujímať: Užitočné buriny v záhrade: Žihľava, kostihoj či skorocel vášmu telu prospejú
Lucerna siata
Patrí k potravinám s najväčším podielom chlorofylu, má veľa betakaroténu a vitamínu C. Lucerna sa používa pri ochorení tepien, poruchách činnosti srdca a dýchacích orgánov. Buduje odolnosť voči infekciám, pomáha pri chorobách kĺbov a zápaloch močového ústrojenstva. Šťava je silná a výdatná. Odporúča sa ju riediť, napríklad šťavou z karotky, čím sa jej prednosti znásobia.
Čakanka obyčajná
Rastlina je taktiež bohatá na betakarotén. Veľmi dobre vplýva na zrak a je vhodná pri liečbe očných ochorení. Stimuluje vylučovanie tráviacich štiav a žlče. Používa sa pri chorobách tráviacej sústavy, pečene, zápche, obličkových ťažkostiach či únave.
Zmes šťavy čakanky, zeleru a petržlenu pomáha pri anémii, poruchách pečene a žlčníka. Ak pridáte ešte šťavu z mrkvy, poslúži vám pri astme a sennej nádche.
Mohlo by vás zaujímať: Skorocel kopijovitý: Vyskúšajte tento liek na popáleniny, vyrážky aj proti kašľu
Skorocel kopijovitý
Bylina má protizápalové, antibakteriálne a sťahujúce účinky. Je bohatá na tanín, ktorý pomáha zastaviť krvácanie. Alantoín má zase hojivé a regeneračné schopnosti. Zvnútra šťavu oceníte pri chorobách dýchacích ciest, ťažkostiach s trávením, pečeňou a žlčníkom či zápaloch močových ciest. Zvonku sa využíva na zapálené rany, popáleniny, vyrážky, ekzémy a bodnutie hmyzom.
Žerucha siata
Veľa betakaroténu, dôležité vitamíny a minerály, to všetko priaznivo vplýva na látkovú premenu. Žerucha prečisťuje krv a pomáha pri málokrvnosti. Podporuje trávenie a súčasne vďaka chrómu reguluje pocit nasýtenia. Stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka, zvyšuje vitalitu a podporuje imunitu. Šťava má silný čistiaci efekt, treba ju riediť v pomere 1:4 s miernejšími šťavami, s mrkvovou či zelerovou.
Mohlo by vás zaujímať: Obyčajné buriny? Naopak, tieto rastliny majú množstvo liečivých účinkov!
Pŕhľava dvojdomá
Žihľava je výborným zdrojom betakaroténu a vitamínu C, ako aj minerálnych látok, vápnika, horčíka či železa. Má široké možnosti použitia. Prečisťuje krv a podporuje tvorbu červených krviniek. Napomáha tráveniu a regenerácii pečene. Močopudné účinky sa využívajú pri ťažkostiach s obličkami a močovými cestami.
Utišuje bolesti kĺbov: používa sa pri liečbe artritídy, dny a reumy. Žihľava je jednoducho silná podpora imunity. Zvonka je vhodná na podporu rastu vlasov a kožné problémy. Žihľavová šťava sa dá kúpiť aj v obchodoch so zdravou výživou. Ak trpíte žalúdočnými vredmi, srdcovo-cievnymi chorobami či zlou zrážavosťou krvi, o užívaní sa najskôr poraďte s lekárom.
Mohlo by vás zaujímať: Nech nie sú lieky vašou prvou voľbou
Ako na to?
Ak nemáte vhodný prístroj, šťavu získate rozmliaždením a vylisovaním cez čisté plátno. Rastliny môžete pomlieť aj na mäsovom mlynčeku a cez plátno pretlačiť do nádoby.
Pri pravidelnej konzumácii sa oplatí kúpiť odšťavovač. Výber však dobre zvážte. Odstredivé odšťavovače teplom a oxidáciou ničia živiny. Vhodné sú tie závitkové s modernou technológiou pomalého lisovania. Majú lepšiu výťažnosť surovín a vďaka nízkemu počtu otáčok vyvíjajú minimálne teplo. V šťave sú tak uchované všetky dôležité živiny.
Nech vás chuť neodradí
Čerstvé byliny chutia horko. Mladé výhonky bývajú menej horké. Kým si zvyknete, môžete piť šťavy ochutené medom či včelím peľom alebo ich zapíjať čajom.
Neskôr vám už konzumácia v prirodzenej podobe nebude robiť problém. Pri každej rastline vždy dbajte na odporúčanú dávku a nikdy ju neprekračujte! Vďaka silným čistiacim účinkom šťavy obvykle stačí 1 až 2 PL denne.
Ktoré zo spomínaných rastlín využívate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na