Letné mesiace prajú chutným polievkam: Inšpirujte sa týmito štyrmi

polievka

Pixabay.com

Aj keď sa nám počas horúcich mesiacov nechce príliš jesť teplé jedlo, dobrou polievkou pohrdne naozaj len málokto. Polievkam v týchto dňoch tiež praje to, že na trhoch či v záhrade nájdete čerstvú zeleninu. Inšpirovať sa tak môžete dvoma polievkami zo šťaveľu, tradičnou bulharskou studenou polievkou – Tarator, alebo chutnou kôprovkou.

Tarator – studená polievka

Potrebujeme:

  • 3 uhorky
  • 2 jogurty
  • 1 cibuľu
  • ½ ČL papriky
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • 2 PL oleja

Postup: Uhorky zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Cibuľu najemno nasekáme, pretlačíme cesnak. Zeleninu zalejeme jogurtom a pridáme soľ. V oleji si rozpustíme červenú papriku a vmiešame do jogurtu. Necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny. Podávame napríklad s kôprom alebo na kocky nakrájaným opečeným chlebom.


Mohlo by vás zaujímať: Zdravý patizón: Ideálny pre diabetikov aj ľudí so srdcovo-cievnymi problémami


Šťaveľová polievka s citrónovou šťavou

Potrebujeme:

  • 100 g čerstvého šťaveľa
  • 30 g masla
  • 20 g hladkej múky
  • 1,2 l vody
  • 3 dl kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • soľ a čierne korenie
  • šťavu z ½ citróna

Postup: Šťaveľ jemne nasekáme, z masla a múky pripravíme zápražku. Pridáme šťaveľ, trochu popražíme, zalejeme vodou. Povaríme. Pridáme smotanu, natvrdo uvarené a na kolieska nakrájané vajcia. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou.

Náš tip: Aby sa smotana v polievke nezrazila, vytiahnite ju dostatočne skoro pred použitím z chladničky. Takto sa oteplí na izbovú teplotu. Takisto môžete do nej zmiešať niekoľko lyžíc horúcej polievky, aby sa jednotlivé teploty priblížili.


Mohlo by vás zaujímať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii


Rýchla šťaveľová polievka

Potrebujeme:

  • šťaveľ
  • 3-4 zemiaky
  • 1 cibuľu
  • bobkový list
  • soľ a čierne korenie
  • maslo
  • hladkú múku
  • kyslú smotanu alebo mlieko

Postup: Zemiaky uvaríme pokrájané na kocky. Pridáme posekanú cibuľu, bobkový list a soľ. Šťaveľ podusíme na masle a pridáme k zemiakom. Zahustíme lyžicou hladkej múky zmiešanej s mliekom alebo smotanou. Necháme krátko prevrieť. Podávame s pokrájaným vajíčkom a opečeným chlebom.


Mohlo by vás zaujať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!


Kôprová polievka

Potrebujeme:

  • 8 dl mlieka
  • 3-4 väčšie zemiaky
  • soľ
  • rascu
  • 1 PL hladkej múky
  • 20 g masla
  • 3 PL nasekaného kôpru

Postup: Do vriacej posolenej vody s rascou dáme variť očistené zemiaky pokrájané na kocky. Zalejeme ich vodou tak, aby bol zakryté. Keď zmäknú, prilejeme mlieko, v ktorom sme rozhabarkovali múku a povaríme. Nakoniec pridáme maslo a posekaný kôpor.


Aké polievky si cez leto pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Pixabay.com, Getty Images, Milan
Odporúčame