Udržte si kondíciu aj vo vyššom veku: Základ je vyvážený príjem týchto látok

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Snažíte sa o vyváženú stravu?

Antioxidanty a vitamíny sú nesmierne dôležité pre udržanie kondície vo vyššom veku

Vitamíny, minerály, nenasýtené mastné kyseliny. Sú to látky, o ktorých počujeme často a vieme, že ich treba dopĺňať. Ktoré z nich sú však dôležité vtedy, keď si potrebujeme udržať dobrú kondíciu vo vyššom veku, keď už na šport predsa len toľko nemyslíme? Proti starnutiu celého organizmu, ale napríklad aj pleti, pomôže hlavne vyvážená strava.


Strava vplýva na mnohé

Nech strava je tvojou medicínou, hovoril Hippokrates. Správna výživa znamená energiu, ideálnu hmotnosť, dobrú náladu, schopnosť tela brániť sa infekciám a prispieva aj k udržaniu kvality pleti. Samozrejme nie sme všetci rovnakí a známky času čiastočne závisia od genetickej výbavy. Avšak životné prostredie a životný štýl starnutie tiež priamo ovplyvňujú.


Mohlo by vás zaujímať: Antioxidanty, flavonoidy, sulfidy: O aké látky ide a ako pôsobia na naše telo?


Antioxidanty a vitamíny

Antioxidanty sú spojencami mladosti. Dávajme prednosť jedlám, ktoré ich obsahujú. Práve antioxidanty bojujú proti voľným radikálom, látkam prítomným v organizme, ktoré prispievajú k starnutiu buniek.

Vitamín E je prítomný v orechoch a v mandliach. Dávajme prednosť rastlinným olejom (na čele so slnečnicovým, orechovým, repkovým a olejom z hrozna), celozrnným potravinám, tučným rybám, ale aj semienkam slnečnice, ktoré sú vynikajúcou zbraňou proti starnutiu pleti.

Dôležité je prijímať aj dostatok vitamínu A, ktorý sa okrem iného podieľa na správnej elastickosti pleti. Jeho hlavnými zdrojmi sú vajcia a mliečne výrobky. Vitamín A tiež obsahuje beta karotén, antioxidant prítomný v zelenine ako sú tekvica, paštrnák, ale tiež kvaka či mrkva.

Ďalšími zdrojmi antioxidantov, vitamínov B5 a B8, ktoré napomáhajú hydratácii pleti, sú mäso, vaječný žĺtok, huby, strukoviny (šošovica, fazuľa, hrášok), celozrnné potraviny a samozrejme ovocie a zelenina. Vitamín B8 sa skrýva v kuracom mäse, ovocí a zelenine.

Pokiaľ ide o vitamín C, ktorý navyše pôsobí proti únave a vyzbrojuje telo proti infekciám, podieľa sa na dobrom zdraví buniek. Nájdeme ho v ovocí na čele s mandarínkami, citrónmi a pomarančmi, v kiwi, v malpígiách (acerolách), v jablkách a hruškách.

Selén, meď aj zinok

K dobrému fungovaniu organizmu sú nevyhnutné stopové prvky. Podieľajú sa na štruktúre buniek a tkanív a bojujú najmä proti oxidačnému stresu. Dôležitý je selén, ktorý nájdeme v cesnaku, cibuli, kapuste, rybách, strukovinách a vajciach. Meď je prítomná v hubách, morských plodoch, pšenici a ovse, v sóji a korení. Zinok je obsiahnutý tiež aj v morských plodoch, rybách, v červenom mäse a vajciach. Horčík nájdeme v orechoch, celozrnnej pšenici, v ananáse a v ryži.


Mohlo by vás zaujímať: Zinok pre peknú pleť a vlasy, ale aj mužskú potenciu: Máte ho v tele dosť?


Nenásytené mastné kyseliny

Pre bunky sú dôležité tiež esenciálne nenasýtené mastné kyseliny. Sú považované za "dobrý tuk". Omega-3 a -6 kyseliny sú nevyhnutné, pretože si ich telo nevyrába. Prispievajú k fungovaniu mozgu, predovšetkým neurónov, ale tiež udržujú hydratáciu pleti a posilňujú membránu kožných buniek. Zdrojom omega-3 kyselín sú mastné ryby, ako je tuniak, losos, sardinky, makrela či sleď, ale aj rastlinné oleje. Orechový, repkový alebo ľanový ich obsahujú najviac.

Omega 6-nájdeme v arašidovom oleji alebo v oleji z hrozna. Musíme dávať pozor na to, že oba tieto typy omega kyselín pôsobia opačne. Aby sme plne využili ich blahodarný účinok, ich prísun musí byť vyvážený, aby sa ich účinky navzájom nerušili. Najlepšie rovnováhu zaisťuje orechový olej.


Darí sa vám udržiavať v dobrej kondícii? Napíšte ostatným čitateľom tipy ako na to v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár