Letné mesiace prajú chutným polievkam: Inšpirujte sa týmito štyrmi

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi polievky?

polievka

Aj keď sa nám počas horúcich mesiacov nechce príliš jesť teplé jedlo, dobrou polievkou pohrdne naozaj len málokto. Polievkam v týchto dňoch tiež praje to, že na trhoch či v záhrade nájdete čerstvú zeleninu. Inšpirovať sa tak môžete dvoma polievkami zo šťaveľu, tradičnou bulharskou studenou polievkou – Tarator, alebo chutnou kôprovkou.


Tarator – studená polievka

Potrebujeme:

  • 3 uhorky
  • 2 jogurty
  • 1 cibuľu
  • ½ ČL papriky
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • 2 PL oleja

Postup: Uhorky zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Cibuľu najemno nasekáme, pretlačíme cesnak. Zeleninu zalejeme jogurtom a pridáme soľ. V oleji si rozpustíme červenú papriku a vmiešame do jogurtu. Necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny. Podávame napríklad s kôprom alebo na kocky nakrájaným opečeným chlebom.


Mohlo by vás zaujímať: Zdravý patizón: Ideálny pre diabetikov aj ľudí so srdcovo-cievnymi problémami


Šťaveľová polievka s citrónovou šťavou

Potrebujeme:

  • 100 g čerstvého šťaveľa
  • 30 g masla
  • 20 g hladkej múky
  • 1,2 l vody
  • 3 dl kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • soľ a čierne korenie
  • šťavu z ½ citróna

Postup: Šťaveľ jemne nasekáme, z masla a múky pripravíme zápražku. Pridáme šťaveľ, trochu popražíme, zalejeme vodou. Povaríme. Pridáme smotanu, natvrdo uvarené a na kolieska nakrájané vajcia. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou.

Náš tip: Aby sa smotana v polievke nezrazila, vytiahnite ju dostatočne skoro pred použitím z chladničky. Takto sa oteplí na izbovú teplotu. Takisto môžete do nej zmiešať niekoľko lyžíc horúcej polievky, aby sa jednotlivé teploty priblížili.


Mohlo by vás zaujímať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii


Rýchla šťaveľová polievka

Potrebujeme:

  • šťaveľ
  • 3-4 zemiaky
  • 1 cibuľu
  • bobkový list
  • soľ a čierne korenie
  • maslo
  • hladkú múku
  • kyslú smotanu alebo mlieko

Postup: Zemiaky uvaríme pokrájané na kocky. Pridáme posekanú cibuľu, bobkový list a soľ. Šťaveľ podusíme na masle a pridáme k zemiakom. Zahustíme lyžicou hladkej múky zmiešanej s mliekom alebo smotanou. Necháme krátko prevrieť. Podávame s pokrájaným vajíčkom a opečeným chlebom.


Mohlo by vás zaujať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!


Kôprová polievka

Potrebujeme:

  • 8 dl mlieka
  • 3-4 väčšie zemiaky
  • soľ
  • rascu
  • 1 PL hladkej múky
  • 20 g masla
  • 3 PL nasekaného kôpru

Postup: Do vriacej posolenej vody s rascou dáme variť očistené zemiaky pokrájané na kocky. Zalejeme ich vodou tak, aby bol zakryté. Keď zmäknú, prilejeme mlieko, v ktorom sme rozhabarkovali múku a povaríme. Nakoniec pridáme maslo a posekaný kôpor.


Aké polievky si cez leto pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár