Jeseň, to je čas na štrúdľu. Nie, že by táto dobrota nechutila rovnako výborne celý rok, no čerstvé jablká, chladné počasie a potreba sa sladko odmeniť je najsilnejšia práve v týchto mesiacoch. Či už ide o klasickú ťahanú jablkovú štrúdľu, prípadne jej ľahšie alternatívy z lístkového cesta, vždy si pochutíte. Na sladko i na slano.
Jablková štrúdľa
Potrebujeme:
- 1 kg jabĺk
- 250 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 50 g kryštálového cukru
- práškový cukor na poprášenie
- 4 PL tuzemského umu
- 50 g hrozienok
- 3 PL oleja
- citrónovú šťavu
- nastrúhané orechy (vlašské alebo mandle)
- 50 g strúhanky
- 50 g masla
- soľ
Postup: Vypracujeme si cesto z múky, soli, vajec a vody a miesime, kým nebude hladké. Cesto necháme odpočívať. Medzitým hrozienka zalejeme umom a očistíme jablká. Tie ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Nakrájané ich pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Pridáme k nim podrtené orechy a hrozienka. Ťahané cesto rozvaľkáme na obruse alebo kuchynskej utierke, ktorú pomúčnime. Naťahujeme ho pomúčnenými rukami tak, že je priesvitné. Cesto potom potrieme roztopeným maslom a posypeme strúhankou. Plníme jablkovou zmesou, cesto preložíme na kratšej strane tak, aby bola plnka prikrytá. Následne pomocou obrusu zvinieme, potrieme maslom a pečieme okolo 30 minút na 200 stupňoch. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Mohlo by vás zaujímať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?
Ďalšie obľúbené štrúdle:
- maková
- orechová
- tvarohová
- višňová
Ovocná štrúdľa z lístkového cesta
Potrebujeme:
- 500 g lístkového cesta
- 5 jabĺk
- 100 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- sušené brusnice
- 1 višňový kompót
- citrón
- 100 ml tuzemského umu
- 50 g mletých mandlí
- 1 ČL škorice
- práškový cukor
Postup: Višne z kompótu zbavíme šťavy a zmiešame ich s brusnicami. Tie zalejeme tuzemským umom tak, aby sa napili. Po niekoľkých hodinách zmes skaramelizujeme na panvici s kryštálovým cukrom, citrónovou kôrou a nakrájanými jablkami pokvapanými citrónovou šťavou. Na miernom plameni ohrievame, kým jablká nezmäknú. Rozvaľkáme si lístkové cesto, aby bolo tenké a posypeme ho zmesou drtených mandlí, škorice a práškového cukru. Následne potrieme vrstvou jabĺk z panvice a zasypeme opäť mandľami, škoricou a cukrom. Takto pokračujeme, kým neminieme obsah panvice. Vtedy štrúdľu opatrne zvinieme, potrieme žĺtkom a necháme piecť na 180 stupňoch približne 20 minút, alebo kým lístkové cesto nie je zlatisté.
Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč
Slaná štrúdľa s hubami
Potrebujeme:
- 500 g lístkového cesta
- huby (druh podľa chuti)
- 100 g strúhaného tvrdého syra (napr. eidam)
- 1 cibuľu
- 3 vajcia
- tymián
- soľ a čierne korenie
- rascu
- strúhanku
Postup: Huby očistíme a nakrájame, podusíme ich na cibuľke s čiernym korením, rascou a tymianom. Prihodíme dve vajcia a necháme stuhnúť. Medzitým si rozvaľkáme lístkové cesto na tenko, potrieme ho roztopeným maslom, posypeme trochou strúhanky. Hubovo-vajcovú zmes rozotrieme na cesto a zakrútime. Vrch štrúdle potrieme žĺtkom a pečieme približne 25-30 minút na 180 stupňoch.
Na aké spôsoby si štrúdľu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.
Zdieľať na