Leto praje šalátom: Osviežte svoju kuchyňu týmito nápadmi

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi šaláty?

Ilustračné foto

Hoci sú šaláty chutné počas celého roka, práve v lete chutia najlepšie. Zelenina je vtedy čerstvá a náš organizmus nám napovedá, že šalát mu prospeje viac, ako mastné a teplé jedlá. Preto sa môžete inšpirovať nasledovnými troma receptmi na chutné šaláty.


Šalát s fetou

Potrebujeme:

  • 1 hlávkový šalát
  • rukolu
  • 4 vajcia
  • 200 g fety alebo iného balkánskeho syra
  • kôpor
  • šťavu z ½ citrónu
  • soľ a čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Vajcia uvaríme natvrdo. Šalát a rukolu umyjeme, pridáme k nim na štvrtiny nakrájané vajcia. Fetu nakrájame na kocky a primiešame k šalátu. Natrhaný koriander zmiešame so soľou, čiernym korením, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Poriadne pretrepeme a dresingom zalejeme šalát. Podávame s opečeným pečivom.


Mohlo by vás zaujímať: Letné šaláty: Zdravé a chutné inšpirácie, ktoré vás zasýtia


Mrkvový šalát s morkou

Potrebujeme:

  • 500 g morčacích pŕs
  • 500 g mrkvy
  • rímsky šalát
  • 150 g jogurtu
  • 50 g kyslej smotany
  • 2 PL olivového oleja
  • mätu
  • ½ ČL škorice
  • soľ a čierne korenie

Postup: Mäso si nakrájame na prúžky a opražíme na panvici, dochutíme ho soľou a čiernym korením, pridáme aj štipku škorice. Mrkvu si ošúpeme a varíme približne 5 minút, kým bude trošku mäkšia. Mätu nasekáme na drobné kúsky, primiešame ju do jogurtu s kyslou smotanou. Pridáme soľ a čierne korenie. Dresingom zalejeme mrkvu a mäso, pridáme k nemu natrhané kúsky rímskeho šalátu.


Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Šalát so šunkou a olivami

Potrebujeme:

  • 1 pohár lístkov čerstvej bazalky
  • 2 PL octu balsamico
  • ½ ČL hnedého cukru
  • 1 rímsky šalát
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 g olív
  • 100 g šunky, napríklad prošuto
  • 6 PL olivového oleja
  • soľ a čierne korenie

Postup: Umyté lístky bazalky si zalejeme olivovým olejom, pridáme soľ a čierne korene. Rozdelíme si ju do dvoch nádob. V druhej z nich primiešame k bazalke balsamico a hnedý cukor. Šalát si očistíme a nakrájame ho na hrubšie prúžky. Pridáme olivy a natrhané plátky šunky, zalejeme dresingom s balsamico. Prvú časť oleja s bazalkou podávame k opečenému pečivu, na ktoré rozotrieme strúčik cesnaku.


Aké chutné šaláty si počas leta pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

 

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár