Hoci sú šaláty chutné počas celého roka, práve v lete chutia najlepšie. Zelenina je vtedy čerstvá a náš organizmus nám napovedá, že šalát mu prospeje viac, ako mastné a teplé jedlá. Preto sa môžete inšpirovať nasledovnými troma receptmi na chutné šaláty.
Šalát s fetou
Potrebujeme:
- 1 hlávkový šalát
- rukolu
- 4 vajcia
- 200 g fety alebo iného balkánskeho syra
- kôpor
- šťavu z ½ citrónu
- soľ a čierne korenie
- olivový olej
Postup: Vajcia uvaríme natvrdo. Šalát a rukolu umyjeme, pridáme k nim na štvrtiny nakrájané vajcia. Fetu nakrájame na kocky a primiešame k šalátu. Natrhaný koriander zmiešame so soľou, čiernym korením, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Poriadne pretrepeme a dresingom zalejeme šalát. Podávame s opečeným pečivom.
Mohlo by vás zaujímať: Letné šaláty: Zdravé a chutné inšpirácie, ktoré vás zasýtia
Mrkvový šalát s morkou
Potrebujeme:
- 500 g morčacích pŕs
- 500 g mrkvy
- rímsky šalát
- 150 g jogurtu
- 50 g kyslej smotany
- 2 PL olivového oleja
- mätu
- ½ ČL škorice
- soľ a čierne korenie
Postup: Mäso si nakrájame na prúžky a opražíme na panvici, dochutíme ho soľou a čiernym korením, pridáme aj štipku škorice. Mrkvu si ošúpeme a varíme približne 5 minút, kým bude trošku mäkšia. Mätu nasekáme na drobné kúsky, primiešame ju do jogurtu s kyslou smotanou. Pridáme soľ a čierne korenie. Dresingom zalejeme mrkvu a mäso, pridáme k nemu natrhané kúsky rímskeho šalátu.
Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?
Šalát so šunkou a olivami
Potrebujeme:
- 1 pohár lístkov čerstvej bazalky
- 2 PL octu balsamico
- ½ ČL hnedého cukru
- 1 rímsky šalát
- 1 strúčik cesnaku
- 150 g olív
- 100 g šunky, napríklad prošuto
- 6 PL olivového oleja
- soľ a čierne korenie
Postup: Umyté lístky bazalky si zalejeme olivovým olejom, pridáme soľ a čierne korene. Rozdelíme si ju do dvoch nádob. V druhej z nich primiešame k bazalke balsamico a hnedý cukor. Šalát si očistíme a nakrájame ho na hrubšie prúžky. Pridáme olivy a natrhané plátky šunky, zalejeme dresingom s balsamico. Prvú časť oleja s bazalkou podávame k opečenému pečivu, na ktoré rozotrieme strúčik cesnaku.
Aké chutné šaláty si počas leta pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na