Jeseň, to je čas štrúdlí: Vyskúšajte jablkovú klasiku, ale i slané verzie

Štrúdľa

pixabay.com

Jeseň, to je čas na štrúdľu. Nie, že by táto dobrota nechutila rovnako výborne celý rok, no čerstvé jablká, chladné počasie a potreba sa sladko odmeniť je najsilnejšia práve v týchto mesiacoch. Či už ide o klasickú ťahanú jablkovú štrúdľu, prípadne jej ľahšie alternatívy z lístkového cesta, vždy si pochutíte. Na sladko i na slano.

Jablková štrúdľa

Potrebujeme:

  • 1 kg jabĺk
  • 250 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 50 g kryštálového cukru
  • práškový cukor na poprášenie
  • 4 PL tuzemského umu
  • 50 g hrozienok
  • 3 PL oleja
  • citrónovú šťavu
  • nastrúhané orechy (vlašské alebo mandle)
  • 50 g strúhanky
  • 50 g masla
  • soľ

Postup: Vypracujeme si cesto z múky, soli, vajec a vody a miesime, kým nebude hladké. Cesto necháme odpočívať. Medzitým hrozienka zalejeme umom a očistíme jablká. Tie ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Nakrájané ich pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Pridáme k nim podrtené orechy a hrozienka. Ťahané cesto rozvaľkáme na obruse alebo kuchynskej utierke, ktorú pomúčnime. Naťahujeme ho pomúčnenými rukami tak, že je priesvitné. Cesto potom potrieme roztopeným maslom a posypeme strúhankou. Plníme jablkovou zmesou, cesto preložíme na kratšej strane tak, aby bola plnka prikrytá. Následne pomocou obrusu zvinieme, potrieme maslom a pečieme okolo 30 minút na 200 stupňoch. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.


Mohlo by vás zaujímať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Ďalšie obľúbené štrúdle:

  • maková
  • orechová
  • tvarohová
  • višňová

Ovocná štrúdľa z lístkového cesta

Potrebujeme:

  • 500 g lístkového cesta
  • 5 jabĺk
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • sušené brusnice
  • 1 višňový kompót
  • citrón
  • 100 ml tuzemského umu
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 ČL škorice
  • práškový cukor

Postup: Višne z kompótu  zbavíme šťavy a zmiešame ich s brusnicami. Tie zalejeme tuzemským umom tak, aby sa napili. Po niekoľkých hodinách zmes skaramelizujeme na panvici s kryštálovým cukrom, citrónovou kôrou a nakrájanými jablkami pokvapanými citrónovou šťavou. Na miernom plameni ohrievame, kým jablká nezmäknú. Rozvaľkáme si lístkové cesto, aby bolo tenké a posypeme ho zmesou drtených mandlí, škorice a práškového cukru. Následne potrieme vrstvou jabĺk z panvice a zasypeme opäť mandľami, škoricou a cukrom. Takto pokračujeme, kým neminieme obsah panvice. Vtedy štrúdľu opatrne zvinieme, potrieme žĺtkom a necháme piecť na 180 stupňoch približne 20 minút, alebo kým lístkové cesto nie je zlatisté.


Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč


Slaná štrúdľa s hubami

Potrebujeme:

  • 500 g lístkového cesta
  • huby (druh podľa chuti)
  • 100 g strúhaného tvrdého syra (napr. eidam)
  • 1 cibuľu
  • 3 vajcia
  • tymián
  • soľ a čierne korenie
  • rascu
  • strúhanku

Postup: Huby očistíme a nakrájame, podusíme ich na cibuľke s čiernym korením, rascou a tymianom. Prihodíme dve vajcia a necháme stuhnúť. Medzitým si rozvaľkáme lístkové cesto na tenko, potrieme ho roztopeným maslom, posypeme trochou strúhanky. Hubovo-vajcovú zmes rozotrieme na cesto a zakrútime. Vrch štrúdle potrieme žĺtkom a pečieme približne 25-30 minút na 180 stupňoch.


Na aké spôsoby si štrúdľu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Milan
Odporúčame