Jedna láska, tisíce receptov: Slováci pirohy milujú, každý ich robí trochu inak

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi pirohy?

Slováci pirohy milujú, každý ich robí trochu inak

Popri bryndzových haluškách sú pirohy bežne považované za najobľúbenejšie jedlo Slovákov. V každej domácnosti sa robia trochu inak a overené recepty sa tak presúvajú z generácie na generáciu. Navyše, okrem odlišností v príprave cesta sa samozrejme líšia aj plnky. Či už ide o bryndzovú klasiku, prípadne pirohy s plesnivým syrom alebo sladkým džemom.


Klasické bryndzovo-zemiakové pirohy

Potrebujeme:

  • 500 g hrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 100 g škvariek
  • 200 g bryndze
  • 200 g zemiakov
  • soľ

Postup: Z hrubej múky, vajec, vody a soli vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme a nakrájame na štvorce. Medzitým si uvaríme zemiaky v slanej vode (kým sa nerozpadávajú) a zmiešame s bryndzou. Štvorce naplníme plnkou, uzatvoríme a varíme v slanej vode, kým nevyplávajú na povrch. Scedíme ich a prepláchneme vodou. Na panvici si opražíme najemno nakrájanú cibuľku s oškvarkami, ktorou pirohy prelejeme na tanieri.


Mohlo by vás zaujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti


Východniarske tatarčane pirohy

Potrebujeme:

  • 400 g hladkej múky
  • 100 g pohánkovej múky
  • 3 dl vody
  • soľ
  • kyslú smotanu
  • plnku podľa chuti

Postup: Tatarčane pirohy sa od bežných líšia vo využití pohánkovej múky, vďaka čomu sú klasicky „strakaté“. Čo sa týka plnky, môžete zvoliť napríklad tvaroh s pažítkou, ale tiež zemiakovú kašu alebo kyslú kapustu, prípadne klasickú bryndzu. Postup je podobný, múky zmiešame, prilejeme vodu a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí. Rozvaľkané cesto narežeme na štvorce a plníme, varíme vo vriacej vode, kým pirohy nevyplávajú.


Mohlo by vás zaujímať: Milujete tradičné sladké dobroty? Pripravte si doma šúľance či pirohy!


Syrové pirohy s modrou plesňou

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • syr s modrou plesňou
  • tavený syr
  • mlieko
  • hladkú múku
  • kyslú smotanu

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, následne ošúpeme a roztlačíme. Pridáme k nim polohrubú múku, vajce a trochu soli, vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme a nakrájame na štvorce. Plníme syrom s modrou plesňou a varíme ako klasické pirohy. Medzitým na olej nasypeme trochu hladkej múky s mliekom, soľou a miešame, kým omáčka nezovrie. Dodáme tavený syr a smotanu. Miešame, dokým nebude omáčka dostatočne hustá. Omáčkou polejeme uvarené pirohy.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vychutnajte si bryndzové pirohy: Národná pochúťka, ktorá stojí za to


Zemiakové pirohy so slivkovým džemom

Potrebujeme:

  • 500 g varených zemiakov
  • 200 g hrubej múky
  • vajce
  • soľ
  • maslo
  • zomleté orechy
  • slivkový lekvár
  • práškový cukor

Postup: Uvarené zemiaky zmiešame s múkou, vajcom a soľou a vypracujeme cesto. Keď bude hladké, vyvaľkáme ho. Vykrajujeme z neho buď štvorce alebo kolieska. Cesto plníme slivkovým lekárom a preložíme. Varíme v osolenej vode. Po vyplávaní na povrch ich vyberieme, polejeme roztopeným maslom a posypeme zomletými orechmi a práškovým cukrom, prípadne kakaom.


Máte radi pirohy? Na aké spôsoby si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • ujko 19.09.2018, 09:41

    no tak zemiakovo-bryndzové pirohy by som mohol aj 7x do týždňa

1

Pridať komentár