FOTORECEPT Výborné orechové medovníky: Recept overený rokmi si zamilujete aj vy

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi medovníky?

Jedným zo symbolov Vianoc je aj vôňa čerstvo napečených medovníkov

Jedným zo symbolov Vianoc je aj vôňa čerstvo napečených medovníkov. Ak máte radi orechy a hľadáte nový recept na túto tradičnú pochúťku, rozhodne sa oplatí vyskúšať tento. Je rokmi preverený a jediné riziko, ktoré pri ňom hrozí je, že medovníky vám nevydržia až do Štedrého dňa. Tejto lákavej dobrote totiž odolá len máloktorý člen rodiny.


Medovníky môžete ozdobiť orechmi, ale aj cukrovou polevou zo zvyšných bielkov, ktoré vyšľaháte s cukrom a pridáte pár kvapiek citróna. Na jeden bielok potrebujete asi 200 gramov cukru. Takáto poleva má síce niečo do seba, isté však je, že zdobenie orechmi je pre vaše telo prospešnejšie.

Potrebujeme:

  • 35 dkg hladkej múky
  • 20 dkg práškového cukru
  • 4 dkg mletých orechov
  • ½ dkg sódy bikarbóny (cca 1 vrchovatá čajová lyžička)
  • 1 lyžičku škorice
  • 5 mletých klinčekov
  • 2 lyžice rozohriateho medu
  • 2 väčšie vajcia do cesta
  • 2 vaječné žĺtky na potieranie
  • rozpolené mandle alebo orechy na zdobenie

Mohlo by vás zaujímať: Medovníky sú symbolom Vianoc: Tri recepty, ktoré vám zaručia skvelý výsledok


Postup:

Do misky alebo na vál si najskôr pripravíme všetky suché suroviny – múku, cukor, orechy, sódu bikarbónu, škoricu, mleté klinčeky. Poriadne premiešame.
   
Zohrejeme si med. Tento krok nemožno obísť – studený med nie je dosť tekutý a cesto by sa nedalo poriadne vymiesiť.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Tie najlepšie domáce medovníky: Skúste tento recept, neoľutujete!
Pridáme k suchým surovinám rozohriaty med a vajcia a miesime.
   
Hotové cesto dáme oddýchnuť do chladničky. Pokojne si ho môžete pripraviť aj deň vopred a nechať ho odpočívať cez noc.

Mohlo by vás zaujímať: Klasické vianočné maškrty bez cukru či lepku: Poradíme, ako na to
Cesto rozdelíme asi na 3 časti a vždy z chladničky vyberieme len tú, ktorú ideme vaľkať. Vykrajujeme medovníky a dávame na plech vyložený papierom na pečenie (alebo na vymastený plech).
   
Na plechu potrieme medovníky žĺtkom a ozdobíme polovicou mandle alebo orecha.

Mohlo by vás zaujímať: KVÍZ Čo všetko viete o Vianociach? Dokážte to a uhádnite všetky odpovede

Pečieme v rúre na 200 stupňov Celzia. Sledujeme a keď sú hotové vyberieme, pečú sa rýchlo, stačí okolo 7 minút.
   
Vyložíme a necháme vychladnúť na rovnom podklade. Potom ich môžeme poukladať do krabice.

Máte radi medovníky? Na aké spôsoby si ich robíte vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • Hanka 02.01.2019, 09:40

    Medovníčky som piekla prvý raz v živote. Chutili výborne. S cestom sa mi pracovalo veľmi dobre. Boli vynikajúce. Vajíčkom som ich potierala až po upečení hneď ako som ich vytiahla z rúry.

  • maria 30.12.2018, 16:03

    po upeceni nevzhladne:(((

1

Pridať komentár