Jedna láska, tisíce receptov: Slováci pirohy milujú, každý ich robí trochu inak

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi pirohy?

Slováci pirohy milujú, každý ich robí trochu inak

Popri bryndzových haluškách sú pirohy bežne považované za najobľúbenejšie jedlo Slovákov. V každej domácnosti sa robia trochu inak a overené recepty sa tak presúvajú z generácie na generáciu. Navyše, okrem odlišností v príprave cesta sa samozrejme líšia aj plnky. Či už ide o bryndzovú klasiku, prípadne pirohy s plesnivým syrom alebo sladkým džemom.


Klasické bryndzovo-zemiakové pirohy

Potrebujeme:

  • 500 g hrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 100 g škvariek
  • 200 g bryndze
  • 200 g zemiakov
  • soľ

Postup: Z hrubej múky, vajec, vody a soli vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme a nakrájame na štvorce. Medzitým si uvaríme zemiaky v slanej vode (kým sa nerozpadávajú) a zmiešame s bryndzou. Štvorce naplníme plnkou, uzatvoríme a varíme v slanej vode, kým nevyplávajú na povrch. Scedíme ich a prepláchneme vodou. Na panvici si opražíme najemno nakrájanú cibuľku s oškvarkami, ktorou pirohy prelejeme na tanieri.


Mohlo by vás zaujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti


Východniarske tatarčane pirohy

Potrebujeme:

  • 400 g hladkej múky
  • 100 g pohánkovej múky
  • 3 dl vody
  • soľ
  • kyslú smotanu
  • plnku podľa chuti

Postup: Tatarčane pirohy sa od bežných líšia vo využití pohánkovej múky, vďaka čomu sú klasicky „strakaté“. Čo sa týka plnky, môžete zvoliť napríklad tvaroh s pažítkou, ale tiež zemiakovú kašu alebo kyslú kapustu, prípadne klasickú bryndzu. Postup je podobný, múky zmiešame, prilejeme vodu a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí. Rozvaľkané cesto narežeme na štvorce a plníme, varíme vo vriacej vode, kým pirohy nevyplávajú.


Mohlo by vás zaujímať: Milujete tradičné sladké dobroty? Pripravte si doma šúľance či pirohy!


Syrové pirohy s modrou plesňou

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • syr s modrou plesňou
  • tavený syr
  • mlieko
  • hladkú múku
  • kyslú smotanu

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, následne ošúpeme a roztlačíme. Pridáme k nim polohrubú múku, vajce a trochu soli, vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme a nakrájame na štvorce. Plníme syrom s modrou plesňou a varíme ako klasické pirohy. Medzitým na olej nasypeme trochu hladkej múky s mliekom, soľou a miešame, kým omáčka nezovrie. Dodáme tavený syr a smotanu. Miešame, dokým nebude omáčka dostatočne hustá. Omáčkou polejeme uvarené pirohy.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vychutnajte si bryndzové pirohy: Národná pochúťka, ktorá stojí za to


Zemiakové pirohy so slivkovým džemom

Potrebujeme:

  • 500 g varených zemiakov
  • 200 g hrubej múky
  • vajce
  • soľ
  • maslo
  • zomleté orechy
  • slivkový lekvár
  • práškový cukor

Postup: Uvarené zemiaky zmiešame s múkou, vajcom a soľou a vypracujeme cesto. Keď bude hladké, vyvaľkáme ho. Vykrajujeme z neho buď štvorce alebo kolieska. Cesto plníme slivkovým lekárom a preložíme. Varíme v osolenej vode. Po vyplávaní na povrch ich vyberieme, polejeme roztopeným maslom a posypeme zomletými orechmi a práškovým cukrom, prípadne kakaom.


Máte radi pirohy? Na aké spôsoby si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • ujko 19.09.2018, 09:41

    no tak zemiakovo-bryndzové pirohy by som mohol aj 7x do týždňa

1

Pridať komentár