Melónové osvieženie: Nízkokalorická dobrota prospešná zdraviu

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Existuje viacero druhov melónov, ale všetky majú skoro rovnaké vlastnosti

Leto bez melónov je ako zima bez snehu. Žiadna zmrzlina ani limonáda neutíši počas horúčav smäd tak, ako šťavnatá melónová dužina. Hoci ich neraz považujeme za ovocie, z botanického hľadiska sa rátajú k zelenine. Existuje viacero druhov melónov, ale všetky majú skoro rovnaké vlastnosti: hydratačné, remineralizačné, zásadité, močopudné a laxatívne. Ich konzumáciou tak konáme v prospech nášho zdravia.


Veľa druhov bobúľ

Melóny hasia ľuďom smäd už po tisícročia. Jedávali ich aj Izraeliti počas putovania púšťou. U nás sa tieto rastliny z čeľade tekvicovitých udomácnili najmä na juhu. Rozšírené sú však v celom Stredomorí, odkiaľ sa široko-ďaleko vyvážajú. Poznáme dve hlavné skupiny: vodné a cukrové melóny. Vodné melóny - dyne červené - sú obľúbenejšie. Guľaté plody môžu vážiť až 20 kilogramov.

Cukrové melóny sú menšie a majú guľaté či valcovité, veľmi šťavnaté bobule. Priemerná váha je okolo jedného kilogramu. Najchutnejšie z nich sú kantalupy s pruhovaným, bradavičnatým povrchom. Ich dužina je zelená, žltá či červenkastá. Sieťkované melóny spoznáte podľa svetložltej až zelenej sieťkovanej kôry, dužina je marhuľovej farby. Poslednú skupinu tvoria žlté melóny s hladkou, zväčša žltou šupkou a rôzne sfarbenou dužinou.

Živá voda

Melón tvorí prevažne voda a jej obsah sa pohybuje podľa typu od 90 do 95 percent. Nie je však zhodná s tou z kohútika. Ide o živú biologickú vodu, ktorá bola v priamom kontakte s hmotou rastlinných buniek a zapojila sa do množstva chemických reakcií. Práve vďaka tomu toto „rastlinné sérum“ prospieva obličkám i „lenivým“ črevám.


Mohlo by vás zaujímať: Osvieženie v podobe melóna: Dodá vám energiu a povzbudí vaše telo!


Ktoré sú zdravšie?

Hoci červené melóny chutia sladko, obsahujú menej cukru ako žlté, ďalej trochu bielkovín a skoro žiaden tuk. Majú podobné zloženie ako ostatné druhy. Poskytujú vyváženú dávku vitamínov a minerálov: najmä vitamín C, vitamíny B, betakarotén, železo, horčík a draslík. Majú tiež nízku výživovú hodnotu, len okolo 30 kilokalórií na 100 gramov dužiny.

Rôzne druhy cukrových melónov majú viac cukru, teda aj viac energie, no biologicky sú hodnotnejšie a zdravšie. Napríklad žltý obsahuje oveľa viac draslíka a vitamínu C. Hojnosť karotenoidov vidno na sfarbení dužiny. O čo sladší a oranžovejší je melón, o to viac betakaroténu obsahuje, a preto je o to zdravší.

Dar pre obličky a krv

Aj vodné melóny majú svoje plusy. Vďaka priaznivému pomeru sodíka a draslíka pôsobia odvodňujúco. Majú silnejšie diuretické účinky ako ostatné druhy. Obohacujú krv minerálnymi soľami a vitamínmi a pomáhajú obličkám efektívnejšie odstraňovať odpadové látky a toxíny. Odporúčajú sa pri ťažkostiach s obličkami a močovými cestami, vysokom krvnom tlaku a dne. Pri liečbe sa môže striedať čerstvá dužina so šťavou, ktorú žalúdok ľahšie prijíma. Diabetici ho tiež dobre znášajú kvôli nízkemu obsahu cukru.

Okrem toho vysoký podiel vody a málo kalórií z nich robí diétne, letné jedlo. Poslúžia pri znižovaní nadváhy, rýchlo zasýtia a zaženú smäd.


Mohlo by vás zaujímať: Prekvapivé účinky obľúbenej letnej pochúťky: Zvýšená chuť na sex, požierač tukov!


Ochrana pred voľnými radikálmi

Cukrové melóny sa oplatí jesť najmä pre množstvo karotenoidov. Pokožku chránia pred škodlivými účinkami UV žiarenia a zároveň prispievajú k tomu, aby všetky bunky tela včas vylúčili škodlivé agresívne látky, vrátane voľných radikálov. V červenom melóne zase nájdeme viac lykopénu ako v paradajkách. Tento silný antioxidant slúži ako prevencia rakoviny prostaty.

Maximum pre zdravie

Najlepšia a najzdravšia je čerstvá podoba. Kupujte vždy celé plody! Riziko, že sa do rozrezaných kusov dostanú nevítané baktérie vyvolávajúce hnačky, je priveľké. Sladká vodnatá dužina je pre ne ideálnou živnou pôdou a teplo len podporuje ich množenie.

Melón jedzte radšej pred jedlom. Ako dezert riedi žalúdočné šťavy, zaplavuje žalúdok a narušuje trávenie. Často si ho doprajeme studený, lebo spočiatku pôsobí ochladzujúco. Organizmus však dodatočne produkuje teplo, aby studený pokrm v žalúdku získal telesnú teplotu.

Ani semená nemusíte starostlivo odstraňovať. Spolu s dužinou zvyšujú denný prísun vlákniny, ktorý býva často aj tak nízky. Zo semien cukrových melónov, podobne ako z tekvíc, sa získava stolový olej.


Mohlo by vás zaujímať: Vynovte svoj jedálniček: Skúste recepty z osviežujúceho melóna


Melónovo-cuketový šalát

Potrebujeme (2 porcie):

  • 60 g mozzarelly
  • ½ cukety
  • ½ žltého melóna
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL medu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • ½ ČL zeleného korenia
  • ½ červenej čakanky

Postup: Mozzarellu pokrájame na kocky. Cuketu umyjeme, očistíme a pokrájame na plátky. Melón ošúpeme, zbavíme semien a dužinu pokrájame na kocky. Citrónovú šťavu vymiešame s medom, soľou, olejom, čiernym a zeleným korením. Mozzarellu, cuketu a melón zmiešame s dresingom a necháme hodinu odpočívať. Čakanku umyjeme, očistíme, potrháme na kúsky a vmiešame do pripraveného šalátu.


Ktoré druhy melónov máte najradšej vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár