Aj keď sa nám počas horúcich mesiacov nechce príliš jesť teplé jedlo, dobrou polievkou pohrdne naozaj len málokto. Polievkam v týchto dňoch tiež praje to, že na trhoch či v záhrade nájdete čerstvú zeleninu. Inšpirovať sa tak môžete dvoma polievkami zo šťaveľu, tradičnou bulharskou studenou polievkou – Tarator, alebo chutnou kôprovkou.
Tarator – studená polievka
Potrebujeme:
- 3 uhorky
- 2 jogurty
- 1 cibuľu
- ½ ČL papriky
- 2-3 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
- 2 PL oleja
Postup: Uhorky zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Cibuľu najemno nasekáme, pretlačíme cesnak. Zeleninu zalejeme jogurtom a pridáme soľ. V oleji si rozpustíme červenú papriku a vmiešame do jogurtu. Necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny. Podávame napríklad s kôprom alebo na kocky nakrájaným opečeným chlebom.
Mohlo by vás zaujímať: Zdravý patizón: Ideálny pre diabetikov aj ľudí so srdcovo-cievnymi problémami
Šťaveľová polievka s citrónovou šťavou
Potrebujeme:
- 100 g čerstvého šťaveľa
- 30 g masla
- 20 g hladkej múky
- 1,2 l vody
- 3 dl kyslej smotany
- 3 vajcia
- soľ a čierne korenie
- šťavu z ½ citróna
Postup: Šťaveľ jemne nasekáme, z masla a múky pripravíme zápražku. Pridáme šťaveľ, trochu popražíme, zalejeme vodou. Povaríme. Pridáme smotanu, natvrdo uvarené a na kolieska nakrájané vajcia. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
Náš tip: Aby sa smotana v polievke nezrazila, vytiahnite ju dostatočne skoro pred použitím z chladničky. Takto sa oteplí na izbovú teplotu. Takisto môžete do nej zmiešať niekoľko lyžíc horúcej polievky, aby sa jednotlivé teploty priblížili.
Mohlo by vás zaujímať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii
Rýchla šťaveľová polievka
Potrebujeme:
- šťaveľ
- 3-4 zemiaky
- 1 cibuľu
- bobkový list
- soľ a čierne korenie
- maslo
- hladkú múku
- kyslú smotanu alebo mlieko
Postup: Zemiaky uvaríme pokrájané na kocky. Pridáme posekanú cibuľu, bobkový list a soľ. Šťaveľ podusíme na masle a pridáme k zemiakom. Zahustíme lyžicou hladkej múky zmiešanej s mliekom alebo smotanou. Necháme krátko prevrieť. Podávame s pokrájaným vajíčkom a opečeným chlebom.
Mohlo by vás zaujať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!
Kôprová polievka
Potrebujeme:
- 8 dl mlieka
- 3-4 väčšie zemiaky
- soľ
- rascu
- 1 PL hladkej múky
- 20 g masla
- 3 PL nasekaného kôpru
Postup: Do vriacej posolenej vody s rascou dáme variť očistené zemiaky pokrájané na kocky. Zalejeme ich vodou tak, aby bol zakryté. Keď zmäknú, prilejeme mlieko, v ktorom sme rozhabarkovali múku a povaríme. Nakoniec pridáme maslo a posekaný kôpor.
Aké polievky si cez leto pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na