Chutné jedlá zo zvyškov ryže: Ako variť ekonomicky a neplytvať?

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Varíte u vás doma ryžu často ako prílohu?

Ryža je jednou z najobľúbenejších príloh k bežným, ale i slávnostným jedlám

Ryža je jednou z najobľúbenejších príloh k bežným, ale i slávnostným jedlám. Nie je problém navariť o polovicu hrnca viac, ako skutočne spotrebujeme. Čo v takom prípade so zvyškami ryže?


Veľkou výhodou ryže je nielen jej chuťová neutrálnosť (ak nie je príliš osolená alebo dochutená koreninami), ale tiež to, že je vhodná do diétnych jedál. Navyše, tolerujú ju aj osoby s citlivým trávením. Tak, ako je na Slovensku zvykom nevyhadzovať chlieb a pečivo, v ázijských krajinách sa zase neplytvá ryžou a miestni obyvatelia z nej dokážu vykúzliť rozmanité pokrmy. Prinášame vám recepty, ktoré sú nenáročné na prípravu a pritom chuťovo odlíšené od bežného slovenského rizota. Nájdete tú nový plnohodnotný obed alebo večeru, či sladkú chuťovku.

Syrovo-ryžové placky

Potrebujeme:

  • ryžu
  • syry - najlepšie 2 druhy: napr. tvrdý syr Eidam a plesňový syr
  • vajce
  • smotanu/mlieko
  • obľúbené koreniny a soľ
  • olej

Postup: Syry nastrúhajte najemno a zmiešajte s ryžou, vajíčkom, trochou smotany (resp. mlieka), soľou a koreninami podľa chuti. Vytvorte hustú, dobre tvarovateľnú hmotu, z ktorej budete robiť placky o veľkosti dlane. Tie potom osmažte na rozpálenom oleji z obidvoch strán. Ako príloha sa výborne hodí kečup alebo majonéza, poprípade zeleninový šalát. Ak sa vám takýto základný recept zapáči, nabudúce skúste do ryžovo-syrového cesta pridať aj kúsky mierne sparenej brokolice alebo kukurice.


Mohlo by vás zaujímať: Zostala vám uvarená ryža? Skvelé, prichystajte z nej tieto dobroty


Ryžové lievance

Potrebujeme:

  • ryžu
  • hladkú múku
  • cukor
  • vajíčko
  • mlieko
  • olej/maslo

Postup: Množstvo ingrediencií uspôsobte podľa množstva ryže. Základom je vytvoriť husté lepivé cesto, preto môžete zrnká uvarenej ryže predtým aj popučiť. Z hmoty vytvorte placky/lievance, ktoré osmažíte na oleji alebo rozpálenom masle z obidvoch strán. Na záver ich posypte škoricovým alebo vanilkovým cukrom, alebo potrite džemom, či „nutellou.“


Mohlo by vás zaujímať: Ryža je chutná a zdravá: Vyčarte z nej niektoré z týchto jedál


Slané ryžové guľky - talianske Arancini

Potrebujeme:

  • ryžu
  • syr parmezán
  • 1 - 2 vajíčka - podľa množstva zvyšnej ryže
  • soľ a mleté biele korenie
  • na obaľovanie - 1 vajíčko a strúhanku
  • olej

Postup: Uvarenú ryžu zmiešajte s nastrúhaným syrom a vajíčkom. Osoľte a jemne okoreňte. Vytvarujte guľôčky v priemere cca 3 cm (na dve zahryznutia). Aby sa vám nelepili ruky, oplachujte si ich v studenej vode. Pripravené guľky namočte do rozšľahaného vajíčka a obaľte v strúhanke. Na panvici osmažte zo všetkých strán do zlatista.


Mohlo by vás zaujímať: Ryža je viac ako len príloha: Pripravte si nákyp či ryžovú polievku


Rýchla koložvárska kapusta

Potrebujeme:

  • 300 g uvarenej ryže
  • 500 g mletého mäsa
  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 - 2 klobásy
  • olej/masť
  • 250 - 300 g kyslej smotany - 2 tégliky
  • koreniny: mleté čierne korenie, červenú sladkú papriku

Postup: Na oleji/masti osmažte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte a orestujte mleté mäso. Mäso osoľte, dochuťte koreninami, podlejte trochou horúcej vody a duste 15 - 20 minút. Medzitým prepláchnite kyslú kapustu pod prúdom vody a nakrájajte na menšie časti. Mäso z výpeku odoberte a na jeho miesto vložte nakrájanú kapustu a začnite s dusením domäkka. Medzitým ju podľa chutí osoľte, dochuťte paprikou a čiernym korením, aby získala peknú oranžovú farbu. Neduste pridlho, aby príliš nezmäkla. Klobásu nakrájajte na tenké kolieska.

Na dno zapekacej misky dajte tretinu kapusty, polovicu ryže, polovicu z mletého mäsa, polovicu klobásových koliesok a potrite polovičnou dávkou kyslej smotany. Nasleduje vrstva kapusty - opäť jedna tretina a zvyšok ingrediencií uložte tak, ako o “poschodie nižšie”, iba s tým rozdielom, že končíte poslednou tretinou kapusty, na ktorú rozotriete zvyšok smotany. Zapekajte v rúre na 180 °C, po dobu približne 30 - 35 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Ryža ako príloha nie je nuda: S našimi receptami budú vaše obedy pestrejšie!


Zapekaná ryža s mletým mäsom a kelom

Potrebujeme:

  • 400 g uvarenej ryže
  • 200 g mletého mäsa
  • 600 g kelu
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 dcl mlieka
  • 2 vajíčka
  • soľ + mleté čierne korenie
  • olej/masť

Postup: Na oleji/masti osmažte cibuľku nakrájanú nadrobno a pridajte mleté mäso. Dochuťte soľou a koreninami a chvíľu poduste. Pridajte ryžu a premiešajte. Kel nakrájajte na drobné rezance a obarte pár minút horúcou vodou. Do zapekacej misky budete vrstviť niekoľko poschodí. Začnite vrstvou ryže s mäsom, pokračuje vrstva kelu. Skončiť by ste mali mäsovo-ryžovou vrstvou (nie zeleninovou). Na záver prelejte mliekom, v ktorom ste rozmiešali 2 vajíčka. Vložte zapekať do rúry na dobu 30 - 35 minút pri teplote 180 °C. Pred záverom môžete pridať vrstvu nastrúhaného syru. Ak nemáte radi kel, vyskúšajte zelenú kapustu, brokolicu alebo karfiol.


Mohlo by vás zaujímať: Nevyhadzujte zvyšky jedál: S týmito receptami si pochutnáte ešte raz


Klasika, ktorá nesklame

  • Okrem týchto, menej tradičných receptov, môžete ryžu využiť aj ako základ do rizota, ktoré zo surovín “čo chladnička dala” zvládne pripraviť snáď každý.
  • Tvrdšiu ryžu môžete použiť aj ako náhradu za cestoviny do paradajkovej polievky, a rovnako tak dobre ju môžete pomiešať s mletým mäsom a cibuľkou a naplniť ňou papriky alebo kapustové listy. Tie potom dáte variť alebo zapekať do paradajkového základu.
  • Maškrtné jazýčky poteší mliečna ryža alebo ryžový nákyp, pri ktorých stačí menej slanú ryžu chvíľu povariť v sladkom mlieku a dochutiť cukrom, škoricou, vanilkou a obľúbeným ovocím podľa chutí. Mliečnu ryžu môžete konzumovať hneď. Ryžový nákyp sa chvíľu zapeká. V takom prípade pridajte do teplej sladkej ryžovej zmesi pár rozmiešaných žĺtkov a na vrch v zapekacej miske navrstvite sladký sneh vyšľahaný z bielkov.

Ako využívate zvyšky ryže vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (4)

  • evelina 08.10.2018, 20:51

    Aj podľa mňa sú to gebuziny. Varím dobre, rada a zásadne čerstvé jedlo v primeranom množstve, len výnimočne nám zostane niečo "na zajtra" . Jedlo nevyhadzujem ale ani nejem pomyje. Okrem kapustnice vyslovene neznášam zohrievané jedlo z predchádzajúceho dňa Zdravie nado všetko :)

  • Ja 05.10.2018, 21:55

    Ziadne gebuziny, ja nikdy ziadne jedlo nevyhadzujem, na druhy deň upravim inak, nieco dovarim, pridam a nik nevie, že dojeda nieco z predchadzajuceho dňa. Treba mat fantaziu, byt trochu kreativny a vedieť správne dochutit.

  • Jarmila 03.10.2018, 15:52

    samé nechutné prepálené gebuziny. Plus koložvárska- presne ako píše Ada, tá sa nerobí zo zvyškov.

  • Ada 03.10.2018, 10:25

    Gebuziny tu davate, a kolozvarska kapusta urcite nieje rychla na pripravu a do nej sa aj tak dava uvarena ryza a nie zbytok ryze co nam ostal.Cize kolozvarska je jedlo kam patri varena ryza ale urcite nie zvyskova z obeda!!!

1

Pridať komentár