Klasika, ktorá nikdy nesklame: Vyskúšajte plnenú papriku na tri spôsoby

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi plnenú papriku?

Plnená paprika patrí ku klasikám, ktoré si radi doprajeme a nikdy nesklamú

Hoci národným jedlom Slovákov sú bryndzové halušky, aj plnená paprika patrí ku klasikám, ktoré si radi doprajeme a nikdy nesklamú. Okrem nás ju milujú tiež Česi, Maďari, ale aj štáty na Balkáne. Výhodou plnenej papriky je, že je jednoduchá a dá sa pripraviť na niekoľko rôznych spôsobov. Dokonca aj bez mäsa alebo na studeno.


Plnená paprika

Potrebujeme:

  • 1 kg pomletého bravčového pliecka
  • 1 vajce
  • 200 g paradajok
  • 500 ml paradajkového pretlaku
  • dostatočne veľké papriky
  • 150 g ryže
  • 1 cibuľu
  • cukor
  • bobkový list
  • soľ a čierne korenie
  • mletú červenú papriku

Postup: Ryžu uvaríme a necháme ju vychladnúť. Do mletého mäsa pridáme vajíčko, červenú papriku, soľ a čierne korenie. Následne vmiešame ryžu. Vytvoríme zmes, ktorou budeme plniť papriky. Z nich vyberieme jadierka. Paradajky nakrájame na malé kúsky a uvaríme ich v hrnci spolu s paradajkovým pretlakom, ktorý jemne osolíme. Pridáme tiež lyžičku cukru, bobkový list a celú cibuľu. Necháme pomaly prevrieť a následne v pretlaku varíme naplnené papriky. Pokiaľ je omáčka príliš hustá, rozriedime ju trochou vody. Varíme pomaly na slabšom ohni, aby sa omáčka nepripaľovala. Ak nám ostalo ešte mäso s ryžou, vytvarujeme guľky a varíme ich v omáčke. Na záver môžeme ešte omáčku zahustiť zátrepkou. Podávame s čerstvým chlebom alebo knedľou.


Mohlo by vás zaujímať: Paprika je plná zdravia: Vyskúšajte niektorý z našich receptov!


Plnená paprika bez mäsa

Potrebujeme:

  • 100 g sójovej drte
  • 300 g ryže
  • 1 vajce
  • 1 cibuľu
  • hladkú múku
  • 500 g paradajkového pretlaku
  • papriky
  • petržlenovú vňať
  • soľ a čierne korenie
  • cukor

Postup: Papriky umyjeme a zbavíme jadierok. Ryžu uvaríme a necháme vychladnúť. Sójovú drť zalejeme vriacou vodou a dochutíme soľou a korením podľa chuti (môžeme k vode pridať aj kockový bujón alebo vegetu). Po pár minútach precedíme. Pridáme k nej ryžu, vajce, najemno pokrájanú petržlenovú vňať a vytvoríme plnku. Dosolíme a dokoreníme čiernym korením alebo mletou červenou paprikou. Zmesou plníme papriky. V hrnci si pripravíme zápražku, ktorú zalejeme vodou. Pridáme k nej paradajkový pretlak, dodáme soľ, cukor a celú cibuľu. Poctivo miešame, aby sa omáčka nepripaľovala a nerobili sa v nej hrudky. V omáčke varíme plnené papriky a guľky zo zvyšku plnky na miernom ohni.


Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne


Studené plnené papriky

Potrebujeme:

  • 5 paprík
  • 1 cibuľu
  • 100 g salámy alebo inej údeniny
  • 100 g masla
  • 150 g bryndze
  • pažítku

Postup: Cibuľu a pažítku pokrájame nadrobno, rovnako na malé kúsky nakrájame aj kúsky údeniny. Zmiešame s maslom a bryndzou. Umyté papriky zbavíme jadierok a plníme pripravenou zmesou. Cez noc ich necháme odpočívať v chladničke, aby zmes stuhla. Podávame napríklad ako predjedlo, buď v celku, alebo nakrájané na malé kolieska.


Aké recepty na plnenú papriku poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (6)

  • ILoveMakati&BGC 15.10.2018, 23:11

    Mňáááam !!!

  • Ayra 10.10.2018, 21:34

    Bleee, tak toto je asi jedine jedlo, ktore z duse neznasam. Smrdi mi uz pri priprave, a radsej budem cely den aj dva dni hladna, ako zjest tuto paprikovu gebuzinu

  • kutil 10.10.2018, 20:18

    Jozef, vždy varím len guľky, papriku tam len hodím vyvariť, lebo naplnenú ju nechcú jesť. A nikdy sa mi nerozpadli - a to ani vajce nedávam, lebo sú potom tvrdé. Na 1 kg mäsa dávam za polievkovú lyžicu surovej ryže. Keď sa dá veľa ryže, samozrejme, že sa rozpadnú.

  • evelina 10.10.2018, 14:44

    Plnená paprika je v našej rodine veľmi obľúbená, pretože už stará mať ju varili neuveriteľne fajnovo. Nikdy (!) omáčku nezahusťovali múkou a to ju varili z domácej paradajkovej šťavy. A okrem plnenej papriky robili aj guľky, ktoré vyvarili v omáčke. Tie robím aj ja, a keďže mám správny pomer ryže a mäsa, guľky sa mi pri varení nerozpadávajú, vkladám ich lyžicou do horúcej omáčky....Sem tam jedna, ktorá omáčku vhodne zahustí. Keďže chuť plnenej papriky súvisí s paradajkovou omáčkou, nevarím ju z pretlaku, ale zo šťavy a čerstvých paradajok a pridám aj pár voňavých klinčekov.... Toto jedlo má úžasnú chuť a vôňu!

  • jozef 10.10.2018, 13:55

    Masové guľky v omáčke nikdy neuvaríte. Zvlášť ak sú pojené ryžou. Dá sa to jedině ak ich predom osmažíte na tuku ako karbenátek alebo čufty. Inak sa Vám rozpadnú. Jozef

  • kutil 10.10.2018, 07:26

    Pridať k pretlaku čerstvé paradajky je výborný nápad, len ryže sa mi zdá priveľa.

1

Pridať komentár